Εκδήλωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων

Για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, πραγματοποίησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στο ακριτικό νησί της Χίου, με τη συμμετοχή εξαίρετων ομιλητών, εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύναψη της ΔΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ της Λωζάνης (24-7-1923) μεταξύ, αφενός, της Βρεταννίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβο-Κροατο-Σλοβενικού Κράτους και αφετέρου, της Τουρκίας.

Με τη Συνθήκη αυτή ρυθμίστηκαν τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και οι όροι της ειρήνης μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των νικητριών δυνάμεων και της Τουρκίας, με την τραγική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας που ενώ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως νικήτρια δύναμη του Α' Π.Π. , είχε, ωστόσο, υποστεί τη μικρασιατική καταστροφή ελάχιστους μόλις μήνες πριν.

Η Ολομέλεια με την νέα αυτή πρωτοβουλία της σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, θέλησε να τονίσει τη σημασία που η Συνθήκη της Λωζάνης διατηρεί στις σημερινές συνθήκες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή και την ανάγκη, χωρίς υποχωρήσεις, τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις.

Επίσης, η εκδήλωση είχε στόχευση να βοηθήσει στην ενημέρωση των μελών της, αλλά και ευρύτερα των πολιτών, για το περιεχόμενο της Συνθήκης και
να αναδείξει όλες τις πλευρές της Συνθήκης και των συνεπειών της, τόσο από νομική και γεωπολιτική, όσο και από ιστορική και ανθρώπινη σκοπιά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Σαρμάς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας.

eep logo