Εξετάζεται η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ

1 sef perioxh

Συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα αποδοθεί στη διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζονται φορείς του Πειραιά. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης και αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΦ με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Οι φορείς του Πειραιά στηρίζουν την αισιοδοξία τους για αίσιο τέλος των προσπαθειών τους και στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κανένα ενδιαφέρον για αξιοποίηση από ιδιώτη επενδυτή.

Σήμερα ο χώρος παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης με αρκετές ζημιές σε εγκαταστάσεις και οι περισσότεροι απλά τον διασχίζουν βιαστικά κατευθυνόμενοι από το Μικρολίμανο προς το Φάληρο ή αντίστροφα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γαβρίλης αναφερόμενος παλαιότερα στο θέμα έχει διατυπώσει την άποψη ότι «το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να αποδεσμεύσει τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ» ενώ στο παρελθόν έχει τεθεί και το θέμα της ανακατασκευής του γηπέδου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά που εκκρεμεί εδώ και μια πενταετία παρότι είναι απολύτως αναγκαίο καθώς καλύπτει τις ανάγκες αθλητών από οκτώ ερασιτεχνικά σωματεία του Πειραιά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά έχει ενημερώσει την ΕΠΣΠ ότι η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού της, ώστε να αυξηθεί το κονδύλι για την ανακατασκευή του συγκεκριμένου γηπέδου σε 680.000 ευρώ από 350.000 ευρώ και να υλοποιηθεί το έργο από την Π.Ε. Πειραιά.

Επίσης, οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πειραιά εξετάζουν το θέμα της κατασκευής σταδίου Κλασσικού Αθλητισμού, στον ίδιο χώρο και προετοιμάζουν τη Προγραμματική Σύμβαση που θα συνάψει η Περιφέρεια Αττικής με τη διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, για να υλοποιηθεί το έργο του καθαρισμού και της ανακατασκευής του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ, προϋπολογισμού 210.000 ευρώ, «ώστε να καταστεί και πάλι ασφαλής και επισκέψιμος για τους περίοικους και όχι μόνο».

Για το στάδιο του στίβου αυτός σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη πίσω πλευρά του ΣΕΦ και θα μπορεί να φιλοξενήσει τοπικούς και πανελλαδικούς αγώνες. Επιπλέον στόχος είναι μετά την αξιοποίηση του χώρου να αποτελέσει πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες.

Θετικά βλέπουν το θέμα της διαμόρφωσης αθλητικών χώρων ΣΕΓΑΣ και ΓΓΑ ενώ στελέχη της Αντιπεριφέρειας ανέφεραν ότι η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να έχει αρχίσει να υιοθετεί την ιδέα ότι αθλητικοί χώροι σαν αυτοί του ΣΕΦ πάνε μαζί με τους περιβάλλοντους χώρους και δεν μπορεί να είναι ξεχωριστά.

Ο συγκεκριμένος χώρος που έχει περάσει στην κατοχή του Ταμείου δεν έχει τη δυνατότητα να επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο αλλά υπάρχει δυνατότητα να δοθεί για χρήση στη διοίκηση του ΣΕΦ, προκειμένου η Αντιπεριφέρεια να προχωρήσει σε αξιοποίησή του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά σημειώνει ότι ανεξάρτητα από την έκβαση του διαλόγου με τη διοίκηση του ταμείου υπάρχει έτοιμο σχέδιο που θα πρέπει να εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο ώστε να προχωρήσει η καθαριότητα του χώρου και η αποκατάσταση των καταστροφών προκειμένου ο χώρος να γίνει επισκέψιμος για το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το όλο έργο εκτιμάται περίπου στα 200.000 ευρώ.

Ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ θεωρείται άμεσα συνδεδεμένος όμως και με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για το Μικρολίμανο. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε συνέντευξη του στο «Βήμα» είχε πει ότι «το Μικρολίμανο μαζί με την Ακτή Δηλαβέρη και το πάρκο του ΣΕΦ συνθέτουν ένα ευρύτερο αστικό υποσύνολο που έχει όλες τις προδιαγραφές να αποτελέσει διεθνή υπερτοπικό πόλο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Για να μπορέσει όμως αυτή η περιοχή και ειδικότερα το Μικρολίμανο να ξεφύγει από χρόνιες παθογένειες συνεπεία της άναρχης, αυθαίρετης και χωρίς σχεδιασμό εκμετάλλευσης του αιγιαλού, απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, πολεοδομικού, αρχιτεκτονικού, τεχνικού, λειτουργικού και αισθητικού χαρακτήρα».

tovima.gr

eep logo