ΚΚΕ: Nοσούσα η πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Σαλαμίνα

salamina kentro ygeias

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έστειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης, ζητώντας διευκρινίσεις για την τραγική κατάσταση που επικρατεί την μονάδα ΠΕΔΥ της Σαλαμίνας. Οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και ιατροφαρμακευτικό υλικό δημιουργούν τη ανάγκη μεταφοράς των ασθενών σε μονάδες της Αθήνας με μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία των πολιτών. Ακολουθεί η ερώτηση:

"Τραγική είναι η κατάσταση της μονάδας του ΠΕΔΥ στη Σαλαμίνα των 60.000 μόνιμων κατοίκων και πάνω από 200.000 κατά τους θερινούς μήνες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Δραματικές είναι οι ελλείψεις σε ειδικότητες και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Συγκεκριμένα:
Δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες όπως Καρδιολόγος, Παιδίατρος, Οφθαλμίατρος, Ορθοπεδικός, Γυναικολόγος, Δερματολόγος, Χειρούργος, Ενδοκρινολόγος. Έτσι οι ασφαλισμένοι, όσοι βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες Γιατρούς. Επιπλέον για να εξετασθούν οι ασφαλισμένοι από παθολόγο (επειδή δεν υπάρχει στο ΠΕΔΥ) κάθε πρωί πηγαίνουν στη μονάδα του ΠΕΔΥ μόνο για να πάρουν αριθμό προτεραιότητας και στη συνέχεια πηγαίνουν να εξετασθούν σε παθολόγο στο κέντρο υγείας του νησιού. Ο Γολγοθάς των ασφαλισμένων είναι μεγάλος αν υπολογίσει κανείς τις χιλιομετρικές αποστάσεις του νησιού και τις πανάκριβες συγκοινωνίες. Πολλοί από αυτούς είναι αναγκασμένοι να αλλάξουν 3 γραμμές λεωφορείων (επομένως 6 συγκοινωνίες πήγαινε-έλα) πληρώνοντας για εισιτήρια 11 ευρώ, τη στιγμή που η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, φτωχοί μισθωτοί κα αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι.
Ταυτόχρονα το Κέντρο Υγείας του νησιού αντικειμενικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού για πρωτοβάθμια περίθαλψη, γιατί δεν υπάρχει καρδιολόγος (δεν το προβλέπει η σύνθεση των κέντρων υγειάς), αν και θεωρείται αναγκαία η ειδικότητα του στην αντιμετώπιση εκτάκτων καρδιολογικών περιστατικών, αφού η απόσταση είναι μεγάλη από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει Ορθοπεδικός και τα διάφορα περιστατικά καταγμάτων κ.ά διακομίζονται σε εφημερεύον Νοσοκομείο του Πειραιά ή σε ιδιώτη ορθοπεδικό, όταν μπορεί να το αντιμετωπίσει. Τα ίδια ισχύουν και από την έλλειψη χειρούργου για μικροεπεμβάσεις. Αλλά και το ειδικευμένο προσωπικό του ακτινολογικού δεν επαρκεί για να βγάλει τις βάρδιες και τα ρεπό των εργαζομένων. Επίσης δεν υπάρχει θυρωρός και προσωπικό ασφαλείας για τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν κινδυνεύσει από επιθέσεις, μεθυσμένων, ναρκομανών κλπ.
Πολύ οξυμμένες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η καθυστέρηση εφοδιασμού ξεπερνάει το 3μηνο και ότι υπάρχει βασίζεται σε εθελοντικές προσφορές, χωρίς φυσικά να καλύπτονται οι ανάγκες.
Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και οι ανάγκες μεγαλύτερες όπως και η δημιουργία Μονάδας Τεχνικού Νεφρού που θα ανακουφίσει πλήθος νεφροπαθών του νησιού. Σήμερα αναγκάζονται να πηγαίνουν σε μονάδες της Αθήνας και του Πειραιά με το όποιο οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Σαλαμίνας ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υπηρεσιών υγείας των κατοίκων του νησιού."

Debate Pireas

eep logo