Ασκήσεις επί χάρτου για σεισμό

seismos epi_xartou


• Στο Δημαρχείο Πειραιά

Με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Δικτύων Αλέξανδρου Αργουδέλη, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Πειραιά, Δήμων της ευρύτερης περιοχής και νησιών του Αργοσαρωνικού, της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, εκπροσώπων της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Τροχαίας και του Λιμενικού πραγματοποιήθηκε, στο Δημαρχείο της πόλης, το Εργαστήρι Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για Σεισμό σε επίπεδο Δήμων,

που οργάνωσε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Κατά την έναρξη της διαδικασίας έκανε σύντομη παρέμβαση ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος.

Στελέχη του ΟΑΣΠ ανέπτυξαν τα κρίσιμα ζητήματα των παραμέτρων του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στην Αττική και ανέλυσαν τα μέτρα για την οργανωμένη μετακίνηση του πληθυσμού, καθώς και τα κριτήρια προσδιορισμού των χώρων καταφυγής του σε περίπτωση σεισμού. Επίσης ανέφεραν τους επιχειρησιακούς τομείς και τα καθήκοντα των Δήμων όπως απορρέουν από τη νομοθεσία. Ανέδειξαν τα θέματα συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων. Απαρίθμησαν ακόμη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων μορφών άμεσης και προσωρινής στέγασης των πληγέντων από ένα σεισμό.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, προχωρώντας σε συγκεκριμένες ασκήσεις επί χάρτου για τον καθορισμό συγκεκριμένων χώρων καταφυγής του πληθυσμού και των πιθανών εναλλακτικών λύσεων προσωρινής στέγασης. Τέλος με βάση ένα σενάριο σεισμού στην Αττική και ανάλογα με τα μηνύματα που καταφθάνουν στο Συντονιστικό Κέντρο τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν τα μέτρα και τις αποφάσεις που θα ελάμβαναν.

Pin It