150 χρόνια από τη θεμελίωση του Τζάννειου

1 agrapidis tzanneio

Εορταστική εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Τζανείου Νοσοκομείου, πραγματοποίησαν στο Δημοτικό Θέατρο, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Πολιτευτές, αγαπητοί συνάδελφοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγαπητοί συνάδελφοι ως ιατρός αυτήν τη φορά, αγαπητοί κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλες και φίλοι, πριν λίγη ώρα μίλησα με τον κ. Δήμαρχο. Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο 3ημερο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ. Εκφράζει τη λύπη και τη συγγνώμη του που δεν βρίσκεται κοντά μας. Θα το ήθελε πάρα πολύ, αλλά το φετινό συνέδριο είναι το πιο κρίσιμο, θα έλεγα, και επομένως θα έπρεπε να παραβρεθεί. Μου ζήτησε να μεταφέρω τις ευχές του για καλή επιτυχία στην εκδήλωση καθώς και τα συγχαρητήρια σε όλους τους συνδιοργανωτές.
Η σημερινή επέτειος είναι μια μεγάλη στιγμή για όλους. Για το προσωπικό, τους ιατρούς και τη διοίκηση, για τους νοσηλευόμενους, αλλά και ευρύτερα για ολόκληρο τον Πειραιά. Είναι μια μεγάλη στιγμή, γιατί το Τζάνειο είναι μια από τις πιο σπουδαίες, τις πλέον πολύτιμες κοινωνικές υποδομές του σύγχρονου Πειραιά. Για τον Δήμο του Πειραιά, το νοσοκομείο αυτό σημαίνει πάρα πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε για πολύ μεγάλο διάστημα δημοτικό νοσοκομείο. Χτίστηκε από τον Δήμο Πειραιά, χάρις τη γενναιόδωρη προσφορά του Νικήτα Τζάννε και συνέχισε να λειτουργεί για πολλά χρόνια ως δημοτικό νοσοκομείο.
Εκφράζει κι αυτό το νοσοκομείο μια περίοδο τεράστιας ανάπτυξης της πόλης μας όπου ο Δήμος είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, χτίζοντας σπουδαίες υποδομές όπως το παρών, το Δημοτικό μας Θέατρο, εκκλησίες, σχολεία κ.α.
Είναι σημαντικό λοιπόν να τονίσουμε ότι αυτό το πολύ μεγάλο έργο έγινε πραγματικότητα χάρις στην κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και βέβαια στην εθελοντική προσφορά ανθρώπων με ευαισθησία. Αυτό ακριβώς, το ιστορικό είναι και ένα δίδαγμα για το πως θα ξεφύγει η πατρίδα μας από την κρίση που περνάει σήμερα.

Αγαπητοί φίλοι, προφανώς δεν είναι μόνο η μακρινή ιστορία αυτή που κάνει τόσο σημαντικό το Τζάνειο για τον Πειραιά. Το νοσοκομείο μας είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά της Αττικής. Έχει υψηλό επιστημονικό επίπεδο, το οποίο αποδεικνύεται από τις πολλές ιατρικές καινοτομίες που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά εδώ. Όπως για παράδειγμα, το πρώτο στην Ελλάδα ανοσολογικό εργαστήριο, τις μεταμοσχεύσεις νεφρών, την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών κα.
Όμως, το Τζάνειο είναι σημαντικό και για έναν ακόμη λόγο: για το σημαντικό του κοινωνικό έργο. Έχουμε μια άριστη συνεργασία ως κοινωνική υπηρεσία και το νοσοκομείο αυτό στηρίζει τις ευπαθείς μας κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Και αναλαμβάνουμε από κοινού πολλές πρωτοβουλίες για την δημόσια υγεία και την πρόληψη.

Το Τζάνειο αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ένα ζωντανό κομμάτι αυτής της πόλης, ότι είναι ένα νοσοκομείο ευαίσθητο, δραστήριο, ενταγμένο στην κοινωνία. Ακριβώς όπως το οραματίστηκαν οι ιδρυτές του και όπως το χρειάζεται η πόλη μας.
Εύχομαι από την καρδιά μου καλή συνέχεια.

Ο Δήμος Πειραιά θα είναι πάντα δίπλα γιατί αισθανόμαστε ότι είναι και είναι το παιδί μας, το παιδί που μεγάλωσε και τώρα πλέον στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους «γονείς του» δηλαδή τον Πειραϊκό λαό.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην λειτουργία του: στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και τον Πρόεδρό του Νίκο Πλατανησιώτη που αποτελεί και άμεσο συνεργάτη μας στον Δήμο του Πειραιά και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Τζανείου Νοσοκομείου και την Πρόεδρό του κα Καίτη Θέμελη-Διγαλάκη.
Πριν κατέβω από το βήμα, επιτρέψτε μου και μια προσωπική αναφορά ως πατέρας θα έλεγα και λιγότερο ως συνάδελφος ιατρός. Ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου την Διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος την κα Γκερλέ για τα πρώτα ιατρικά βήματα που έδωσε στην κόρη μου, που τελείωσε προ 2ετίας την ειδικότητα στο Τζάνειο νοσοκομείο και τις έδωσε πιστεύω, στέρεες βάσεις να «περπατήσει» θαρραλέα και με αυτοπεποίθηση σε αυτόν τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της Παιδιατρικής. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής της Δημόσιας Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, σημείωσε:
«150 χρόνια Τζάνειο. Το πρώτο και ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας μας.
Τζάνειο σημαίνει Πειραιάς και Πειραιάς Τζάνειο. Σήμερα δεν τιμούμε μόνο την ιστορία του Τζανείου νοσοκομείου αλλά και τον Πειραιά.
150 χρόνια. Χρόνια ιστορίας, επιστήμης και ανθρωπιάς. Έξι γενιές Πειραιωτών είχαν σαν φάρο ελπίδας το Τζάνειο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει Πειραιώτης που και μόνο το άκουσμα της λέξης Τζάνειο να μην του προκαλεί ποικίλα συναισθήματα: ελπίδας, λύτρωσης, χαράς, εμπιστοσύνης, λύπης μερικές φορές όταν χάσαμε προσφιλή μας άτομα αλλά πάνω απ όλα σεβασμού. Σεβασμού στην ιστορία του, σεβασμού στους γιατρούς του, σεβασμού στο νοσηλευτικό προσωπικό του, σεβασμού σε όλους τους εργαζόμενούς του.
Το Τζάνειο δεν είναι απλά ένα άψυχο κτίριο. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης και θα κάνουμε τα πάντα για να το κρατήσουμε ζωντανό.
Η κρίση των τελευταίων ετών έχει «χτυπήσει» ανεπανόρθωτα την πόλη μας. Έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και βέβαια δεν μπορούσε να μην «χτυπήσει» το νοσοκομείο μας.
Πολλές φορές οι ελλείψεις είναι τραγικές, κυρίως στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και στο προσωπικό. Όμως, έχει άριστο ανθρώπινο δυναμικό. Όλοι οι εργαζόμενοι νιώθουν το νοσοκομείο σαν σπίτι τους και με υπεράνθρωπες προσπάθειες κρατάνε υψηλό το επίπεδο θεραπείας.
Αυτό όμως αρκεί; Όχι βέβαια. Η επιστήμη προχωρά, η ιατρική προχωρά.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε από αυτό το νοσοκομείο να μην λείπει τίποτα και να απαιτήσουμε από την πολιτεία να το κάνει.
Εμείς, σαν Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά το έχουμε δείξει εμπράκτως μέχρι σήμερα και θα προσπαθήσουμε πάντα για το καλύτερο.
Καλούμε λοιπόν την πολιτεία και τους Πειραιώτες να το δείξουν κι αυτοί.
Σήμερα, όπως είπα, τιμάμε την ιστορία του Τζανείου νοσοκομείου. Τιμάμε την ιστορία της πόλης μας και ένας λαός που δεν τιμά την ιστορία του, που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος στη λήθη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι ήμασταν, ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε. Ευχαριστώ πολύ».

Η Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Δρ. Καίτη Θέμελη – Διγαλάκη, μιλώντας για την ιστορία του Τζανείου, τόνισε μεταξύ άλλων: «150 χρόνια το Τζάνειο δίνει ζωή. Πέρασαν 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά, που αποτέλεσε την υλοποίηση του οράματος και της δωρεάς του εμπόρου και δημότη Πειραιά Νικήτα Τζάννη ή Τζάννε από τα Κύθηρα. Η εφημερίδα «Παλιγγενεσία», γράφει στις 24 Ιουλίου 1866. «Με πανηγυρικό τρόπο και με παρόντες τους Δημοτικούς, Στρατιωτικούς και Πολιτικούς άρχοντες της πόλης προεξάρχοντος του Νομάρχου κ. Πολυζωίδου και την παρουσία πλήθους εκ των κατοίκων της πόλης ετέθη ο θεμέλιος λίθος του Νοσοκομείου μας. Η επιθυμία του εκλιπόντος Νικήτα Τζάννη γίνεται πραγματικότητα, μέσω της συζύγου του!
Η μελέτη κατασκευής, η συγκρότηση και η λειτουργία του, έγινε με την φροντίδα του Πειραιώτη καθηγητή της Φαρμακολογίας και Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Αφεντούλη. Το Τζάνειο Νοσοκομείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1873 ως δημοτικό νοσοκομείο. Από τότε όλη η Ελλάδα απέκτησε ένα δεύτερο Δημοτικό Νοσοκομείο, μετά το Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ο Πειραιάς και τα νησιά μας ένα σημαντικό κέντρο βοήθειας και θεραπείας! Το λιμάνι απέκτησε φάρο, ελπίδα, στήριξη και βοήθεια στις οικογένειες των ναυτικών , των νησιωτών και των επαρχιωτών γενικότερα. Η ύπαρξη του νοσοκομείου κάλυψε τεράστιες ανάγκες και από τότε έως σήμερα ο ρόλος ήταν σημαντικός και πολυδιάστατος για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, όχι μόνο των κατοίκων του Πειραιά και των γύρω περιοχών αλλά και της επαρχίας, ιδίως της Νησιωτικής Ελλάδος>> και κατέληξε η κα Διγαλάκη, για την σύγχρονη ιστορία του Τζανείου :
«Στο πέρασμα των 150 χρόνων το ΓΝΠ Τζάνειο με νέα, εκσυγχρονισμένη μορφή δίνει καθημερινά τη μάχη για τον άνθρωπο. Διευρυμένο σε κτιριακές εγκαταστάσεις, λειτουργίες με επιστημονικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, αποτελεί πλέον έναν πολυδιάστατο εθνικό οργανισμό – σημείο αναφοράς στην υπηρεσία της Υγείας.
Το όραμα για φροντίδα της Υγείας επεκτάθηκε πλέον στην προληπτική ιατρική, στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, σε πρωτοποριακές υπηρεσίες και θεραπείες, καθώς και στην εισαγωγή καινοτομικών ιατρικών πρακτικών που δεν υπηρετούν, απλά την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών, ειδικά την σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης. 150 χρόνια το Τζάνειο συνεχίζει να δίνει ζωή στον Πειραιά, στις γύρω περιοχές και στα νησιά μας.»

Ο Διοικητής του Τζανείου Νοσοκομείου κ. Χρήστος Παπαχρήστος, μιλώντας τόνισε για την προσπάθεια που γίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Τόνισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική μείωση περίπου κατά 30% του λειτουργικού κόστους του νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναφέρθηκε στην απόκτηση καινούργιων ιατρικών μηχανημάτων όπως ο νέος υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος. Ο κ. Παπαχρήστος ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία που έχει με την Περιφέρεια και αναφέρθηκε στους στόχους για τη δημιουργία νέων τμημάτων στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης.

eep logo