Β.Κορκίδης: Σε 3 μήνες λογισμικό για τα στατιστικά του ΓΕΜΗ

1 korkidis

Το μεγάλο πρόβλημα για την αγορά δεν είναι η διαφορά των εκτιμήσεων σχετικά με τον αριθμό των λουκέτων, αλλά το γεγονός ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται όλο και λιγότερες νέες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά. Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων την εβδομάδα που πέρασε από το υπουργείο Οικονομίας.
Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Κορκίδης γνωστοποιεί ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έχει λάβει ήδη σχετική απόφαση για δημιουργία λογισμικού προκειμένου να εξάγονται ομοιογενή και πολύ αναλυτικά στατιστικά στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ενώ αναφέρει ότι το λογισμικό θα είναι έτοιμο σε περίπου 2-3 μήνες. Μάλιστα προσθέτει ότι μεταξύ των βελτιώσεων στο ΓΕΜΗ προβλέπεται και η συλλογή στοιχείων για τα αιτία εγγραφής και διαγραφής των επιχειρήσεων.

Στην ίδια ανάρτηση υπάρχει ενημέρωση από το ΕΒΕΠ ότι η εγγραφή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ) διαφέρει από την σύσταση και λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, καθώς επίσης και η διαγραφή, από τη λύση μιας εταιρίας ή την παύση λειτουργίας μιας υφιστάμενης επιχείρησης για τους παρακάτω ειδικούς λόγους:
* Αλλαγή Νομικής μορφής της επιχείρησης (Ατομική-0Ε-ΕΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΑΕ)
* Αλλαγή έδρας ή επωνυμίας με διατήρηση ΑΦΜ
* Συγχώνευση ή εξαγορά
* Ίδρυση Υποκαταστημάτων
* Ίδρυση επιχειρήσεων μέσω Υπηρεσία Μιας Στάσης - ΥΜΣ
* αναδρομικές διαγραφές από Μητρώα Επιμελητηρίων
* εγκλωβισμός ανάμεσα σε ΤΑΧΙS και ΓΕ.ΜΗ ανενεργών επιχειρήσεων
* Μετάπτωση ατομικών επιχειρήσεων στο ΓΕ.ΜΗ
* Εγγραφή σε πραγματικό χρόνο και διαγραφή σε μεταγενέστερο
Αυτοί, όπως σημειώνει, είναι κάποιοι από τους λόγους που προκύπτει διαφορά στη σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία για τις εγγραφές και τις διαγραφές επιχειρήσεων που δημοσίευσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, από εκείνα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) που περιλαμβάνει η βάση δεδομένων και είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του.

Από το επιμελητήριο υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Εμπορίου, το πρώτο εξάμηνο του 2016 το σύνολο των συστάσεων επιχειρήσεων ανήλθε σε 20.345, εκ των οποίων οι 13.826 ήταν ατομικές και οι υπόλοιπες 6.519 νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ). Το ίδιο διάστημα οι διαγραφές επιχειρήσεων, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, ανήλθαν σε 16.994, εκ των οποίων οι 12.641 αφορούν ατομικές επιχειρήσεις. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο το πρώτο εξάμηνο του 2016 το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών είναι θετικό κατά 3.351 επιχειρήσεις.
Το Επιμελητήριο αναφέρει ότι, από τη βάση των δεδομένων του ΓΕΜΗ, ωστόσο, προκύπτει ότι το ίδιο διάστημα οι συστάσεις ανήλθαν σε 15.659, εκ των οποίων οι 10.474 είναι ατομικές. Οι διαγραφές το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 17.939, εκ των οποίων οι 12.034 πρόκειται για παύσεις ατομικών επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, από τα στοιχεία, όπως αυτά δημοσιεύονται στη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι το ισοζύγιο εγγραφών/διαγραφών είναι αρνητικό κατά 2.280 επιχειρήσεις. Απόκλιση επίσης παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το σύνολο του 2015. Το υπουργείο υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εγγραφές ανήλθαν συνολικά σε 43.846, ενώ η βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ δείχνει 31.022 νέες συστάσεις. Οι διαγραφές το 2015 ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας 24.846, αλλά, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, 26.837. Στα στοιχεία πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής σε επιχειρήσεις που είχαν διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε παρελθόντα χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή από το ΓΕΜΗ 6.600 επιχειρήσεων το 2015 και 1.600 το 2016 που ήταν ανενεργές επί μακρόν.

Το ΕΒΕΠ θεωρεί το ΓΕΜΗ ένα πολύ σημαντικό πολυεργαλείο σε εθνικό επίπεδο γιατί κατάφερε να συνδέσει τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα με επιτυχία, προσφέροντας πολλές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως μειώνοντας χρόνο και γραφειοκρατία. Παρακολουθεί την ιστορικότητα και την διαδρομή των επιχειρήσεων, εκδίδει έγγραφα και πιστοποιητικά ψηφιακά, διατηρεί στοιχεία των Α.Ε. προσφέρει την Υπηρεσία Μιας Στάσης - ΥΜΣ και αναλύει στατιστικά στοιχεία.
Σημειώνεται ότι, ενδέχεται να έχει γίνει σύγχυση μεταξύ των εγγραφών στην ΥΜΣ και των εγγραφών στο ΓΕΜΗ, οι οποίες όμως δεν πρέπει να αθροίζονται.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «άλλο είναι ΝΕΑ επιχείρηση άλλο ΕΓΓΡΑΦΗ στο ΓΕΜΗ. Και άλλο διαγραφή από το ΓΕΜΗ που έπεται και άλλο το λουκέτο που δυστυχώς προηγείται».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ η στήριξη στις υπηρεσίες του ΓΕ.ΜΗ είναι δεδομένη και το θέμα για την εκτίμηση και την ερμηνεία των στοιχείων προέκυψε επειδή όλοι "χαθήκαμε στην ανάλυση".
Σε ότι αφορά στα στοιχεία του ΕΒΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι εγγραφές στο ΓΕ.ΜΗ ήταν 406, αλλά οι συστάσεις νέων εταιρειών 311, αντίστοιχα οι διαγραφές ήταν 239 εκ των οποίων οι 69 έκαναν διακοπή εργασιών, ενώ οι 170 ήταν ανενεργές. «Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι η διαφορά στον αριθμό των λουκέτων, αλλά το γεγονός ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται όλο και λιγότερες νέες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και αυτό είναι αποτέλεσμα του ασταθούς, εχθρικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που δεν αμφισβητείται από κανέναν» όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π σχολίασε τα εξής: «... Όσον αφορά στη σύσταση των νέων επιχειρήσεων το α΄ εξάμηνο του 2016, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, στο Επιμελητήριο του Πειραιά, παρατηρείται ένα ενθαρρυντικό, θετικό πρόσημο, που αποτυπώνει και μία δυναμική για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στο ότι η πειραϊκή επιχειρηματικότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με τον εξέχοντα ρόλο, που διαδραματίζει η ναυτιλία μας στο παγκόσμιο στερέωμα, καθώς επίσης και τις προσπάθειες που γίνονται για την αναζωπύρωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας. Καλούμαστε να αποκαταστήσουμε με βάση τα δεδομένα και τις απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, τα αρνητικά πρόσημα όλου του 2015… Δραστηριοποιούμαστε σε μια περιοχή, τον Πειραιά, με κρίσιμη γεωπολιτική θέση, καθώς η ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα αναπτύξει τη ναυπηγική μας βιομηχανία, αλλά κυρίως τον κλάδο του διεθνούς, διαμετακομιστικού εμπορίου και logistics σε τρίτο πυλώνα της οικονομίας, μετά τον τουρισμό και τη ναυτιλία μας...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

eep logo