Μεγάλη γιορτή κολύμβησης στον Πειραιά

1 IMG 8322

Και μετονομασία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου σε «Ανδρέας Γαρύφαλλος»

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μικρών κολυμβητών και με την παρουσία πλήθους θεατών πραγματοποιήθηκε η ετήσια «Γιορτή Κολύμβησης» του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά στο Δημοτικό Κολυμβητήριο στα Βοτσαλάκια. Στη γιορτή πήραν μέρος μικροί αθλητές από τα σωματεία του Ολυμπιακού, του Εθνικού, της Καστέλλας και του Υδραϊκού, καθώς και παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα του δημοτικού κολυμβητηρίου. Έγιναν επιδείξεις των προγραμμάτων μικρής πισίνας στα οποία κολύμπησαν βρέφη με τους γονείς τους, νήπια και παιδιά έως 3 ετών, αγώνες κολύμβησης από τα πειραϊκά σωματεία, αγώνας υδατοσφαίρισης μίνι παίδων μεταξύ του Ολυμπιακού και του Εθνικού, επίδειξη κολύμβησης από τον Πρωταθλητή του Εθνικού Κριστιάν Γκολομέεβ, ο οποίος θα συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, καθώς και επίδειξη της ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης του Ο.Π.Α.Ν.

Στο πλαίσιο της «Γιορτής Κολύμβησης» πραγματοποιήθηκε και η τελετή ονοματοδοσίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πειραιά σε «Ανδρέας Γαρύφαλλος», προς τιμήν του πρωταθλητή και προπονητή της υδατοσφαίρισης Ανδρέα Γαρύφαλλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2015.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, παρουσία ανθρώπων της υδατοσφαίρισης, των διοικήσεων του Εθνικού αλλά και εκπροσώπων πειραϊκών συλλόγων, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, η πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου και η οικογένεια του Ανδρέα Γαρύφαλλου έκαναν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής που έδωσε και επισήμως το όνομα του στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πειραιά «Ανδρέας Γαρύφαλλος».

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε:
«Είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή για το Δημοτικό μας Κολυμβητήριο, η ετήσια γιορτή κολύμβησης, στην οποία συμμετέχουν όλα τα παιδιά που αθλούνται εδώ. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στο κολυμβητήριο και θέλω να συγχαρώ την Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. Σταυρούλα Αντωνάκου, τον προηγούμενο Πρόεδρο Σταύρο Ελληνιάδη, τον Κούλη Δουρέκα και όλους τους εργαζόμενους στον Ο.Π.Α.Ν. για τη συμβολή τους. Σήμερα έχουμε τη χαρά να συνδυάζουμε τη γιορτή του κολυμβητηρίου με μια σημαντική στιγμή για την πόλη μας. Πρέπει να μάθουμε στη χώρα και στην πόλη μας να τιμάμε ανθρώπους με πολύ μεγάλη προσφορά. Μετά από εισήγηση της Σταυρούλας Αντωνάκου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετονομάζουμε το Δημοτικό Κολυμβητήριο σε «Ανδρέας Γαρύφαλλος». Ήταν ένας Πειραιώτης αθλητής με μια τεράστια καριέρα. Υπήρξε ο «Πατριάρχης» της ελληνικής υδατοσφαίρισης, με κατακτήσεις Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων, με συμμετοχές στην εθνική ομάδα και προπονητής εθνικής ομάδας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βλέπω εδώ συναθλητές του, μεγάλους αθλητές της υδατοσφαίρισης που τιμούν σήμερα με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή για την μετονομασία του κολυμβητηρίου.

Ευχαριστώ όλους τους γονείς που εμπιστεύονται το κολυμβητήριο για τα παιδιά τους και όλους όσοι ήρθαν για να τιμήσουν με την παρουσία τους τη σημερινή τελετή. Είναι σημαντικό για την πόλη μας. Πρέπει να μάθουμε να τιμούμε αξίες και προσφορές.

Θα ήθελα με την ευκαιρία που βρισκόμαστε σε ένα αθλητικό περιβάλλον και με την παρουσία εδώ πολλών στελεχών του Εθνικού να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Εθνικός, Αλέξη Αγγελόπουλο έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις σχετικά με το θέμα του γηπέδου ποδοσφαίρου για τον Εθνικό. Προφανής επιθυμία και πρόθεση του Δήμου Πειραιά και ομόφωνα θα έλεγα του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να μπορέσει ο Εθνικός να βρει ποδοσφαιρική στέγη στην πόλη μας για το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Είναι κάτι που το δικαιούται. Οι δυσκολίες όμως είναι αρκετές. Η πρόθεση είναι άλλο πράγμα από τη δυνατότητα. Πράγματι, με πρωτοβουλία του Αλέξη Αγγελόπουλου και με δικές του ενέργειες, επειδή όπως ξέρετε ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, εξαιρέθηκε ένα κομμάτι για να κάνει γήπεδο ο Εθνικός. Η Περιφέρεια από την πλευρά της και ο πρώην Περιφερειάρχης κ. Σγουρός και η Περιφερειάρχης κα Δούρου έχουν προϋπολογίσει ποσό για την κατασκευή του γηπέδου. Δυστυχώς υπάρχουν εμπόδια τα οποία γνωρίζει ο Πρόεδρος. Εγώ θα ήθελα να πω ότι θα κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια για να γίνει ένα γήπεδο στην πόλη μας και θα συμβάλλω και εγώ προσωπικά πιέζοντας και με όποιο άλλο μέσο μπορούμε, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Να είστε βέβαιοι ότι είναι μια έντιμη και ειλικρινής προσπάθεια. Μπορεί να μην το καταφέρουμε. Αλλά η προσπάθεια και από εμένα προσωπικά, θέλω να ξέρετε ότι γίνεται. Ένιωσα την ανάγκη να το πω διότι διάφορα λέγονται και ακούγονται και θέλω να είμαι καθαρός απέναντι στους ανθρώπους του Εθνικού που είναι εδώ σήμερα και αγαπούν τον Εθνικό και στο πόλο και στο ποδόσφαιρο και στα άλλα αθλήματα».

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Νεολαίας κα Σταυρούλα Αντωνάκου ανέφερε:

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στους γονείς και τα παιδιά. Ο μεγάλος μας στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2016, αρχές του 2017 να φτιάξουμε το στέγαστρο στη μικρή πισίνα, έτσι ώστε και τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να τη χρησιμοποιούν και τον χειμώνα. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, διότι για πρώτη φορά σε Δήμο της Ελλάδος θα τιμηθεί ένας αθλητής της υδατοσφαίρισης. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να είμαι πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. και σήμερα σε αυτή την πισίνα να είναι άνθρωποι οι οποίοι ήταν ινδάλματά μου. Άνθρωποι οι οποίοι άφησαν ιστορία όχι μόνο στον υγρό στίβο αλλά γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό, με πάρα πολλές συμμετοχές σε Ολυμπιάδες, με πάρα πολλά Πρωταθλήματα. Ήταν συμπαίκτες, φίλοι και αθλητές του Ανδρέα Γαρύφαλλου. Είναι εδώ η οικογένεια του, ο κ. Γιάννης και ο Αντρέας Γαρύφαλλος junior, o παιδικός μου φίλος.

Θα μου επιτρέψετε μια περίληψη του βιογραφικού του Ανδρέα Γαρύφαλλου, περισσότερο να το ακούσουν τα παιδιά για να γνωρίζουν γιατί το κολυμβητήριο από εδώ και πέρα θα ονομάζεται «Ανδρέας Γαρύφαλλος». Η καριέρα του ξεκίνησε το 1943 από το Μικρολίμανο και έγινε ο αθλητής σύμβολο της εθνικής ομάδας και του Εθνικού Πειραιώς. Με τους κυανόλευκους ο Γαρύφαλλος κατέκτησε 17 Πρωταθλήματα σε 21 διοργανώσεις και 6 Κύπελλα από το 1953 έως το 1958. Είχε 140 συμμετοχές με την Εθνική Ομάδα, ενώ διετέλεσε για χρόνια αρχηγός της. Ως αθλητής μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, όπου ήταν και προπονητής ταυτόχρονα. Νωρίτερα με την Εθνική ομάδα μετείχε στους πρώτους Μεσογειακούς αγώνες στην Αλεξάνδρεια, όπου η Ελλάδα ήταν 3η, καθώς και το 1967 στην Τύνιδα, όπου η Ελλάδα ήταν 4η. Το 1958 ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής κολύμβησης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη. Διακρίθηκε με την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων, με την οποία κατέκτησε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έχοντας διπλό ρόλο, ως παίκτης και προπονητής. Όταν σταμάτησε την ενεργό δράση δούλεψε ως ομοσπονδιακός προπονητής επί 15 χρόνια. Με την Εθνική ομάδα συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, 5 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και 6 Πανευρωπαϊκά. Ως ομοσπονδιακός τεχνικός οδήγησε σε δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης, το 1968 στο Μεξικό και το 1980 στη Μόσχα. Ήταν προπονητής της εθνικής ομάδας ανδρών στους Μεσογειακούς αγώνες του 1975, όπου η Ελλάδα ήρθε 4η και το 1979 στο Σπλιτ, όπου κατέκτησε πάλι την 4η θέση.
Το 1993 ως προπονητής της εθνικής εφήβων κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής υδατοσφαίρισης σε διεθνή διοργάνωση: χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ουγγαρίας νικώντας με 9-8 την Ιταλία στον μικρό τελικό.

Προσωπικά είμαι πολύ συγκινημένη γιατί για εμένα ο Ανδρέας Γαρύφαλλος εκτός από ίνδαλμα ήταν και φίλος μου. Ήταν Πρόεδρός μου ως αθλήτρια και σε δύσκολες εποχές για τον Εθνικό. Προσπαθούσε πάντα να είναι δίπλα στην ομάδα και πάντα μου έδινε λύσεις. Τον ευχαριστούμε και εύχομαι από εκεί ψηλά να μας ακούει».

Στη Γιορτή Κολύμβησης του Ο.Π.Α.Ν. παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο επίτιμος Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού κ. Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Εθνικού κ. Αντώνης Πρίντεζης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Εθνικος κ. Αλέξης Αγγελόπουλος και πολλά στελέχη του Εθνικού Πειραιώς, ο προπονητής της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών κ. Σάκης Κεχαγιάς, ο τεχνικός διευθυντής υδατοσφαίρισης κ. Γιώργος Μορφέσης, οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης κ. Φιλιώ Μανωλιουδάκη και κ. Αλεξάνδρα Ασημάκη, ο κ. Αντώνης Αρώνης, πρώην Πρωταθλητής και διεθνής στην υδατοσφαίριση, καθώς και άλλοι βετεράνοι αθλητές και προπονητές. Από τον Δήμο Πειραιά παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος κ.α.

eep logo