Στη Δικαιοσύνη πεπραγμένα του παρελθόντος στον Δήμο Πειραιά

1 ekthesi apokleistiko

Στον Οικονομικό Εισαγγελέα για συγκεκριμένες σοβαρές υποθέσεις που αφορούν διαχειριστικές «ελλείψεις» - για το θέσουμε κομψά – στο Δήμο Πειραιά προ αρκετών ετών, στέλνουν οι ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπ.Οικονομικών τον ογκώδη φάκελο που προέκυψε από τον έλεγχό τους.

Υπενθυμίζεται πως ο έλεγχος που κάλυψε τα Οικονομικά Έτη 2003-2012, είχε εξ αρχής εντοπίσει σοβαρά προβλήματα και είχαν ζητηθεί συγκεκριμένες απαντήσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά. Οι απαντήσεις που δόθηκαν τελικά δεν κρίνονται ικανοποιητικές για μια σειρά από θέματα και έτσι με την Έκθεση Αποτελεσμάτων Ελέγχου της 10ης Αυγούστου, οι επιλήψιμες υποθέσεις παίρνουν τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη.

Κορυφαία υπόθεση φυσικά αποτελεί η υπόθεση επιταγής ύψους περίπου 6.5 εκατομμυρίων που κατατέθηκε στη Merrill Lynch επί δημαρχίας Χρ.Αγραπίδη, χωρίς να φαίνεται όμως ο τελικός παραλήπτης. Η άποψη των υπηρεσιών – υποστηρικτική της τότε δημοτικής αρχής – είναι ότι το ποσό αυτό αφορούσε σε επωφελή για τον Δήμο συμβιβασμό, για πέναλτι από δάνειο που δεν χρησιμοποιήθηκε, συνολικού ύψους 12.5 εκατ. ευρώ. Και το που κατευθύνθηκαν τελικά τα χρήματα μετά την κατάθεση, αφορά στην διαχείριση της ίδιας της τράπεζας και όχι του Δήμου Πειραιά. Την άποψη αυτή πάντως δεν συμμερίζονται οι ελεγκτές, που παρέπεμψαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Επίσης στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται η υπόθεση καταβολής υπερβολικών υπερωριών στους εργαζόμενους της Δημοτικής Αστυνομίας το 2005, «προβληματικές» προμήθειες (γάλατος, πετρελαίου), αλλά και υψηλά ανταποδοτικά τέλη που πλήρωναν οι δημότες του Πειραιά.

Όπως είναι λογικό, η υπόθεση αυτή εκτός από το δικαστικό, έχει και το σοβαρό πολιτικό της σκέλος, αφού ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος Χρ.Αγραπίδης είναι δημοτικός σύμβουλος, ενώ επίσης δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας είναι εμπλεκόμενοι στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Προφανώς γι’ αυτό, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, αφού ενημέρωσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους παρέδωσε την πολυσέλιδη έκθεση, την οποία δημοσιεύει στο σύνολό της το Portnet, φροντίζει να κρατά αποστάσεις από την υπόθεση. Δικαίως, καθώς ο ίδιος δεν εμπλέκεται και δεν επιθυμεί να υπάρχει καμιά «σκιά». Συνομιλητές του Γ.Μώραλη μεταδίδουν ότι αυτό που κυρίως απασχολεί τη σημερινή Δημοτική Αρχή είναι να μην επιβαρυνθεί οικονομικά για πεπραγμένα παλαιότερων Δημοτικών Αρχών, πόσο μάλλον που τα οικονομικά δεδομένα του Δημου Πειραιά είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική έκθεση.

eep logo