Ο Γιάννης Μώραλης για τα Ποσειδώνια 2016

IMG 6616

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, πραγματοποίησε ομιλία στη Συνέντευξη Τύπου για τη διεξαγωγή των «Ποσειδωνίων 2016», η οποία δόθηκε την Πέμπτη στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.).

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη:

«Ο Δήμος Πειραιά χαιρετίζει την έναρξη της κορυφαίας ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια 2016, μιας έκθεσης η οποία είναι από τα κορυφαία ναυτιλιακά γεγονότα στον κόσμο. Παραδοσιακά, τα Ποσειδώνια είναι μια σημαντική ευκαιρία συνεύρεσης της ναυτιλιακής κοινότητας και διαμόρφωσης αναπτυξιακών κατευθύνσεων για το μέλλον του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα Ποσειδώνια που πραγματοποιούνται στη χώρα μας είναι απόλυτα συνυφασμένα με τη δυναμική της Ελλάδας, ως τη σημαντικότερη παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, αλλά ταυτόχρονα και του Πειραιά, ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Για εμάς, ως δημοτική αρχή, η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους οικονομικούς και αναπτυξιακούς πυλώνες στον ευρύτερο σχεδιασμό για την πόλη μας.

Έχουμε καταρτίσει ένα φιλόδοξο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης του Πειραιά, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία σχεδιασμού και χρηματοδότησης. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε με τη συνδρομή όλων των φορέων που σχετίζονται με την πόλη είναι πολυδιάστατες και στοχεύουν στην αστική, κοινωνική και επιχειρηματική αναβάθμιση της πόλης του Πειραιά.

Βασιζόμενοι στην γαλάζια ανάπτυξη και στρατηγική θέτουμε ως όραμα την ανάδειξη του Πειραιά σε επιχειρηματικό, τουριστικό, πολιτιστικό, ναυτιλιακό και εμπορικό προορισμό διεθνούς αναγνωρισιμότητας και εμβέλειας, με ενεργειακή, περιβαλλοντική και κοινωνική προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Συγκεκριμένα, η στόχευσή μας είναι η ανάδειξη του Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο – όπως αρμόζει στην ιστορία και τις σύγχρονες δυνατότητές του - μέσα από δράσεις και δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας στον τομέα της ναυτιλίας, τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα.

Ο Δήμος του Πειραιά επιχειρεί με συστηματικό τρόπο να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας, σε μια περίοδο ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Σε αυτή την προσπάθεια λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη μας τη δυναμική της «γαλάζιας» οικονομίας και τις δυνατότητες που προσφέρει για βιώσιμη ανάπτυξη σε παράκτιες πόλεις, όπως είναι ο Πειραιάς. Βασική μας επιδίωξη είναι να καταστεί ο Πειραιάς φιλικότερος για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και φυσικά τους επενδυτές. Μια στόχευση που θέλει χρόνο, επιμονή, υπομονή, για να συνδεθούν ξανά τα Ποσειδώνια με την πόλη.

Είμαι σίγουρος ότι τα φετινά Ποσειδώνια, θα αποτελέσουν και για εμάς, όπως και για όλους τους ενδιαφερόμενους, οδηγό για τις προοπτικές του ναυτιλιακού κλάδου. Τα Ποσειδώνια 2016, τα οποία έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, σηματοδοτούν για την πόλη μας, παράλληλα, το επιστέγασμα μιας σειράς δράσεων, αφιερωμένων στη θάλασσα και τις δυνατότητες που αυτή μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της πόλης μας. Ξεκινήσαμε στα μέσα Μαΐου με το 15ο East Med Yacht Show, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για τον θαλάσσιο τουρισμό που έγινε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στον Πειραιά στη Μαρίνα Ζέας. Ακολούθησαν οι Ημέρες Θάλασσας, ένας δεκαπενθήμερος εορτασμός στην πόλη που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και περιελάμβανε πλήθος εκδηλώσεων, πολιτιστικού, αθλητικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, σχετικών με τη θάλασσα. Αυτή η σειρά εκδηλώσεων και διοργανώσεων ολοκληρώνεται με τα Ποσειδώνια.

Όπως γνωρίζετε, επιθυμία της δημοτικής αρχής και όχι μόνο, όλης της πειραϊκής κοινωνίας θα έλεγα, είναι τα Ποσειδώνια σύντομα να γυρίσουν στον Πειραιά που είναι ο φυσικός τους χώρος. Δυστυχώς δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα οι κατάλληλες συνθήκες και υποδομές για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό ή ακόμα και για να συζητήσουμε αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Όμως, να είστε σίγουροι ότι εργαζόμαστε μεθοδικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για αυτό τον σκοπό, καθώς είναι ισχυρή και γίνεται κάθε χρόνο ισχυρότερη η πεποίθησή μας, ότι η διοργάνωση στον Πειραιά της διεθνούς, ναυτιλιακής έκθεσης “Ποσειδώνια” αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες για την προώθηση του οράματος για έναν σύγχρονο, δυναμικό και καινοτόμο Πειραιά, ελκυστικό στους πολίτες, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επισκέπτες.

Φέτος, όμως, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, τα Ποσειδώνια θα «κατέβουν» στον Πειραιά, με τη διεξαγωγή του μεγάλου αγώνα δρόμου Posidonia Running Event, το ερχόμενο Σάββατο 4 Ιουνίου με τη συμμετοχή δρομέων από όλο τον κόσμο, συμμετεχόντων και εκθετών από τα Ποσειδώνια, οι οποίοι θα τρέξουν 5 χιλιόμετρα στο κέντρο του Πειραιά με αφετηρία και τερματισμό το Δημοτικό Θέατρο. Μάλιστα, μέρος των εσόδων θα διατεθούν από τους διοργανωτές στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά. Σας περιμένουμε λοιπόν και σας καλούμε όλους και στον αγώνα δρόμου στην πόλη του Πειραιά.

Θα ήθελα να ευχηθώ τα “Ποσειδώνια 2016”, να είναι καλοτάξιδα. Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στους διοργανωτές, τους εκθέτες και όλους του συμμετέχοντες. Σας ευχαριστώ».

Pin It

menoumespiti