Σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού

saronikos

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η δεύτερη σύσκεψη

για τα απορρίμματα σε έξι νησιά του Αργοσαρωνικού, την οποία είχε οποία είχε ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΝΑΝΠ Χαράλαμπος Διονύσης Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Βαγγέλης Καπετάνιος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Αίγινας Δημήτριος Μούρτζης, ο Δήμαρχος Αγκιστρίου Ιωάννης Αθανασίου, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο Δήμαρχος Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης και ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης. Συμμετείχαν ακόμα, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, ο Διοικητής της ΔΑΛ Δημοσθένης Μπακόπουλος, καθώς και Υπηρεσιακοί Παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Αττικής.

Κατά τη σύσκεψη, οι κ.κ. Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη και Χρυσουλάκη έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες γύρω από τις ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικώς με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε περιοχές της αρμοδιότητάς τους. Όλοι οι Δήμαρχοι τάχθηκαν, κατ’ αρχήν, υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά τους, επί τόπου. Στο μέτρο όμως που αυτό απαιτεί μακροχρόνιες διαδικασίες, εκτιμήθηκε ότι η μεταφορά των απορριμμάτων είναι η προσφορότερη, μεσοπρόθεσμα, λύση.

Κατόπιν αυτών, προτάθηκε να γίνει έρευνα αγοράς για την εκμίσθωση πλοίου, που θα μεταφέρει αποκλειστικώς απορριμματοφόρα οχήματα. Ταυτοχρόνως, θα γίνει ειδική έρευνα για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που προβλέπει τη μεταφορά των απορριμμάτων δια θαλάσσης.