Απομάκρυνση φερτών υλικών από τον Κηφισό

Παρεμβάσεις για την προστασία των πολιτών από την Περιφέρεια Αττικής

Επίβλεψη στις εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών από τον Κηφισό στο ύψος της Ν. Φιλαδέλφειας, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιωργος Πατούλης, συνοδευόμενος από το διευθυντή Τεχνικών Έργων Α. Καλογερόπουλο και στελέχη της Περιφέρειας, παρουσία και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας Γ. Τομπούλογλου.

Οι συγκεκριμένες εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την προστασία των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα που έχει θέσει ως προτεραιότητα η Περιφέρεια, οποία σήμερα υλοποιεί αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 434 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους και πόρους από το ΠΕΠ "Αττική 2014-2020" ύψους 112,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διατεθεί 30 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων, σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, μέσω του Παρατηρητήριου Ρεμάτων, γίνεται επίβλεψη και ανασχεδιασμός παρεμβάσεων, ενώ για την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, καταρτίστηκε ένα Γενικό Σχέδιο, με ανάλογες δράσεις.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε οτι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη καθαρισμού ρεμάτων μήκους 2.000 χλμ και αυτό γίνεται οργανωμένα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ για την καλύτερη επίβλεψη και οργάνωση έχουμε συστήσει και παρατηρητήριο καθαρισμού των ρεμάτων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία ότι η Αττική μπορεί να γίνει Θεσσαλία κάποια στιγμή, εφόσον εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα τύπου Daniel, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι: «Αναμφίβολα αντιμετωπίζουμε μια κλιματική κρίση, αυτό όμως που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι όλα τα ρέματα μας είναι καθαρά και αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στον Κηφισό. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που υλοποιούνται συνεχίζονται συστηματικά τα έργα που αφορούν στα δίκτυα ομβρίων υδάτων και στις διευθετήσεις ρεμάτων. Προφανώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αττική διαμένουν πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες. Θεωρώ όμως ότι η Αττική μπορεί να αντέξει με την προϋπόθεση βέβαια να συνεχιστούν και να ενισχυθούν όλα αυτά τα έργα που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και έχουν στόχο τη θωράκισή της».

 

eep logo