Ιστορική και κοινωνική διάσταση του Προσφυγικού

1 prosfyges limani

Μέσα από τις «Αναγνώσεις» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο του κύκλου Προσφυγικά, πραγματοποίησε μια ημερίδα στις 7 Μαρτίου με θέμα: «Αναγνώσεις για το Προσφυγικό. Ιστορική και κοινωνική διάσταση». Στόχος της ημερίδας ήταν να συζητηθεί το προσφυγικό ζήτημα, ένα θέμα επίκαιρο, ζωντανό το οποίο δεν αφορά μόνο τον τόπο μας αλλά και την διεθνή κοινότητα, να γνωρίσουμε τις πολλές και διαφορετικές του προεκτάσεις και γιατί όχι να δούμε την ξεχωριστή σημασία του στο αύριο.

Στην έναρξη της ημερίδας ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Θ.Π., Νίκος Διαμαντής σημείωσε: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρεμβαίνει, πέρα από τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ζητήματα και σε κοινωνικά θέματα σε μια προσπάθεια να θέσει τα σωστά ερωτήματα, προσκαλώντας ειδικούς και να ενεργοποιήσει το δημιουργικό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας του Πειραιά. Η ημερίδα, όπως και οι πολλές άλλες δράσεις στο πρόγραμμα τα Προσφυγικά, προσπαθούν να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, ανιχνεύοντας έτσι τις δυναμικές που θα βοηθήσουν σε ένα δημιουργικό μέλλον».

Από τον πολιτικό χώρο την ημερίδα χαιρέτησαν με τις δικές τους παρεμβάσεις οι κυβερνητικοί βουλευτές Πειραιά Θεόδωρος Δρίτσας, Γεωργία Γεννιά, Εύη Καρακώστα και Ελένη Σταματάκη, εκ μέρους της ΝΔ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής-βουλευτής Β΄ Αθηνών, ο Βασίλης Χρονόπουλος, γραμματέας του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεταναστευτικής πολιτικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Χρήστος Καπάταης, αντιπεριφερειάρχης Νοτίου τομέα Αθηνών εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και για τις προσπάθειες που γίνονται στον Πειραιά για τους Πρόσφυγες μίλησε ο Πέτρος Κόκκαλης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Περιφέρεια Αττικής με σκοπό την καταγραφή και ανάδειξη της ιστορικής προσφυγικής μνήμης στις γειτονιές του Πειραιά.
Το ερευνητικό πρόγραμμα «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά: από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης» έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες. Στόχος του είναι να αναπτύξει ένα πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν τέσσερις δέσμες δράσεων, τις οποίες παρουσίασαν ο ιστορικός και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημήτρης Δημητρόπουλος, και η ιστορικός και συντονίστρια του προγράμματος, Ελένη Κυραμαργιού. Η πρώτη αφορά στον εντοπισμό και την καταγραφή αρχειακού υλικού σε δήμους, συλλόγους και φορείς, που συχνά βρίσκεται στην αφάνεια. Η δεύτερη δράση αφορά στη χωρική τεκμηρίωση των προσφυγικών συνοικισμών και στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθεί ένας ψηφιακός άτλαντας των συνοικισμών αυτών στον Πειραιά, το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, τη Νίκαια, τον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη και το Πέραμα. Η τρίτη δράση θέτει στο επίκεντρο την ενεργό εμπλοκή των κατοίκων στην ανάδειξη της Ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής τους. Θα συγκροτηθούν ομάδες προφορικής ιστορίας και θα αναλάβουν να διερευνήσουν ένα ιστορικό θέμα. Επίσης, στην κατεύθυνση της βιωματικής κατανόησης της Ιστορίας θα διοργανωθούν ιστορικοί περίπατοι και άλλες δράσεις, ώστε όλη η πόλη να μετατραπεί σε ένα ανοιχτό εργαστήριο.

Ο Πειραιάς πρωταγωνίστησε και πάλι τα τελευταία δύο χρόνια στο προσφυγικό ζήτημα, ιδίως κατά την περίοδο που πρόσφυγες διέμεναν στο λιμάνι.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας εκπρόσωποι φορέων που έχουν άμεση σχέση με το προσφυγικό πεδίο προσπάθησαν να χαρτογραφήσουν την κατάσταση σήμερα. Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν οι Ηρακλής-Σπυρίδων Ακτύπης (Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας), Σπύρος Απέργης (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Απόστολος Βεϊζης (Ελληνικό Τμήμα Γιατρών Χωρίς Σύνορα), Ελένη Πετράκη (Υπηρεσία Ασύλου) και ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος (Ελληνικό Τμήμα Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

Στην ημερίδα αναδείχθηκε πως στην πολιτική διαχείριση της προσφυγικής κατάστασης στο επίκεντρο είναι αναγκαίο να βρίσκονται οι άνθρωποι και πως είναι κομβικής σημασίας οι συμμετοχή όλων των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια.
Την ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες από το Ζάννειο Λύκειο Πειραιά.

Pin It

eep logo