Οι τράπεζες οφείλουν να γίνουν ενεργοί «συμπαίκτες» των επιχειρήσεων

Επισημάνσεις του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς

Με αφορμή την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μέσω του περιορισμού της χρήσης μετρητών, ο εμπορικός κόσμος αντιδρά θετικά. Δεν μπορεί όμως να μην διαπιστώσει πως, συνολικά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας, περνά και μέσα από την στενή συνεργασία των Τραπεζικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, ώστε να εξομαλυνθούν τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, "Το Υπουργείο σωστά προχωρά σε παράταση προθεσμίας εγκατάστασης POS σε μια σειρά επαγγέλματα, όμως θα πρέπει να προχωρήσει και σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε:

● Να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις των χρεώσεων στην εκκαθάριση καρτών που σήμερα στη χώρα μας είναι από τις υψηλότερες της Ευρώπης.

● Μείωση, έως μηδενισμός του κόστους απόκτησης και χρήσης του τερματικού μηχανήματος POS και γρήγορη προμήθειά του στις επιχειρήσεις.

● Δημιουργία, επιτέλους, ενός ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού συνδεδεμένου με τα μέσα ηλεκτρονικής είσπραξης που διαθέτει η επιχείρηση.

● Πρόβλεψη για αντικατάσταση των τερματικών παλαιάς τεχνολογίας από τις τράπεζες χωρίς έξτρα χρεώσεις.

Συχνά αναφέρεται η ευρωπαϊκή πρακτική της ελάχιστης χρήσης μετρητών, που μας βρίσκει σύμφωνους. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται η σαφέστατα μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ελληνική επιχειρηματικότητα από την χρήση του πλαστικού χρήματος που, το μόνο που κάνει, είναι να αυξάνει κι άλλο το δικό μας κόστος λειτουργίας και τα δικά του κέρδη .

Είναι καιρός να εναρμονιστούμε με τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και για το τραπεζικό σύστημα παράλληλα με αυτές για τις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα:

● οι μηδενικές διατραπεζικές χρεώσεις

● οι μηδενικές χρεώσεις σε εμβάσματα του εξωτερικού σε Ευρώ και

● τα πολύ χαμηλά έξοδα δημιουργίας φακέλου, που πληρώνονται ανάλογα με το ύψος της χρηματοδότησης, ενώ δεν υφίστανται έξοδα ανανέωσης φακέλου χρηματοδότησης.

Πολλές φορές δεχόμαστε οχλήσεις από συναδέλφους για εναρμονισμένες πρακτικές, που αποτελούν τροχοπέδη στην επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Θα ήταν ωφέλιμο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στα πρότυπα του e- Καταναλωτής, ώστε να καταγράφονται προβλήματα και αστοχίες.

Το τραπεζικό σύστημα, που σήμερα υπάρχει και ευημερεί και με τη δική μας συνεισφορά, οφείλει να είναι «συμπαίκτης» στην προσπάθεια των επιχειρήσεων για ανάπτυξη, αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και φυσικά στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής και της διακίνησης «μαύρου χρήματος».

 

eep logo