Εκδήλωση της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων

1 IMG 7200

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πλούσια πολιτιστική παράδοση των νησιών με μουσική, τραγούδι και χορό.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στο χαιρετισμό του, τόνισε:
«Με ιδιαίτερη χαρά είμαι εδώ, στο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο παραχωρήσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη, προκειμένου να γίνει αυτή η εκδήλωση. Με τον Πρόεδρο κ. Συρίγο γνωριστήκαμε πριν περίπου δύο χρόνια, όταν αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή. Με τη συνεργασία της Προέδρου του Ο.Π.Α.Ν. κυρίας Αντωνάκου, όπως είπε και ο Πρόεδρος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου κ. Διαμαντής, έχουμε την επιθυμία να παραχωρούμε το θέατρο σε όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε αυτό το υπέροχο θέατρο, το στολίδι του Πειραιά και να κάνουν παρόμοιες εκδηλώσεις. Ο Πειραιάς αποτελείται από εσάς. Φτιάχτηκε από νησιώτες, Υδραίους, Χιώτες, Μικρές Μεγάλες Κυκλάδες, Κρητικούς, Μανιάτες, Ηπειρώτες. Ο Πειραιάς είναι μια συνάντηση ανθρώπων που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, άφησαν τους τόπους τους και ήρθαν στον Πειραιά. Έχουμε μια πολύ στενή σχέση με τους νησιώτες ως πόλη, όχι μόνο λόγω της διασύνδεσης του λιμανιού, αλλά και ως κοινότητες νησιωτών που ζουν στον Πειραιά και είναι χαρά μας που γίνεται αυτή η εκδήλωση. Να δούμε τον πολιτισμό των Κυκλάδων, τους χορούς και τα τραγούδια σας. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τις παραδόσεις του τόπου μας κι εσείς το κάνετε μέσω του Συλλόγου. Συγχαρητήρια για τη δράση σας.
Όλοι οι Έλληνες έχουν παραθερίσει στα νησιά σας, έχουν χαρεί τα όμορφα νησιά σας, τη φιλοξενία σας, τις παραλίες σας, τα φαγητά σας. Έχω την τύχη να παραθερίζω τα τελευταία 12 χρόνια σ’ ένα από τα Μικρά Κυκλαδονήσια, στην Αντίπαρο. Βάφτισα και τη κόρη μου στην Αντίπαρο.
Γνωρίζω τα νησιά σας, τους ανθρώπους και παράλληλα τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Δεν είναι όμως της παρούσης. Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής και χαράς, να μάθουμε τις παραδόσεις σας.
Να συγχαρώ τον Πρόεδρο για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έκανε μαζί με τους συνεργάτες του γι αυτήν την εκδήλωση. Εμείς συνδράμαμε όπου μπορούσαμε και με την παραχώρηση του θεάτρου και σε κάποιες οργανωτικές δομές και είμαστε χαρούμενοι γι αυτό. Εύχομαι καλή επιτυχία και θα χαρούμε κάθε χρόνο να γίνεται μια παρόμοια εκδήλωση».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων Πασχάλης Συρίγος, ανέφερε:
«Σας καλωσορίζουμε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, το στολίδι της πόλης του Πειραιά, του μεγάλου λιμανιού της χώρας μας, το οποίο αποτελεί τη κεντρική είσοδο όλων των ταξιδιωτών που φθάνουν από τη νησιωτική Ελλάδα.
Ο Δήμαρχος της πόλη κ. Γιάννης Μώραλης άπλωσε την αγκαλιά του και φιλοξένησε την Ομοσπονδία μας για να πραγματοποιήσει τη σημερινή εκδήλωσή της. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον κύριο Δήμαρχό μας, καθώς και στην κυρία Σταυρούλα Αντωνάκου, Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά. Η παρουσία σας μας τιμά και ευχαριστούμε όλους εσάς που παρευρίσκεστε απόψε κοντά μας.
Την Ομοσπονδία μας την απαρτίζουν 23 συνολικά Σύλλογοι, Σύνδεσμοι, Αδελφότητες και Ενώσεις που έχουν έδρα τον Πειραιά, την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Τα μέλη τους κατάγονται από 18 νησιά που κατά αλφαβητική σειρά είναι: η Αμοργός, η Ανάφη, η Αντίπαρος, η Δονούσα, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Ίος, η Κέα, η Κίμωλος, τα Κουφονήσια, η Κύθνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Σχοινούσα και η Φολέγανδρος.
Σκοπός της Ομοσπονδίας μας είναι η διατήρηση και η προβολή της πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης των νησιών με τη συνεργασία των μελών μας.
Με τη σημερινή εκδήλωση θέλουμε να παρουσιάσουμε τα νησιά μας μέσα από τη παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς και να σας προσελκύσουμε να προγραμματίσετε τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές σας, να τα επισκεφθείτε και να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές, τις ονειρεμένες ακρογιαλιές, τη καταγάλανη, καθαρή θάλασσα, τη παραδοσιακή νησιώτικη φιλοξενία και τις γαστρονομικές ιδιαιτερότητες που έχουν τα νησιά μας.
Το αποψινό μας πρόγραμμα, όπως ανέφερα, είναι η εκτέλεση παραδοσιακών χωρών και τραγουδιών. Με την ευγενική συμμετοχή νησιωτικών χορευτικών ομάδων από τους Συλλόγους – μέλη της Ομοσπονδίας μας, όπως λεπτομερώς αναφέρεται στο έντυπο πρόγραμμά μας που κρατάτε στα χέρια σας.
Τελειώνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του Δήμου και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Η Ομοσπονδία μας θέλει επίσης να εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν τα νησιά μας οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην αίτησή μας και προσφέρθηκαν για την δωρεάν χορήγηση εισιτηρίων στα άτομα των χορευτικών ομάδων που ταξιδεύουν από και προς τα νησιά μας: την AEGEAN SPEED LINES τον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη, την BLUE STAR FERRIES τον κ. Μιχάλη Σακέλλη και τον κ. Διονύση Θεοδωράτο και την ZANTE FERRIES.
Τελευταία άφησα να ευχαριστήσω για την ευγενική προσφορά τους όσους ασχολήθηκαν με τη συγκέντρωση και μοντάζ της οπτικοακουστικής παρουσίασης που θα απολαύσουμε στη συνέχεια του προγράμματος, όσους από τα μέλη μας συνέβαλαν για να γίνει η εκδήλωσή μας και ιδιαιτέρως τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Πέτρο Κουμπλή, γνωστό σε πολλούς από την εκπομπή της ΕΡΤ «Μένουμε Ελλάδα», ο οποίος παρουσιάζει το πρόγραμμά μας σήμερα.
Και εμείς όλοι μένουμε Ελλάδα και επιμένουμε Ελλάδα.
Σας εύχομαι καλή διασκέδαση».

eep logo