Εισήγηση Μάρδα για «Επενδυτικές Εξαγωγικές ευκαιρίες» στο ΒΕΠ

1 mardas vep

Μία σειρά από δράσεις σε εξέλιξη και τις προτεραιότητες της Οικονομικής Διπλωματίας για την τόνωση της εξωστρέφειας των Ελληνικών Επιχειρήσεων αφενός και της προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας αφετέρου, ανέπτυξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Δημήτριος Μάρδας, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, την 27η Ιουλίου 2016, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, με θέμα «Επενδυτικές Εξαγωγικές ευκαιρίες».

Συγκεκριμένα ο κος Μάρδας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων :
*Συστήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών Διυπουργική Επιτροπή Εξωστρέφειας
*Αναδιαρθρώνονται τα γραφεία Οικονομικών Εμπορικών Υπηρεσιών και ανοίγονται νέα γραφεία σε νέες αγορές (Άπω Ανατολής, κλπ.) και παράλληλα γίνεται διαγωνισμός για την πρόσληψη 15 νέων υπαλλήλων για τη στελέχωση των γραφείων.
*Από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο 2016 προγραμματίσθηκαν 13 Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές και 16-17 επιχειρηματικές αποστολές.
*Ενισχύεται η συνεργασία με τα Επιμελητήρια, τα διμερή Επιμελητήρια και τα εμπορικά τμήματα των ξένων πρεσβειών.
*Αναβαθμίσθηκε η διαδικτυακή πύλη «Αγορά» και εκπονήθηκαν οδηγοί επιχειρηματικότητας.
*Αναρτήθηκαν διευθύνσεις Delicatessen από 70 χώρες στο www.agora.mfa.gr και 7.000 διευθύνσεις για 24 κλάδους από 40 χώρες.
*Συντονίζεται ο Οδικός Χάρτης της Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Ιταλίας.
*Γίνονται συνομιλίες και παρουσιάσεις σε επενδυτικά funds, Think tanksκαι μεμονωμένους επενδυτές.
*Συνδιοργανώνονται με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ και τα Επιμελητήρια τρία Συμπόσια, ανά γεωγραφική ζώνη (Βαλκάνια, Εύξεινος Πόντος, Μεσογειακές χώρες). Ήδη το 1ο πραγματοποιήθηκε στη Θες/νίκη, αρχές Ιουλίου 2016, με Βαλκανικές χώρες.
*Ενεργοποιείται το πρόγραμμα Erasmus+ για φοιτητές.τριες, με σκοπό την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης στα γραφεία ΟΕΥ (πρώτη εφαρμογή 60 άτομα).
*Κατατίθεται έκθεση στο ΚΥΣΟΙΠ για μέτρα φορολογικού χαρακτήρα υπέρ των εξαγωγέων, που δεν θα προσκρούουν στις διατάξεις σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Επίσης, υπεβλήθη Έκθεση με θέμα την μείωση σε 6-8 μήνες της διαδικασίας έγκρισης μίας ξένης επένδυσης για να μην αποθαρρύνονται οι επενδυτές.
*Θα εφαρμοστεί πρόγραμμα προσέλκυσης ασθενών από Αραβικές Χώρες και τη Ρωσία, στο πλαίσιο συνεργασίας με κλινικές αποκατάστασης της χώρας μας.
*Εκπονείται στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των θερμών πηγών σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού προωθείται η δημιουργία του Νησιού της Τέχνης και του Πολιτισμού
*Στο πλαίσιο του προγράμματος Window to Greece, διοργανώνονται εξωστρεφείς δράσεις από τα γραφεία ΟΕΥ
*Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα για την αδελφοποίηση αγορών (Μοναστηράκι-Πλάκα, Καπαλί Τσαρσί, Ισπαχάν, Καίρου και Μαρακές)

Καταλήγοντας ο κος Υφυπουργός ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου δημιουργήθηκε χώρος με σκοπό την πρόταξη νέων πρωτότυπων ιδεών υπέρ δράσεων εξωστρέφειας, δημιουργήθηκε αρχείο εταιρειών συμβουλευτικών υπηρεσιών για την βοήθεια σε εξωστρεφείς ΜΜΕ και υπάρχουν πίνακες για τη πορεία των ελληνικών εξαγωγών, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν, χωρίς κόστος, οι ενδιαφερόμενοι για να προγραμματίζουν τις ενέργειές τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΒΕΠ κος Ανδριανός Μιχάλαρος, αφού ευχαρίστησε τον κο Μάρδα, τόνισε την ανάγκη για στήριξη της εξωστρέφειας των ΜΜΕ και επεσήμανε το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από πολλές επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου να στραφούν σε νέες αγορές.
Ο κος Υφυπουργός απάντησε σε ερωτήματα και προβληματισμούς των συμβούλων και μελών του ΒΕΠ και επανέλαβε την αναγκαιότητα για εποικοδομητική συνεργασία ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος των Ελληνικών επιχειρήσεων.

eep logo