Εκδήλωση για την αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων

Από την παράταξη “ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες”

Την Τρίτη (31/1) πραγματοποιήθηκε στον Πειραϊκό Σύνδεσμο εκδήλωση της παράταξης “ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες” με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Κεντρικό συμπέρασμα της επιτυχημένης εκδήλωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Laure Vermeersch με τίτλο “Athenian Material”, ήταν πως η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναμετρηθεί με τον εαυτό της. Πρέπει και οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να ασχολείται με τα δύσκολα προβλήματα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.Η επιλογή της ταφής των απορριμμάτων όλου του λεκανοπεδίου και η συγκέντρωσή τους στη Φυλή συνιστά όπως αναφέρει και σχετικό πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου. Ο δε Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε επίσκεψή του στη Φυλή το 2019 το ονόμασε υγειονομική βόμβα.
Παρόλα αυτά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων επιλέγει μια στάση σιωπής και αδράνειας ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παίρνει το ρόλο του σχολιαστή αφήνοντας χώρο σε συμφέροντα να δρουν ανενόχλητα σε βάρος της υγείας των πολιτών.

Η χθεσινή εκδήλωση ανήκει σε σειρά πρωτοβουλιών που λαμβάνει η παράταξη “ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες” επί του ζητήματος καθώς δεν κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί ούτε διστάζει να πάρει θέση δημόσια. Γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες η αυτοδιοικητική ομάδα θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις στη Φυλή ενώ προγραμματίζει τοπικές συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά για να μιλήσει και να ενημερώσει τους κατοίκους. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου αυτοδιοικητικών και τοπικών φορέων που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν για να λυθεί, επιτέλους, το χρονίζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

 

eep logo