Ερώτηση βουλευτών ΝΔ για αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό

1 katsafados

Επίκαιρη επερώτηση σε 4 υπουργούς κατέθεσαν 57 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του Βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε - Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών και τονίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να βρεθεί απροετοίμαστη μπροστά στο ενδεχόμενο να κατακλυστεί από χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες.
Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό αλλά και τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου για να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας.

«Στην υποθετική αλλά πλέον πολύ πιθανή περίπτωση να ανοίξει η στρόφιγγα και να κατακλυστούν τα νησιά μας και η χώρα με χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα και θα εγκλωβιστούν εδώ, ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης;
Ποιο είναι το σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης; Θα αρκεστεί η κυβέρνηση σε τοποθετήσεις του είδους ‘’δεν έχει σύνορα ή θάλασσα’’; Θα δεχθεί να κατακλυστεί η Ελλάδα από ένα τεράστιο και μη διαχειρίσιμο αριθμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών;
Θα επιλέξει να τους κρατήσει εγκλωβισμένους στα νησιά που θα αποβιβάζονται, διαλύοντας πλέον ολοσχερώς τον τουρισμό αλλά και δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις;», τονίζουν στην επερώτηση τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι:
1ον) Τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά και δεν πρόκειται να ανοίξουν. Την παράμετρο αυτή συνειδητά αγνοεί ή υποβαθμίζει η κυβέρνηση γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να παραδεχθεί ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον μετατοπιστεί και η Ελλάδα αποτελεί έναν ενδιάμεσο χώρο.
2ον) Όσοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στη χώρα είναι πλέον εγκλωβισμένοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψουν στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης γιατί δεν είναι μόνο κλειστά τα σύνορα αλλά δεν δέχονται οι άλλες χώρες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δεχθούν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.
3ον) Η διαδικασία ασύλου προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ και οι επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, έχουν σταματήσει ή γίνονται με το σταγονόμετρο. Επιπρόσθετα δεν πρέπει να αγνοηθούν τα σοβαρά επεισόδια στα hotspot στα νησιά. Δεν πρέπει επίσης να αγνοηθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία πλέον όσων εισέρχονται στη χώρα, καθοδηγούμενοι προφανώς από κάπου, υποβάλλουνσχεδόν όλοι πλέον αίτηση ασύλου για να παραμείνουν στην Ελλάδα.
4ον). Εξακολουθεί να μην υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Οι δεύτεροι είναι σαφές ότι θα πρέπει να παραμένουν σε κλειστά κέντρα και δομές μέχρι να επαναπροωθηθούν, τα οποία όμως η κυβέρνηση αρνείται να δημιουργήσει. Με αυτό όμως τον τρόπο όχι μόνο δεν αποθαρρύνει και δεν δρα αποτρεπτικά για να εμποδίσει την παράνομη είσοδο στη χώρα αλλά μετατρέπει την Ελλάδα σε πόλο έλξης για τους παράνομους μετανάστες.
Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να καθοριστεί ο αριθμός των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που μπορεί να δεχθεί και να φιλοξενήσει η χώρα, με βάση τις δυνατότητές της αλλά και τις επικρατούσες συνθήκες.
Ζητούν να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για το αν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο, σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για την περίπτωση που υπάρξει μαζική είσοδος προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα ελληνικά νησιά.
Παράλληλα θέτουν μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων και ζητημάτων, όπως:
-Τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στον τουρισμό στα νησιά του Αιγαίου.
-Το ακριβές κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό της διαχείρισης του μεταναστευτικού από τον Απρίλιο του 2015 έως σήμερα και για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε να αφαιρεθεί αυτό το κόστος από τον συνολικό λογαριασμό των δημοσιονομικών μέτρων που πήρε, όπως απαίτησε και πέτυχε η Γαλλία με τις δαπάνες της για την ασφάλεια, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι;
-Την υπέρμετρη επιβάρυνση συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών της χώρας, με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής αφού δεν έχει επιδιωχθεί η αναλογική κατανομή. Τα νησιά, περιοχές της Αττικής και η Μακεδονία έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα ενώ σε κάποιες άλλες περιφέρειες δεν έχουν δημιουργηθεί τέτοιες δομές .
-Τον εγκλωβισμό πλέον στα νησιά προσφύγων καιπαράνομων μεταναστών, επισημαίνοντας ότι όλοι πλέον, καθοδηγούμενοι προφανώς από κάπου, ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

eep logo