Μεσόγειος SOS: Καθαρισμός στα Βοτσαλάκια

med sos votsalakia

Ο Δήμος Πειραιά συμμετείχε στην κεντρική περιβαλλοντική δράση «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», που διοργάνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και περιελάμβανε τον καθαρισμό της παραλίας Βοτσαλάκια. Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παραβρέθηκε στην παραλία Βοτσαλάκια και έλαβε μέρος στον καθαρισμό, στέλνοντας μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Την περιβαλλοντική εκστρατεία ενίσχυσαν με τη συμμετοχή τους, μέλη και εθελοντές του Δικτύου Μεσόγειος SOS και του Δήμου, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.), εκατοντάδες παιδιά από τις σχολές της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τις ακαδημίες κολύμβησης του Ολυμπιακού, του Εθνικού, του Προμηθέα, αθλητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς της πόλης.
Παράλληλα με τον καθαρισμό στην ακτή, πραγματοποιήθηκε και υποβρύχιος καθαρισμός βυθού από καταδυτικό σύλλογο του Πειραιά.

Τα παιδιά, παράλληλα με τον καθαρισμό, κατέγραψαν τα απορρίμματα σε ειδικά διαμορφωμένα Φύλλα Καταγραφής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων για επιστημονική επεξεργασία, ενώ συμμετείχαν σε περιβαλλοντικά παιχνίδια από τους ειδικά καταρτισμένους συνεργάτες του Δικτύου Μεσόγειος SOS.
Στη δράση έλαβαν μέρος ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης και η Πρωταθλήτρια Ευρώπης της υδατοσφαίρισης Φιλιώ Μανωλιουδάκη.
Η συμμετοχή του Δήμου Πειραιά εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2016».

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:
«Είμαστε στα Βοτσαλάκια, στον όμορφο Πειραιά, σε μια σημαντική περιβαλλοντική δράση, στον καθαρισμό της παραλίας μαζί με την ΜΚΟ «Δίκτυο Μεσόγειος SOS», Σωματεία, τον Ολυμπιακό τον Εθνικό, τον Προμηθέα, Πειραιώτες μικρούς και μεγάλους. Ως Δήμος Πειραιά συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε ενεργά αυτή τη δράση, με το Γραφείο Εθελοντισμού, με τον τομέα Καθαριότητας, με τον Ο.Π.Α.Ν. στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2016». Είναι μια ωραία ημέρα για να καθαρίσουμε την παραλία στα Βοτσαλάκια, να δείξουμε ότι συμμετέχουμε στο να έχουμε μια ομορφότερη, μια καλύτερη πόλη. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της ΜΚΟ Μεσόγειος SOS, την οποία και ευχαριστούμε για την επιλογή της να υλοποιήσει στον Πειραιά αυτή τη δράση. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί βλέπω ότι ανταποκρίθηκαν και οι Πειραιώτες αλλά και τα Σωματεία της πόλης μας. Εύχομαι να γίνονται παρόμοιες δράσεις στον Πειραιά, όχι μόνο σε παραλίες αλλά και σε δρόμους, οπουδήποτε. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά και η περιβαλλοντική εκστρατεία “Let’s do it Greece”. Προσπαθούμε να πολλαπλασιάσουμε αυτές τις ενέργειες, να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι για να έχουμε μια πιο όμορφη και καθαρή πόλη, πρώτα πρέπει να συμμετέχουμε κι εμείς σε όλη την προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ όλα τα σωματεία, τον Ολυμπιακό για την μεγάλη προσέλευση, τον Εθνικό, τον Προμηθέα και όλους του Πειραιώτες που ήρθαν εδώ και φυσικά την Μεσόγειο SOS».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, τόνισε:
«Να ευχαριστήσουμε καταρχήν την Μεσόγειος SOS, για την πρωτοβουλία που έλαβε. Χρειάζεται αυτό και χρειάζεται πιο έντονα να γίνεται, γιατί αποκτούν τα παιδιά οικολογική συνείδηση, που δυστυχώς στους δημότες του Πειραιά δεν υπάρχει. Να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και ελπίζω να γίνεται συχνότερα αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. Σταυρούλα Αντωνάκου, επισήμανε:
«Έχουμε πει ότι τέτοιες δράσεις είναι πολύ σημαντικές για όλους. Είναι συμβολικού χαρακτήρα, αλλά μας προτρέπουν όλους ώστε να προσέχουμε το χώρο μας να είναι καθαρός, oι θάλασσες, οι ακτές μας και γενικότερα η πόλη μας. O Δήμος Πειραιά είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες κινήσεις και θα συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις και στο μέλλον. Συγχαρητήρια σε όλους γιατί έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Ευχαριστούμε τα παιδιά του Ολυμπιακού, του Εθνικού Πειραιώς και του Προμηθέα, για τη συμμετοχή τους. Έρχονται και άλλες περιβαλλοντικές δράσεις στο μέλλον».

O Αντιπρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. και Ομοσπονδιακός Προπονητής Κολύμβησης Νίκος Γέμελος, δήλωσε: «Βρισκόμαστε στην παραλία Βοτσαλάκια και συμμετέχουμε σε μια ακόμα ενέργεια του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με το Μεσόγειος SOS. Ο Δήμος, οι ομάδες της πόλης μας, οι πολίτες, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι θέλουν ο Πειραιάς να είναι καθαρός και στη θάλασσα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Η οικολογική συνείδηση περνάει μέσα από τους Συλλόγους του Πειραιά, τα παιδιά βλέπουν τι συμβαίνει με τις πλαστικές σακούλες, αντιλαμβάνονται πως οι πολίτες δεν πρέπει να ρίχνουν απορρίμματα στις θάλασσές μας ώστε να τις χαίρονται μικροί και μεγάλοι και όλοι μαζί να περνάμε καλύτερα».

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS Βαγγέλης Κουκιάσας, επισήμανε: «Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, για 21η συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνει τις εκδηλώσεις «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», μέσα από τις οποίες καλούμε τους πολίτες της χώρας, να δουν το παράκτιο περιβάλλον και να λάβουν τις δικές τους ευθύνες για τον καθαρισμό των ακτών. Ίσως να είναι παράξενο για κάποιους, γιατί επιλέξαμε για τον πρώτο κεντρικό καθαρισμό τα Βοτσαλάκια. Μια παραλία που είναι ωραία, είναι δίπλα στο λιμάνι. Την επιλέξαμε γιατί πιστεύουμε ότι η θάλασσα της πόλης, μπορεί και πρέπει να σωθεί. Πιστεύουμε ότι ένας Δήμος σαν τον Πειραιά, θα πρέπει να αποκτήσει παράκτια σχέση, οι πολίτες του πρέπει να βγουν στη θάλασσα, να δεθούν με τη θάλασσα. Θα πρέπει ο Δήμος να βγει στις ακτές. Γι΄ αυτό το λόγο, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, αποφασίσαμε ο πρώτος κεντρικός καθαρισμός να γίνει στην παραλία Βοτσαλάκια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη αλλά και όλους τους συντελεστές για την εποικοδομητική συνεργασία».

Ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και ΕΚΕ της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κωνσταντίνος Καρδιασμένος, επισήμανε: «Βρισκόμαστε εδώ, όλοι μαζί, ο Ολυμπιακός με τις Σχολές και την Ακαδημία του, ο Δήμος Πειραιά και η Μεσόγειος SOS, για να βοηθήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό έργο, τον καθαρισμό της παραλίας «Βοτσαλάκια» στον οποίο υπάρχει και σχολή μας. Με τέτοιες δράσεις δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά συμμετέχοντας ενεργά στον καθαρισμό της παραλίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι να τονωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση. Στον Ολυμπιακό δεν μας αρκεί να καλλιεργούμε το ταλέντο. Προφανώς είναι πολύ σημαντικό αυτό και είναι πρωταρχικός στόχος, όμως, και η καλλιέργεια του χαρακτήρα είναι σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολούμαστε καθημερινά και όλο το χρόνο».

Ο Διευθυντής του Δικτύου Σχολών του Ολυμπιακού Βασίλης Νάνος, δήλωσε: «Ολυμπιακός δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. Οι σχολές μας όλο το χρόνο συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις ή άλλες φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Τα παιδιά συμμετέχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες για να γίνουν σωστοί άνθρωποι και να αποκτήσουν ανάλογη κουλτούρα».

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης, δήλωσε: «Είμαστε όλοι εδώ μαζί σε μια μέρα θάλασσας όπως μπορούμε να πούμε. Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι προστατεύουμε τις θάλασσές μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει οικολογική συνείδηση σε όλους και να υπάρχει ανάλογη συνέχεια και ατομικά και ομαδικά. Τα παιδιά στέλνουν επίσης το δικό τους μήνυμα. Πρέπει να κρατήσουμε τα πολύτιμα και όμορφα τοπία μας καθαρά, χωρίς μόλυνση. Το μήνυμα έχει σταλεί. Η συνέχεια πρέπει να είναι μεγαλύτερη και καλύτερη με τη συμβολή όλων μας σ' αυτό το κομμάτι. Σίγουρα είναι σημαντικό που ο Ολυμπιακός, ο Σύλλογός μας, καλλιεργεί την οικολογική συνείδηση στα παιδιά, πέρα από το ταλέντο τους. Δεν είναι μόνο αθλητισμός ο Ολυμπιακός αλλά και πολιτισμός στον οποίο ανήκει η οικολογική συνείδηση. Είναι από τις όμορφες πρωτοβουλίες και δράσεις. Πρέπει να γίνονται συνέχεια. Ευτυχώς γίνονται από τον Σύλλογό μας, τον Ολυμπιακό. Όλοι οι Σύλλογοι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Είναι απ' αυτά που μένουν».

Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Αρχηγός της ομάδας υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού κα Φιλιώ Μανωλιουδάκη, δήλωσε: «Είναι μια πολύ ωραία προσπάθεια του Ολυμπιακού, του Δήμου Πειραιά και της Μεσόγειος SOS. Η παραλία «Βοτσαλάκια» είναι το σπίτι μας αφού προερχόμαστε και από τον υγρό χώρο. Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να γίνονται όσο πιο συχνά γίνεται. Αν το περιβάλλον είναι καθαρό απολαμβάνουμε το πλεονέκτημα που έχουμε ως χώρα, δηλαδή τον ήλιο και τη θάλασσα. Και οι ακαδημίες άλλων ομάδων πρέπει να ακολουθήσουν. Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. Να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Είναι σημαντικό που ο Σύλλογός μας δίνει το παράδειγμα. Το κάνει κατά κόρον άλλωστε. Βοηθάει είτε περιβαλλοντικά είτε φιλανθρωπικά. Γι' αυτό ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος Σύλλογος στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γιατί βοηθάει την κοινωνία με πολλούς τρόπους».

eep logo