«Προσεγγίζοντας τη διαφορετικότητα»

1 sigalakos

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη η εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου με θέμα: «Προσεγγίζοντας την διαφορετικότητα», που οργάνωσε το τμήμα Κοινωνικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, με ομιλητή τον Συντονιστή Βιωματικών Παρεμβάσεων και Motivational Speaker του Σ.Κ.Ε.Π., με κινητική αναπηρία κ. Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα.

Ο Αντιδήμαρχος Δόμησης, Γ.Σ.Π., Αρχιτεκτονικού και Λ.Τ.Ε. κ. Κυριάκος Σιγαλάκος, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη, καθώς και του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Παιδείας κ. Νίκου Καλαμακιώτη που ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν τους επέτρεψαν να έρθουν στην σημερινή εκδήλωση. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πιτσίνιαγκα για τη συμμετοχή και για όλα αυτά που θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε σε άμεση συζήτηση και επαφή για τη διαφορετικότητα και ό, τι συνεπάγεται στην καθημερινότητα μέσα στις πόλεις, αλλά και στην πόλη μας στον Πειραιά. Θεωρώ ότι το θέμα δεν εξαντλείται σε μια συζήτηση, διότι είναι πολύπλευρο, όχι μόνο όσον αφορά την πρόσβαση καθημερινά στους διάφορους τομείς της πόλης: στην εργασία, στο σχολείο, αλλά και όσον αφορά συνολικότερα μια αντίληψη και της ίδιας της κοινωνίας που πρέπει να έχει, οπότε ως θέμα είναι πάρα πολύ εκτεταμένο.

Ανεξάρτητα από τις συζητήσεις, το θέμα είναι πως θα το προσεγγίσει ο καθένας μας: να αλλάξουμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι, στο πως αντιμετωπίζουμε τη διαφορετικότητα. Και φυσικά να συμβάλουμε στο να αλλάξει στο σύνολο της η ίδια η πόλη, η ίδια η λειτουργία της πόλης, ώστε να υπάρχει μια ελεύθερη λειτουργία και πρόσβαση σε όλα τα άτομα. Θεωρώ ότι το λόγο θα πρέπει να έχει περισσότερο ο κ. Πιτσίνιαγκας και φυσικά οι εμπλεκόμενοι στη Διεύθυνση Παιδείας. Πραγματικά πιστεύω ότι θα φύγω πλουσιότερος από αυτή τη συζήτηση. Αυτό που θέλω να τονίσω κλείνοντας είναι ότι εμείς ως Δήμος έχουμε προβληματιστεί και σχεδιάσει, ώστε να γίνουν συνολικές παρεμβάσεις μέσα στην πόλη τόσο στην υποδομή όσο και στα κτήρια. Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που έχουμε συντάξει και έχει εγκριθεί συμπεριλαμβάνεται στο σύνολό της όλη η υποδομή της πόλης - πέρα από κάποιους τομείς πολιτισμού, κοινωνικών δραστηριοτήτων - που σημαίνει ότι όταν κλείσει αυτός ο κύκλος θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Είμαστε η μία από τις τρεις πόλεις της Ελλάδας που θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα των Δήμων.

Προσωπικά θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες και να θεωρείται δεδομένο, ότι αυτό που έγινε αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού ως Αντιδήμαρχος, το πρώτο θέμα που αντιμετωπίσθηκε με εξαιρετικά επείγον τρόπο, ήταν η διαμόρφωση της ράμπας ΑμεΑ στη Σχολή της ΣΚΥΠ, που ταλαιπωρούσε και ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τα άτομα με διαφορετικότητα. Θεωρώ ότι είναι προτεραιότητα μας και πρέπει να είναι. Η κοινωνία έχει απελευθερωθεί σε πάρα πολλά θέματα, ίσως απαραίτητα, ίσως όχι, αλλά σε σημαντικά, όπως είναι η διαφορετικότητα κάποιων ανθρώπων, κάποιων κοινωνικών ομάδων, που έπρεπε να υπάρχει μια γρήγορη εξέλιξη, νομίζω ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω. Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή τους και φυσικά να ακούσω με ιδιαίτερη προσοχή για να μάθω πράγματα που σίγουρα μας έχουν διαφύγει. Ευχαριστώ».

Η Διευθύντρια Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά κυρία Βασιλική Σωτηρίου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε:
«Τελευταία όλο και περισσότερες γίνονταν οι πληροφορίες στη Διεύθυνση Παιδείας και δια Βίου Μάθησης, ότι υπάρχει θέμα με τη διαχείριση της διαφορετικότητας στα σχολεία.
Αναρωτιέται κανείς: είναι άραγε στην ανθρώπινη φύση το να αντιδρά στο διαφορετικό ή είναι αποτέλεσμα ενός κοινωνικά διαμορφωμένου τρόπου σκέψης; Και επιτέλους τι ακριβώς είναι η διαφορετικότητα; Αν το σκεφτούμε καλύτερα, όλοι είμαστε διαφορετικοί. Στο φύλο, στη σωματική διάπλαση, στα χαρακτηριστικά, στην έκφραση, στην κίνηση, στην κατάσταση της υγείας και τώρα τελευταία, όλο και περισσότερο στην προέλευση και καταγωγή, στο χρώμα, στη γλώσσα, στην κουλτούρα. Ωστόσο, οι ζωές όλων μας κυλούν κάτω απ΄ τον ίδιο ουρανό. Η διαφορετικότητα τελικά φαίνεται πως είναι ο κανόνας και όχι ή εξαίρεση. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ. Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, όπως και τον συνάδελφο κ. Κώστα Ζουρδό, για την πρωτοβουλία του να διοργανώσουμε την ωραία αυτή εκδήλωση. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Καλαμακιώτη και τον ειδικό σύμβουλο Δημάρχου κ. Αγγελετάκη, που είναι πάντα δίπλα μας και βλέπουν θετικά τις προτάσεις μας για εκδηλώσεις που συχνά οδηγούν μέσω του προβληματισμού στη βελτίωση του επιπέδου σκέψης και κατ’ επέκταση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της πόλης μας».

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Υποστήριξης Σχολείων και Συλλόγων Γονέων, της Διεύθυνσης Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου, κυρία Αθανασία Ντάφου αφού ανέφερε, ότι τα διαφορετικά προσωπικά στοιχεία όπως χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, ιδέες, ήθη έθιμα, αναπηρία αποτελούν ένα θέμα που μας αφορά όλους γιατί ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και ο καθένας είναι μια μοναδική προσωπικότητα, κατέληξε λέγοντας, ότι αυτό που μετράει είναι η στάση μας στη διαφορετικότητα και στην άσκηση για όλους των αναφαίρετων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, ο κύριος ομιλητής κ. Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας Συντονιστής Βιωματικών Παρεμβάσεων και Motivational Speaker του Σ.Κ.Ε.Π. με κινητική αναπηρία φώτισε πολλές πλευρές της στάσης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των μαθητών απέναντι στη διαφορετικότητα, στηριζόμενος στη βιωματική εμπειρία του από την σχέση και την καθημερινή επαφή του με τα σχολεία. Ακολούθησε διάλογος με το κοινό, από τον οποίο αναδείχθηκαν πολλά θέματα, που πρέπει να προβληματίσουν όλους τους αρμοδίους για την επίλυσή τους, αλλά και θέματα που συνδέονται με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, για τη σωστή στάση απέναντι στη διαφορετικότητα.

 

eep logo