Ερώτηση Κ.Κατσαφάδου για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων

katsafados vouli

Τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τέσσερις στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις, επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, την οποία συνυπογράφουν και οι Βουλευτές ΝΔ Δωδεκανήσων και Μαγνησίας Μάνος Κόνσολας και Χρήστος Μπουκώρος αντίστοιχα.
Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές, τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει η Κυβέρνηση αναμένεται να επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στις τουριστικές επιχειρήσεις και κυρίως στα μικρότερα νησιά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που έχουν καταστεί κέντρα υποδοχής προσφύγων.

«Η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει την κατανάλωση, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών φορολόγησης στα νησιά, το τέλος διανυκτέρευσης, οι αυξήσεις στην εστίαση, στον καφέ, στα αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των μουσείων, καθώς και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό στους επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς και ακριβαίνουν το τουριστικό πακέτο, ανάγοντάς το όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι Βουλευτές ερωτούν μεταξύ άλλων τους αρμόδιους Υπουργούς, ποια είναι τα προσδοκώμενα έσοδα που αναμένεται να προκύψουν από τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει η Κυβέρνηση, καθώς κι εάν έχουν υπολογισθεί οι πιθανές απώλειες εσόδων από την μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της αύξησης του κόστους του τουριστικού προϊόντος.

Η ερώτηση των Βουλευτών έχει ως εξής:
«Την ώρα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να επιβάλλει νέα μέτρα στους Έλληνες, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με αυξήσεις στους περισσότερους έμμεσους φόρους, καμπανάκι κινδύνου χτυπά στον τουρισμό, καθώς τέσσερις στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, καθιστώντας αμφίβολο το αν θα καταφέρουν να βγάλουν τη σεζόν, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου.
Η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει την κατανάλωση, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών φορολόγησης στα νησιά, το τέλος διανυκτέρευσης, οι αυξήσεις στην εστίαση, στον καφέ, στα αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των μουσείων, καθώς και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό στους επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς και ακριβαίνουν το τουριστικό πακέτο, ανάγοντάς το όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό.
Και μπορεί δημοφιλείς προορισμοί όπως, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη να παραμένουν ακόμα υψηλά στις κρατήσεις, δε συμβαίνει το ίδιο όμως με τα μικρότερα νησιά ή τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που επιπλέον πλήττονται από τις προσφυγικές ροές.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκτιμάται πως το κράτος χάνει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες, χωρίς ακόμα να έχει διασφαλίσει τα απαραίτητο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.
Επειδή ο τουρισμός παραμένει ακόμα ένας παραγωγικός τομέας της χώρας, ο οποίος δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και οφείλουμε να τον στηρίξουμε,
Επειδή ο τουρισμός αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν εξαγωγικό τομέα, με το 90% των εσόδων του να προέρχεται από το εξωτερικό, καλύπτοντας τουλάχιστον το 90% του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών της χώρας,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να μην πληγεί ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος είναι από τους λίγους που παραμένουν βιώσιμοι και προσφέρουν θέσεις εργασίας και έσοδα για τη χώρα;
2. Ποια είναι τα προσδοκώμενα έσοδα που αναμένεται να προκύψουν από τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει η Κυβέρνηση; Έχουν υπολογισθεί οι πιθανές απώλειες εσόδων από την μείωση της τουριστικής κίνησης, λόγω της αύξησης του κόστους του τουριστικού προϊόντος;
3. Τι προτίθενται να πράξουν, προκειμένου να επιβάλλουν κανόνες λειτουργίας στις μισθώσεις ακινήτων προς τουριστική διαμονή;

eep logo