Το INSULEUR υπέρ της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

1 malta

Δημόσια ακρόαση πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της ΕΕ στο Επιμελητήριο της Μάλτας με θέμα «Ποιο το μέλλον των νησιών της ΕΕ», ενόψει υιοθέτησης μιας γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ στο ζήτημα αυτό.
Στην δημόσια ακρόαση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δικτύου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος.
Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε στα προβλήματα των νησιών και τις λύσεις μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Ο Πρόεδρος του INSULEUR εξέφρασε την άποψη ότι τα νησιά μπορεί να έχουν αυξημένο δημοσιονομικό κόστος –λόγο γεωγραφικής κατανομής- αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας
Ο κ Μπενέτος επεσήμανε ότι το INSULEUR συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση με θέση υπέρ της διατήρησης του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά και πρότεινε να διερευνηθεί η δυνατότητα επεξεργασίας μιας Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Στρατηγικής, αν τα νησιά χαρακτηριστούν ως μακρο-περιφέρεια.

eep logo