Στο δήμο Πειραιά το Τελωνείο της Ακτής Κονδύλη!

1 akti kondyli apokleistiko

Το κτήριο που στεγάζεται το Τελωνείο επί της Ακτής Κονδύλη στο λιμάνι του Πειραιά περνάει στην ιδιοκτησία του δήμου Πειραιά!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Portnet.gr η Δημοτική Αρχή Πειραιά βρίσκεται «μια ανάσα» από το να πετύχει μια σπουδαία παραχώρηση εκ μέρους του δημοσίου προς αυτήν. Το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει στο δήμο Πειραιά το κτήριο του Τελωνείου που βρίσκεται πάνω στο λιμάνι , λίγο πριν τον Άγιο Διονύσιο.

Πρόκειται για ένα κτίσμα αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο το οποίο περικλείεται από τις οδούς Αιτωλικού, Κάστορος, Αιγάλεω και Ακτή Κονδύλη και έχει θέα το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η μόνη προϋπόθεση που θέτει το υπ.Οικονομικών και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης για να παραχωρήσει το κτήριο είναι να εξασφαλιστεί στέγη για τους – σχετικά λίγους – τελωνειακούς υπαλλήλους που εργάζονται σήμερα εκεί.

Μάλιστα, η ίδια γραμμή πληροφόρησης αναφέρει ότο προσωπικά ο ίδιος ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης ασχολείται με το θέμα της στέγασης των τελωνειακών υπαλλήλων σε άλλο κτήριο του δήμου, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται να συστεγαστούν διάφορες υπηρεσίες του δήμου, που είναι σήμερα διάσπαρτες, ώστε να επιτευχθεί οικονομία κλίμακος στα μισθώματα που καταβάλλονται.

Για το μέλλον του κτηρίου υπάρχουν ήδη κάποιες πρώτες σκέψεις, είτε να λειτουργήσει ως μουσείο μόνιμων εκθεμάτων (όπως το αρχείο Κατράκη) που βρίσκονται στην ιδιοκτησια του δήμου, είτε να αξιοποιηθεί (πχ. ως Mall) ώστε να φέρει άμεσα έσοδα στα ταμεία του δήμου Πειραιά. Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι στι συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που αυτονόητα μπορεί να αξιοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προχωρήσει η συγκεκριμένη παραχώρηση θα πρόκειται για εξασφάλιση κτηρίου από τον δήμο Πειραιά, μετά από πάνω από δύο δεκαετίες. Για την ακρίβεια (με εξαίρεση την παραχώρηση του στρατοπέδου Παπαδεογιώργη επί Β.Μιχαλολιάκου), στην ιδιοκτησία του δήμου Πειραιά δεν έχει περιέλθει κανένο σημαντικό κτήριο μετά την πρώτη τετραετία Λογοθέτη (1991-1995), όταν με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκείνης της εποχής, μια σειρά από κτήρια περιήλθαν στην ιδιοκτησία του δήμου.

eep logo