Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2017 για τον Δήμο Πειραιά

dhmarxeio peiraia

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά για το 2017 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως η κατάρτιση του βασίστηκε στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε:
«Κυρίες και κύριοι
Η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, είναι ίσως η σημαντικότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς, συζητάμε και τον προϋπολογισμό του 2017 εν μέσω μιας μεγάλης παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ελληνικής, πανευρωπαϊκής, με προεκτάσεις κοινωνικής κρίσης. Ελπίζαμε τα πράγματα να είναι καλύτερα, δυστυχώς δεν είναι. Παραμένουμε ως χώρα στο επίκεντρο της κρίσης.

Ο Δήμος Πειραιά επιφορτίστηκε με αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους σε οικονομικό επίπεδο και σε έμψυχο δυναμικό. Έχουμε περαιτέρω περικοπές πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κληθήκαμε να συντάξουμε τον προϋπολογισμό του 2017, υπό αυτές τις συνθήκες. Παράλληλα λάβαμε υπόψη τις οδηγίες και το πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία περί σύνταξης προϋπολογισμού. Ο φετινός προϋπολογισμός στηρίχθηκε σε αυτές τις διατάξεις καθώς και στις βασικές αρχές που πρέπει να τον διέπουν, τη χρηστή οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα, την ειλικρίνεια, την καθολικότητα και την ειδίκευση των πιστώσεων.
Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να έχει διττή έννοια: από τη μια είναι ένα εργαλείο δέσμευσης των πολιτικών επιλογών της κάθε Δημοτικής Αρχής και από την άλλη επικυρώνει τη νομιμότητα αυτών που πρόκειται να εκτελεστούν. Λέω θα έπρεπε, διότι προφανώς αυτός ο προϋπολογισμός, δεν είναι στην κατεύθυνση υλοποίησης των πολιτικών επιλογών της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, είχε στηρίξει το πρόγραμμά της σε Ευρωπαϊκούς πόρους. Αναμέναμε -και πέρυσι και θυμάμαι το είχα τονίσει στην ομιλία μου-, να "ανοίξουν" τα Ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να υποβάλουμε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, που ουσιαστικά αποτελεί περίπου το 80% της υλοποίησης του προγράμματός μας, καθώς στηρίζεται σε αυτό. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν έχουν "ανοίξει".

Ευελπιστούμε λοιπόν, να "ανοίξουν" τουλάχιστον μέσα στο επόμενο τρίμηνο τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να υποβάλουμε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση και με αναμορφώσεις και σε επίπεδο προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών που επιθυμούμε για την πόλη και όσων είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά και θεμιτά αναφέρονται από την αντιπολίτευση, όταν συζητάμε για το τεχνικό πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό.

Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε έναν πλούσιο προϋπολογισμό. Οι πόροι μας είναι πολύ συγκεκριμένοι, η αδυναμία είσπραξης λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσκολίας των επιχειρήσεων και των πολιτών είναι κατανοητή και εμφανής, πέρα από τις όποιες βελτιώσεις μπορεί να επιτύχει ο Δήμος, προκειμένου να αυξήσει την εισπραξιμότητά του. Στο κομμάτι που αφορά τη λειτουργία του και όχι τη δυνατότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων να πληρώσουν, έχουμε σημαντικά ποσά τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε από εκκρεμότητες του παρελθόντος και να διαχειριστούμε προβλήματα και αυτά μειώνουν περαιτέρω την όποια δυνατότητα θα είχαμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Όπως είπα και στη συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα –γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής και τα είπα και πέρυσι-δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν είναι αυτό που επιζητούμε.
Σε αυτό το πλαίσιο και ο φετινός προϋπολογισμός του 2017, δεν θα μπορούσε να μην είναι λιτός, όσο λιτός ήταν το 2015 και το 2016, γιατί έτσι μόνο θα ήταν ειλικρινής, ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος. Τηρήθηκαν τα προηγούμενα στάδια και οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις.
Παράλληλα, κάνουμε χρήση όποιων τομεακών προγραμμάτων έχουν ανοίξει κυρίως για την κοινωνία. Μέσα στην εβδομάδα υποβάλουμε μια σημαντική πρόταση για την ανακύκλωση, την καθαριότητα, μέσω ενός προγράμματος που "άνοιξε".
Από την άλλη τα δύο αυτά χρόνια, υπάρχουν και θετικά σημάδια, που αφορούν τις απαλλαγές, τη μείωση των τελών που προχωρήσαμε φέτος για το 2017, αλλά και τη μείωση για τα τραπεζοκαθίσματα. Θέλουμε να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία.
Εγώ θα είμαι πάντα ειλικρινής. Οι μειώσεις αυτές και οι ελαφρύνσεις δεν αλλάζουν τη ζωή των Πειραιωτών, ωστόσο θέλουμε να δείξουμε την ευαισθησία μας ότι σε μια δύσκολη περίοδο θέλουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ποσά που δεν επηρεάζουν καθοριστικά την οικονομική μας δυνατότητά.

Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένας προϋπολογισμός που μπορεί να εκτελεστεί στον μεγαλύτερο βαθμό. Εκτιμώ ότι θα "ανοίξουν" τα προγράμματα που ανέφερα ώστε να προβούμε σε υποβολή φακέλου έγκρισης και άντλησης κεφαλαίων και από εκεί και πέρα να κριθούμε ως προς τη δυνατότητα να απορροφήσουμε και να υλοποιήσουμε και προετοιμαζόμαστε γι΄ αυτό. Το Δημοτικό Συμβούλιο και όσοι πολίτες ενδιαφέρονται ή φορείς, γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες να υποβάλουμε τον φάκελο για τη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Αναφέρομαι συνεχώς στην Ο.Χ.Ε. γιατί δεν υπάρχει άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο για εμάς. Δίνω το λόγο στην Αντιδήμαρχο Οικονομικών κυρία Γλύκα-Χαρβαλάκου για να προχωρήσει στην εισήγηση του προϋπολογισμού για το 2017. Σας ευχαριστώ».

eep logo