«Πραξικόπημα» Σεραφείμ κατά Ιερώνυμου

serafeim peiraios

Επικεφαλής ομάδας Ιεραρχών, που ουσιαστικά αμφισβητούν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τίθεται ο Μητροπολίτης Πειραιά κκ.Σεραφείμ αφήνοντας αιχμές κατά ομοφυλόφιλων και του Πάπα Φραγκίσκου, παραιτούμενος από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών.
Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο μετά το σχίσμα των Εκκλησιών του 1053, η οποία ήδη προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος δημοσιογράφων, από όλο τον κόσμο, στην Κρήτη τον Ιούνιο.

Στην έγγραφη παραίτησή του που δημοσιεύει το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων dogma.gr, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ υποστηρίζει ότι προχωρά στην κίνηση αυτή για «λόγους συνειδήσεως».
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι διαφωνεί με τη θεματολογία της Πανορθόδοξης Συνόδου, με την «απαράδεκτη θέση του κειμένου περί των μεικτών γάμων, που προάγει τον λεγόμενο λαϊκό συγκρητικό οικουμενισμό» και με τα ψηφισμένα κείμενα των προσυνοδικών διασκέψεων «Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον και «Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κοσμώ».
Επίσης ο Μητροπολίτης Πειραιώς τονίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει «να εκλέξει, να χειροτονήσει και να ενθρονίσει στο πάλαι πότε περίπτυστο Πατριαρχείο της Ρώμης και της Δύσεως νέο Ορθόδοξο Πάπα Ρώμης και Ορθόδοξη Ιεραρχία μη αναγνωρίζουσα τον σημερινό καταληψία του Πατριαρχείου της Δύσεως και αιρεσιάρχη κ. Φραγκίσκο (HorheBergolio). Έτσι θα ελύοντο τα προβλήματα του Παπισμού και της Ουνίας». Ακόμη - ανάμεσα σε πολλά άλλα - ο μητροπολίτης Σεραφείμ αρνείται «τη θεσμοθέτηση της ψυχοπαθολογικής εκτροπής της ομοφυλοφιλίας στο λεγόμενο Δυτικό κόσμο, δεν στηλιτεύονται τα πρόσωπα αλλά η θεσμοθέτησις της ανομίας».
Το Portnet, μετά από επικοινωνία με πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες πληροφορείται πως η κλινηση αυτή του Μητροπολίτη Πειραιώς έχει μόνο εκκλησιαστικό-πνευματικό χαρακτήρα κια όχι διοικητικό. Δηλαδή ο Δεσπότης παραμένει Δεσπότης Πειραιά. Εκτός εάν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τον καλέσουν να εξηγήσει τους λόγους της αποχής του, «δίκην απολογίας», Τότε, και εφόσον οι εξηγήσεις του δεν κριθούν ικανοποιητικές, ανοίγει Κανονικά ο δρόμος ακόμη και για την καθαίρεσή του! Υπάρχουν στην Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος ανάλογα παραδείγματα για άλλους λόγους κια σε άλλες περιστάσεις, με χαρακτηριστικότερη τη Μητρόπολη Λαρίσης, η οποία επίσειρά ετών είχε δύο Μητροπολίτες!
Μια τέτοια κίνηση πάντως που μεταφέρει στον Ιερωνυμο το βάρος της κρίσης, θεωρείται μάλλον απίθανη. Γι’αυτό το λόγο άλλωστε παράγοντες του δημόσιου βίου κρατούν αποστάσεις από την όλη διένεξη. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παράγοντες της δημοτικής Αρχής Πειραιά, η στενή σχέση της οποίας με τον κκ.Σεραφείμ είναι γνωστή, απέφευγαν να εμπλακούν στην υπόθεση, λέγοντας πως όλα αυτά αφορούν «τα του Οίκου τους».

Pin It

menoumespiti