Κάτω στον Πειραιά …στα Βοτσαλάκια

kathariste ti mesogeio

Από 1η Μαΐου ξεκίνησε και φέτος η τυπική διάρκεια της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, την οποία συντονίζει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για 21η χρονιά. Ήδη, και παρά την ανάπαυλα των πασχαλινών διακοπών, χιλιάδες εθελοντές έχουν προγραμματίσει καθαρισμούς σε όλη τη χώρα, δίνοντας το σύνθημα για μαζική συμμετοχή και κοινή προσπάθεια ενάντια στην θαλάσσια ρύπανση, μέσα από την κλασικότερη εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει τον πρώτο κεντρικό του καθαρισμό, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, την Κυριακή 15 Μαΐου και ώρα 10 π.μ., στην παραλία Βοτσαλάκια στον Πειραιά. Η συμμετοχή του Δήμου Πειραιά εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2016». Στη δράση θα συμμετάσχουν μέλη και εθελοντές του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και του Δήμου, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) του Δήμου Πειραιά, παιδιά από τις σχολές της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τις ακαδημίες κολύμβησης του Ολυμπιακού, αθλητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς της πόλης, ενώ στη δράση θα λάβει μέρος ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης κ. Σπύρος Γιαννιώτης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Ευάγγελος Κουκιάσας δήλωσε: «Η επιλογή της συγκεκριμένης παραλίας έχει ως στόχο να υπογραμμίσει την αυξημένη σημασία της διαφύλαξης των ακτών που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, να παροτρύνει τους πολίτες να προστατεύσουν τον φυσικό πλούτο της πόλης τους και να συγκεντρώσει τους φορείς ενός Δήμου με τεράστια κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική αξία σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία του σήματος κατατεθέντος του: τη θάλασσα».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Ο εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας στα Βοτσαλάκια, είναι μια ουσιαστική περιβαλλοντική δράση από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Ιδιαίτερη αξία έχει μάλιστα το γεγονός ότι συμπίπτει με την έναρξη των «Ημερών Θάλασσας 2016». Η θάλασσα αποτελεί για τον Πειραιά, πηγή ζωής, ομορφιάς, δύναμης και ανάπτυξης. Ο Πειραιάς έχει την τύχη να διαθέτει μια μεγάλη παραθαλάσσια ζώνη, την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να προφυλάξουμε προς όφελος της δικής μας και των επόμενων γενεών. Με τη συγκεκριμένη δράση προσδοκούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες και ιδιαίτερα τα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν από νωρίς περιβαλλοντική συνείδηση και να αντιληφθούν τη σημασία της προστασίας των ακτών μας».

Οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πραγματική δράση πεδίου, συλλέγοντας τα απορρίμματα και καταγράφοντάς τα σε ειδικά διαμορφωμένα Φύλλα Καταγραφής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στη συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων για την επιστημονική επεξεργασία, που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ως πάγιος επιστημονικός συνεργάτης της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με τον καθαρισμό στην ακτή, θα υλοποιηθεί και υποβρύχιος καθαρισμός βυθού από καταδυτικό σύλλογο του Πειραιά, ενώ για τους μικρούς πολίτες που θα συμμετάσχουν στη δράση θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά παιχνίδια από τους ειδικά καταρτισμένους συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Η φετινή εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ επικεντρώνει στο πρόβλημα των μικροπλαστικών, που παρότι αθέατα και ελάχιστα γνωστά στο ευρύ κοινό, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και, σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπ’αριθμόν 1 ανερχόμενο κίνδυνο για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.
Η διάρκειά της είναι από 1ηΜαίου μέχρι 30 Ιουνίου και όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της εκστρατείας www.medsoscleanup.gr ή να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στο 210 8228795.

eep logo