Πύργος Πειραιά: Ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης δίνει νέα πνοή στην πόλη του Πειραιά

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, του πρώτου «πράσινου» ουρανοξύστη στην Ελλάδα, που αναμένεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης.
Με 88 μέτρα ύψος, 34.623 τ.μ. εμβαδόν, 22 ορόφους και θέα που καθηλώνει, ο «κοιμισμένος γίγαντας» ξυπνά αναγεννημένος, συναρπάζει με την παρουσία του, αλλά και με τον βιοφιλικό σχεδιασμό του.
Με γνώμονα την αειφορία και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που υπερβαίνει κάθε προσδοκία στον σχεδιασμό, στην κατασκευή αλλά και τη λειτουργία, αναπτύσσεται ένα κτήριο πρότυπο. Ένα έργο στο οποίο υιοθετείται μια ολιστική βιώσιμη προσέγγιση.

Ο Πύργος Πειραιά σέβεται το περιβάλλον
• Η υφιστάμενη πρόσοψη του κτηρίου επαναχρησιμοποιήθηκε, εξοικονομώντας 126 τόνους γυαλιού. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα Βαλκάνια μία άκρως καινοτόμα μέθοδος ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης της υφιστάμενης πρόσοψης, μεταφέροντας τα υπάρχοντα τζάμια σε εγκατάσταση παραγωγής γυαλιού για επεξεργασία και νέα χρήση.
• Σε μια έκταση 500 τ.μ. στο δώμα του κτηρίου θα εγκατασταθούν σύγχρονα φωτοβολταϊκά συστήματα για τη μερική κάλυψη της ηλεκτροδότησης του κτηρίου
• Θα δημιουργηθεί επιφάνεια φύτευσης 1.000 τ.μ. με έξυπνο ψηφιακό σύστημα άρδευσης μέσω των ομβρίων υδάτων. Συγκεκριμένα, στο 2ο υπόγειο του Πύργο, βρίσκονται δεξαμενές που θα συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό και θα το επιστρέφουν στο κτήριο για το πότισμα των φυτών.
• Η πρόσοψη του κτηρίου σχεδιάστηκε με στόχο τη διασφάλιση ανεμπόδιστης θέας και την καλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη διάχυση φυσικού φωτός..
• Προωθείται η υγεία και η ευεξία των ενοίκων εφαρμόζοντας μέτρα που βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και του νερού, ενισχύουν τη φυσική δραστηριότητα στο κτήριο, και εξασφαλίζουν θερμική άνεση, φυσικό φως και έλεγχο του ήχου.
• Όλοι οι χώροι στάθμευσης διαθέτουν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.
• Για λόγους ασφαλείας, τοποθετούνται ανακλινόμενα παράθυρα, τα οποία σε περίπτωση φωτιάς ανοίγουν αυτόματα κατά 45 μοίρες. Επιπλέον, στα δύο κεντρικά κλιμακοστάσια λειτουργεί υπερπίεση, ώστε σε περίπτωση επείγουσας εκκένωσης λόγω πυρκαγιάς, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η διέξοδος, καθαρή από καπνό.

Γιατί η ανακαίνιση του κτηρίου ήταν προτιμότερη από την κατεδάφιση και εκ νέου κατασκευή του
Το ερώτημα αυτό θέλησε να απαντήσει η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με στελέχη της DIMAND. Τα συμπεράσματα βασίζονται σε ισχυρά στοιχεία. Η λύση της ανακαίνισης του Πύργου εξοικονομεί:
• 16.210 κυβικά μέτρα σκυροδέματος
• 2.330 τόνους χάλυβα οπλισμού
• 126 τόνους γυαλιού
• 42 GWh ενσωματωμένης ενέργειας που αφορά στα υλικά, ίση με την ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση 10.000 οικογενειών ή 30.000 ατόμων
• 21.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα
• 2.130 τόνους διοξειδίου του άνθρακα στο μεταφορικό έργο των υλικών από και προς τον Πύργο Πειραιά, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ετήσιες εκπομπές διοξειδίου περίπου 350 ατόμων.
• 5.500 τόνων νερού, που αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση ενός οικισμού 130 ατόμων.Το εμβληματικό κτήριο της πόλης θα αποτελέσει τον πρώτο ψηφιακό και βιοκλιματικό ουρανοξύστη της χώρας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Επιπρόσθετα, διεκδικεί την πιστοποίηση WELL που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτηρίου

Ποιοι είναι οι συντελεστές του έργου
Το έργο που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, έχει παραχωρηθεί για 99 χρόνια από τον Δήμο Πειραιά στην κοινοπραξία Piraeus Tower Α.Ε. στην οποία συμμετέχουν η DIMAND, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Prodea Investments. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικής ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης 113,5 εκατομμυρίων ευρώ.

*Προοπτικά του Πύργου Πειραιά από τον Κωνσταντίνο Κουδούνη – KK Visuals 

 

 

eep logo