Παρέμβαση Νίκου Αμπατιέλου σε συγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ

Και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜεΑ

Παρέμβαση, σε συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜεΑ Αττικής και Νήσων, έκανε ο Νίκος Αμπατιέλος, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και η Δήμητρα Σταματέλου, γιατρός και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Τομέα Πειραιά με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Στην παρέμβαση του ο Νίκος Αμπατιέλος, τόνισε ότι «για να δούμε άσπρη μέρα πρέπει να παλέψουμε εμείς οι ίδιοι για τη ζωή μας. Δεν χωράει αναμονή και πίστωση χρόνου σε όσους μας έχουν φέρει ως εδώ. Εσείς οι ίδιοι είστε μαχητές της ζωής, παίρνουμε όλοι κουράγιο από τον καθημερινό αγώνα σας».

Διεκδικούμε:
* Δωρεάν θεραπείες, φάρμακα, τεχνολογικά βοηθήματα για ασφαλισμένους και μη
* Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων για παράλληλη στήριξη
* Αντικατάσταση όλων των επικίνδυνων Ειδικών Σχολείων
* Μαζικές προσλήψεις στην υγεία
* Την ίδρυση κέντρου αποκατάστασης με δωρεάν υπηρεσίες στον Πειραιά
* Μόνιμη και σταθερή δουλειά με μειωμένο ωράριο για τα ΑΜεΑ, τους χρόνιους πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες

Λέμε όχι:
* Στις νέες περικοπές θεραπειών ΑΜΕΑ
* Στο κλείσιμο της παιδοψυχιατρικής του Τζανείου

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Νίκου Αμπατιέλου στη συγκέντρωση:
«Χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής.
Το ΚΚΕ ήταν και θα είναι στο πλευρό σας. Μόλις πριν 9 μήνες το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατέθεσε στη βουλή Ερώτηση για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής στον Πειραιά.
Συγκεκριμένα, καλέσαμε την κυβέρνηση να πάρει θέση για το ότι οι δήμοι του Πειραιά, με πάνω από 500.000 κατοίκους, στερούνται κυριολεκτικά σε δραματικό βαθμό δημοσίων δομών για τα ΑμεΑ σε όλους τους τομείς.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες για τα παιδιά, κυριαρχεί η έλλειψη των απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών. Το Μιχαλήνειο, ένα από τα πιο παλιά κέντρα πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης στη χώρα μας, έχει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες.
Τα δύο ΚΕΔΑΣΥ έχουν τεράστια έλλειψη χώρων και προσωπικού και οι αναμονές είναι πολύμηνες.
Τα ειδικά σχολεία είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις ανάγκες, έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ενώ ορισμένα από αυτά είναι σε ακατάλληλους χώρους όπως του Ρέντη, του Περάματος, του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας. Το 1ο ειδικό νηπιαγωγείο και το 2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά ασφυκτιά λόγω έλλειψης χώρων.
Λείπουν σχολεία για κινητικά ανάπηρους, τυφλούς, κωφούς, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για να βρουν σχολείο, όπως οι κωφοί στην Αργυρούπολη, οι κινητικά ανάπηροι στην Ηλιούπολη κλπ.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες αποκατάστασης για τους ενήλικες στον Πειραιά, δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, παρά τον πληθυσμό, την ύπαρξη κλάδων με πολλά εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, όπως πχ λιμενεργάτες, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ναυτεργάτες, οικοδόμοι, εργαζόμενοι ΟΤΑ . Συνεπώς, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν κάνουν αποκατάσταση ή την κάνουν καθυστερημένα και ελλειμματική, με τραγικές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους αλλά και πολλές φορές της ίδιας της ζωής τους. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι οικογένειες εξαναγκάζονται να πληρώσουν αδρά για να κάνει ο άνθρωπός τους αποκατάσταση σε ένα ιδιωτικό κέντρο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Άλλωστε, λόγω της συνειδητής στήριξης από όλες τις κυβερνήσεις του ιδιωτικού τομέα στις υπηρεσίες για τα ΑμεΑ και τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα αποκατάστασης στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας, οικογένειες κυριολεκτικά αφαιμάζονται, αφού κατά κανόνα τις θεραπείες τους τις κάνουν σε ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής. Επίσης, παντελής είναι η έλλειψη για τη φιλοξενία και την περίθαλψη πολύ βαριά αναπήρων, που αδυνατούν οι οικογένειές τους μόνιμα ή προσωρινά να τους στηρίζουν.
Επιπλέον, η ταλαιπωρία των αναπήρων στην πόλη του Πειραιά στον ομώνυμο δήμο και τους γύρω δήμους είναι τεράστια, λόγω του απροσπέλαστου των υποδομών, ιδιαίτερα για τους κινητικά ανάπηρους. Όλο το καλοκαίρι αναδείξαμε την ανάγκη να τοποθετηθούν ράμπες στις παραλίες, ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να απολαύσουν το κολύμπι. Αντ’ αυτού, η δημοτική αρχή Μώραλη με ωμό κυνισμό, έβαλε ωράριο πρόσβασης στα άτομα με κινητικές δυσκολίες ως τις 16.00, αδυνατώντας και αδιαφορώντας να δώσει λύση στο εξής απλό ζήτημα: ποιος θα ανοίγει την πύλη της πλαζ…..
Το Κόμμα μας πριν μια εβδομάδα επανήλθε, καταθέτοντας και 2η ερώτηση, για το πρόβλημα των τεράστιων κενών στα σχολεία σε βοηθητικό προσωπικό , σε προσωπικό που θα στελεχώσει τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη. Η τοποθέτηση της κυβέρνησης δια στόματος της βουλευτή Πειραιά και Υφυπουργού Παιδείας, Δόμνας Μιχαηλίδου, είναι αντιεπιστημονική κι εξοργιστική. Όταν όλη η επιστημονική κοινότητα μιλάει για την ανάγκη εξατομικευμένης στήριξης και πλαισίωσης των παιδιών με δυσκολίες, ώστε αυτές να μην χειροτερεύουν όσο το παιδί αναπτύσσεται, η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά κάνει το άσπρο μαύρο. Βάζει πάλι στη ζυγαριά τις ανάγκες μας κι επιλέγει να τις αφήσει ακάλυπτες με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό κόστος.
Εδώ στον Πειραιά, με την δημοτική αρχή που λειτουργεί ως πλασιέ των εφοπλιστών και των μονοπωλίων, ξέρουμε καλά αυτήν την πολιτική…. Όλη η άθλια κατάσταση που περιγράψαμε προηγουμένως να επικρατεί στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, συνυπάρχει με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Με επενδυτικά πλάνα όπως ο πύργος του Πειραιά, η μαρίνα της κρουαζιέρας κ.α. από τα οποία μπουκώνει πλούτο το κεφάλαιο κι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα.
Αγαπητοί συναγωνιστές,
Εμείς στο ΚΚΕ λέμε ότι για να δούμε άσπρη μέρα πρέπει να παλέψουμε εμείς οι ίδιοι για την ζωή μας . Δεν χωράει αναμονή και πίστωση χρόνου σε όσους μας έχουν φέρει ως εδώ. Εσείς οι ίδιοι είστε μαχητές της ζωής, παίρνουμε όλοι κουράγιο από τον καθημερινό αγώνα σας.
Κλείνουμε λέγοντάς σας πως θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε στο πλευρό σας όλα όσα έχετε ανάγκη εσείς και τα παιδιά μας».

 

eep logo