Πολεμικές αποζημιώσεις

athanasiou savvas

του Σάββα Ν.Αθανασίου

Η ψήφιση από τη Βουλή της εισήγησης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για διεκδίκηση της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της πολεμικής αποζημίωσης για τις καταστροφές και τις εκτελέσεις που έγιναν από τους Γερμανούς στη διάρκεια της περιόδου 1941-1944 ανοίγει τον δρόμο επί της ουσίας για πρώτη φορά να τεθεί το όλο θέμα στους διεθνείς οργανισμούς. Εξάλλου σημαντική είναι και η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. Παρασκευόπουλου με την οποία φέρεται αποφασισμένος να επικυρώσει την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τις διεκδικήσεις των συγγενών των θυμάτων από την μαζική εκτέλεση του Διστόμου.

Η Τροιζηνία έχει πληγεί από την αιματηρή και απάνθρωπη πολεμική δράση των Γερμανών στην Κατοχή. Οι εκτελέσεις των ανδρών του Καρατζά που έγινε τον Ιούνιο του 1944 πρέπει να μας αφυπνίσει. Είναι μονόδρομος για το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων που θα συνεδριάσει δύο φορές την προσεχή Δευτέρα 16 Μαρτίου να συζητήσει το θέμα προ ημερησίας διάταξης και να εκδώσει σχετικό ψήφισμα και να πρωτοστατήσει και να δώσει νομική κάλυψη ώστε οι συγγενείς των θυμάτων στον Καρατζά να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις. Σχετικό αίτημα, ύστερα από συνεννόηση με τους συνεργάτες και φίλους μας στην περιοχή, δεσμεύομαι ότι θα φέρω στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο για να ληφθούν οι αποφάσεις.

Να υπενθυμίσω ότι κατά χρονολογική σειρά έγιναν τα εξής γεγονότα:
4/6/1944: Συλλαμβάνεται και απαγχονίζεται από τους Γερμανούς ο Νικόλαος Μπούρας, στο Νιχώρι, κοντά στο δρόμο Τραχειάς – Κρανιδίου.
5/6/1944: Συλλαμβάνονται 80 άνδρες σε μπλόκο που έκαναν οι Γερμανοί, μετά από
εκκαθαριστική επιχείρηση που έγινε στον Καρατζά και στην Αγία Ελένη για την ανεύρεση Άγγλων κατασκόπων και ανταρτών. Από αυτούς οδηγήθηκαν για εκτέλεση συνολικά 23 κάτοικοι του Καρατζά. Πέθαναν από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος οι 17 (Ανδριανός Ευάγγελος του Αθανασίου, 18 ετών, Γιακουμής Παναγιώτης του Κωνσταντίνου, 32 ετών, Γιακουμής Παναγιώτης του Χαραλάμπους 29 ετών, Δανόπουλος Κοσμάς του Μωυσή 22 ετών, Δανόπουλος Μωυσής του Φιλίππου 49 ετών, Δερματάς Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, 41 ετών, Λεβέντης Ανάργυρος του Ιωάννη, 28 ετών, Λιβανός Παναγιώτης του Γεωργίου, 30 ετών, Μούγιος Αθανάσιος του Δημητρίου, 25 ετών, Μούγιος Νικόλαος του Δημητρίου, 32 ετών, Μούγιος Γεώργιος του Ιωάννη, 21 ετών, Μπάκας Αθανασιος του Γεωργίου 29 ετών, Μπάκας Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 23 ετών, Μπελεσιώτης Ανάργυρος του Αντωνίου, 21 ετών, Μπελεσιώτης Αντώνιος του Αθανασίου, 55 ετών, Σαχίνης Κωνσταντίνος του Σταύρου 27 ετών και Σαχίνης Σταμάτης του Σταύρου 33 ετών. Οι υπόλοιποι 6 από εκτελεσθέντες τελικά επέζησαν γιατί γλύτωσαν από την χαριστική βολή και κατόρθωσαν να ξεφύγουν από το χώρο της εκτέλεσης: (Ανδριανός Γεώργιος του Αθανασίου, Θεοδωρόπουλος Σταμάτης του Αριστείδη, Λεβέντης Χρήστος του Ιωάννου, Μπάκας Γεώργιος του Αθανασίου, Μπάκας Κωνσταντίνος του Αθανασίου και Σαχίνης Παναγιώτης του Σταύρου).