Λαύριο και Ύδρα ερίζουν για τα ανταποδοτικά του Αη-Γιώργη

braxonisida san tzortzi

Την πόρτα του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες οι δήμαρχοι Ύδρας και Λαυρεωτικής

για ένα θέμα με το οποίο ο υπουργός είχε ασχοληθεί και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας.

Το αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις αυτές του υπουργού με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων του Λαυρίου και της Ύδρας ήταν η ακατοίκητη βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται νότια του Σουνίου, με τους δυο Δήμους να ερίζουν για το που υπάγεται διοικητικά.

Το έντονο ενδιαφέρον των δυο Δήμων δεν προέκυψε για… χαρτογραφικούς λόγους, αλλά έχει να κάνει με το μεγάλο αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η τελική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για το που υπάγεται διοικητικά ο Άγιος Γεώργιος θα καθορίσει και το ποιος Δήμος θα λάβει τα 500.000 ευρώ που προβλέπονται ετησίως, ενώ οι δημότες του θα έχουν ισόποση απαλλαγή από τη ΔΕΗ.

Το ζήτημα του Αγίου Γεωργίου έχει μεγάλο παρελθόν, καθώς από το 1834, με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το νησί ανήκε στον δήμο Ύδρας. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν το 2011, όταν η ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή το ενέταξε στον Δήμο Λαυρεωτικής, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει ήδη λάβει το ποσό των 138.253, 31 ευρώ, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αλλαγή αυτή έφερε αντιδράσεις από την πλευρά των Υδραίων, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, το Ε’ Τμήμα του Νομικού Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ότι η νησίδα υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ύδρας, όμως η ευθύνη για την τελική απόφαση βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πλέον, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος καλείται να δώσει τη λύση σε μια αντιπαράθεση στην οποία οι δυο πλευρές έχουν επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να συντρέξουν προς εξυπηρέτηση των διεκδικήσεών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δήμαρχος Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη συνόδευσαν στο γραφείο του κ. Σκουρλέτη οι βουλευτές Α΄Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος και η νομική σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, Όλγα Σαββίδου, ενώ τη συμπαράσταση στο αίτημα του δήμου έχουν εκφράσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Κώστας Δουζίνας, όπως και ο Κωνσταντίνος Κατσαφάδος της ΝΔ.

Αντίστοιχα, η συνοδεία του δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, αποτελούνταν από τους βουλευτές Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο και Γιάννη Δέδε, τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου και τον ιστορικό Γιώργο Δερμάτη, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Louvain la Neuve.

Στις συναντήσεις του με τις δυο πλευρές, ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να πάρει θέση, αρκούμενος σε διαβεβαιώσεις ότι «το θέμα θα εξεταστεί με προσοχή και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βέλτιστη λύση».

energypress.gr

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ