Επέτειος των μαχών Βέργας-Διρού και Πολυαράβου

1 ekdhlosi maniaton

Εκδήλωση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μανιατών και Φίλων της Μάνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κκ Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, η εκδήλωση προς τιμήν της ιστορικής επετείου και μεγάλης νίκης των Μανιατισσών και Μανιατών, στις μάχες Βέργας, Διρού και Πολυαράβου (1826), που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μανιατών και Φίλων της Μάνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Σιγαλάκος, ο οποίος έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Σήμερα ο Πειραιάς τιμά μια ιστορική επέτειο όχι μόνο για τη Μάνη αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Η συνεισφορά των Μανιατών και των Μανιατισσών στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητη. Οι μάχες της Βέργας, του Διρού και του Πολυαράβου το 1826 έχουν ιδιαίτερη σημασία, εξαιτίας της τόλμης, του θάρρους και της αυταπάρνησης που επέδειξαν οι γυναίκες της Μάνης. Οι νίκες αυτές εναντίον του αήττητου έως τότε στρατού του Ιμπραήμ, καθόρισαν ουσιαστικά την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Πειραιάς είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τη Μάνη. Χιλιάδες Μανιάτες και Μανιάτισσες ζουν εδώ και κουβαλούν το τιμητικό βάρος μιας ιδιαίτερης και πανέμορφης πατρίδας. Έχετε μεταλαμπαδεύσει στην Πειραϊκή κοινωνία τις αξίες και τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον τόπο σας, όπως είναι η περηφάνια, η πίστη και ο σεβασμός στις παραδόσεις. Έχετε δουλέψει σκληρά και έχετε συμβάλει και εσείς, όπως τόσοι και τόσοι άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που έκαναν τον Πειραιά δεύτερο σπίτι τους, στο να πάει μπροστά αυτή η πόλη.
Πεποίθησή μου είναι ότι ο Πειραιάς, ως μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη, ως μια πολυσυλλεκτική κοινωνία, οφείλει και έχει χρέος να τιμά, να αναδεικνύει και να διατηρεί άσβεστη την ιστορική μνήμη, έτσι ώστε και οι νεότερες γενεές να μαθαίνουν και να είναι υπερήφανες για τον τόπο τους».

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μανιατών και Φίλων της Μάνης κα Γιώτα Ρίτσου, προσέφερε στον κ. Σιγαλάκο αναμνηστική ανάγλυφη πλάκα με τις τρεις ιστορικές μάχες, κι ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για την στήριξη της εκδήλωσης.

Από τον Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, η Πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ κα Κορίνα Λαουλάκου,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Καλογερόγιαννης και η Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κα Ευαγγελία Αθανασίου.

eep logo