Γ.Γαβρίλης: Να μη μπαίνουν τεχνικά προβλήματα στην παραχώρηση των «Λιπασμάτων»

lipasmata drapetsona ktiria

Στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης 17 Μαρτίου για το θέμα των «Λιπασμάτων Δραπετσώνας» που δόθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

«Η εξαίρεση της περιοχής του παράλιου μετώπου των «Λιπασμάτων» από την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και την εν συνεχεία ιδιωτικοποίησή του, αποτελεί σημαντική νίκη σε μια μεγάλη μάχη.
Δικαιώνει αγώνες δεκαετιών των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενάντια σε πολλά και ισχυρά πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η θετική εξέλιξη συμπληρώθηκε και ενισχύθηκε από την τροπολογία που συντάχθηκε επί Υπουργείας Παναγιώτη Λαφαζάνη και ψηφίστηκε στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Υπουργού Π. Σκουρλέτη και με την οποία διασφαλίζεται ο προσανατολισμός και τα βασικά χαρακτηριστικά της ανάπλασης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ανάγκες των κατοίκων.
Παρά το γεγονός ότι δύο φορές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δημόσια δεσμευτεί για την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας το ζήτημα, 3 μήνες μετά, δεν έχει προχωρήσει και οι διαδικασίες παραχώρησης δεν έχουν ολοκληρωθεί. Με δεδομένο ότι όλοι οι συναρμόδιοι Φορείς (Υπ. Ναυτιλίας, ΟΛΠ, ΤΑΙΠΕΔ) συμφωνούν με την παραχώρηση, κανένα τεχνικό ζήτημα δεν μπορεί να προβάλλεται ως ισχυρό και πειστικό επιχείρημα για να αιτιολογηθούν οι καθυστερήσεις και φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Θεωρούμε ότι οι διαδικασίες παραχώρησης του παράκτιου μετώπου στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και κατά τρόπο που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου αλλά και των κατοίκων και των Φορέων της περιοχής που για 20 και πλέον χρόνια δίνουν αυτή τη μάχη.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά συνεργάζεται στενά με το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και τους Φορείς της περιοχής για να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της παραχώρησης και να ξεκινήσει η διαδικασία ανάπλασης των “Λιπασμάτων Δραπετσώνας”».

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η κυβέρνηση, η ανάπλαση των Λιπασμάτων θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έχει δεσμεύσει 200.000 ευρώ για την έναρξη των εργασιών και έχει ήδη ετοιμάσει το σχετικό σχέδιο. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, το καλοκαίρι η παραθαλάσσια η παραθαλάσσια ζώνη των Λιπασμάτων θα είναι επισκέψιμη», τόνισε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση της έκτασης, έτσι όπως το επεξεργάστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου. Το σχέδιο διάταξης νόμου προβλέπει την άμεση παραχώρηση της παραθαλάσσιας ζώνης των Λιπασμάτων από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

eep logo