«Απόβαση» Υδραίων στο Σαν Τζόρτζι

shmaia ydras

Ο Δήμαρχος Γ.Κουκουδάκης υψώνει τη σημαία της Ύδρας στο νησάκι του Σαρωνικού

 

Σε μια κίνηση προφανέστατου υψηλού συμβολισμού ο Δήμαρχος Υδραίων Γ.Κουκουδάκης συνοδευόμενος από παράγοντες του νησιού –καιρού επιτρέποντος – θα επισκεφθεί την Κυριακή την νησίδα Άγιος Γεώργιος στο Σαρωνικό, για να υψώσει εκεί την ιστορική σημαία της Ύδρας.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την οριστική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ο Άγιος Γεωργιος – γνωστότερος με την λατινική του ονομασία Σαν Τζόρτζι – κατοχυρώνεται στον Δήμο Υδραίων.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί μια περίοδος αμφισβήτησης της διοικητικής ένταξης του νησιού καθώς κατά την απογραφή του 2011, αυθαίρετα, όπως τελικά αποδείχθηκε, ο Δήμος Λαυρεωτικής κατέγραψε το νησάκι στα διοικητικά του όρια.

Η φαινομενικά «αθώα» εκείνη κίνηση, που πάντως ήταν ιστορικά απαράδεκτη, καθώς Υδραίοι βοσκοί είχαν εδώ και αιώνες τα κατσίκια τους πάνω στο νησί και Υδραίικα καΐκια ψάρευαν στα νερά του, έκρυβε μια κίνηση τεράστιου οικονομικού ενδιαφέροντος. Όπως είναι γνωστό, στο ενδιάμεσο διάστημα, στο Σαν Τζόρτζι, κατασκευάστηκε και πλέον λειτουργεί ένα μεγάλο αιολικό πάρκο. Σχεδόν δε 500.000 ευρώ το χρόνο είναι τα ανταποδοτικά που πρόκειται να λαμβάνει από την εταιρεία ο δήμος στον οποίο ανήκει το νησί.
Τελικά, με την κατοχύρωση του νησιού από τον Δήμο Υδραίων, ο δήμος θα εισπράττει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300.000 μετρητοίς, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εκπίπτει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των κατοίκων του.

 

eep logo