Ο Δ.Σ.Π. για το κατατεθέν νομοσχέδιο που αφορά τους Ποινικούς Κώδικες

Απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά επισημαίνει ότι το νέο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες θυσιάζει δικαιώματα θυμάτων και κατηγορουμένων. Η Απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά έχει ως εξής:

Το κατατεθέν νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες αγνόησε παντελώς τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις του δικηγορικού σώματος και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας και, επιπλέον, με τις περισσότερες από τις τροποποιήσεις επί του αρχικού σχεδίου νόμου, επέφερε ακόμη χειρότερες αλλαγές.

Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι δεν λήφθηκαν υπόψη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι θεσμικές συναντήσεις της Ολομέλειας των Προέδρων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και οι συγκεκριμένες προτάσεις του δικηγορικού σώματος και των επιστημονικών ενώσεων.

Τελικώς, η διαδικασία της διαβούλευσης αποδείχθηκε μια τυπική και προσχηματική διαδικασία ακρόασης προς νομιμοποίηση ήδη ειλημμένων αποφάσεων.
Επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά ότι το νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες στο όνομα της επιτάχυνσης και της δήθεν πάταξης του εγκλήματος, θυσιάζει δικαιώματα θυμάτων και κατηγορουμένων και θεμελιώδεις δικονομικές εγγυήσεις στην ποινική δίκη.

 

eep logo