Παρουσίαση της ΟΧΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά

1 Dhmarxeio Peiraia

Την πρόταση του Δήμου Πειραιά για την Ολοκληρωμενη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) αναμένεται να συζητήσει την Τετάρτη σε ειδική συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΧΕ είναι ένα «εργαλείο» που επιτρέπει την άντληση διαθέσιμων πόρων από ευρωπαϊκά ταμεία και προγράμματα, ενώ η καινοτομία του βρίσκεται στο γεγονός ότι μπορεί να συγκεντρώσει πόρους από ποικίλες χρηματοδοτικές πηγές. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύγχρονο σχέδιο για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων με την προϋπόθεση να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

Η Δημοτική Αρχή Πειραιά έχει την πεποίθηση ότι η συνολική πρόταση που έχει κατάθέσει μετά και από διαβούλευση αρκετών μηνών, θα αποδειχθεί ότι είναι ολοκληρωμένη και θα καταφέρει να αντλήσει από κοινοτικούς πόρους κονδύλια που θα φθάσουν, αν δεν ξεπεράσουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ!

Η πρόταση του Πειραιά στο πλαίσιο της ΟΧΕ έχει παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, άλλες παρεμβάσεις που αφορούν στην απασχόληση κια την επιχειρηματικότητα, στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πόλης, στην διαχείριση των απορριμάτων, την ενίσχυση του πράσινου, την ενεργειακή αναβάθμιση, την ανάδειξη του Πειραιά ως «έξυπνης πόλης – smart city», την βιώσιμη κινητικότητα αλλά και παρεμβάσεις αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της πόλης.

Παράγοντες της αγοράς που έχουν εικόνα του φακέλου που θα υποβάλλει ο Δήμος Πειραιά εκτιμούν ότι είναι αναμφισβήτητα ένας ολοκηρωμένος φάκελος με πραγματικά φιλόδοξους στόχους. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Πειραιά και ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, όπως εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του, εκτιμά ότι με την άντληση αυτών των πόρων θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί ένα σχέδιο που θα αλλάξει την – κακοφορμισμένη σήμερα- όψη της πόλης.

eep logo