Ιωακειμίδης: Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS

Άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική

Τα αντιπλημμυρικά έργα, η πολιτική προστασία, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης στην Αττική ήταν στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης με φορείς και επιστήμονες που είχε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης. Βασικό στοιχείο του προεκλογικού προγράμματος του Γιώργου Ιωακειμίδη είναι η οργανική ενσωμάτωση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας στον σχεδιασμό των υποδομών της Περιφέρειας. «Χρειαζόμαστε έργα ουσίας, όχι βιτρίνας», υπογράμμισε ο κ Ιωακειμίδης και προσέθεσε: «Έργα που να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης». Ο υποψήφιος Περφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη για ένα πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων προκειμένου να συντηρηθούν οι γερασμένες υποδομές της Περιφέρειας Αττικής.

«Ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση με καταξιωμένους επιστήμονες. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως πρέπει πια να σταματήσουμε να τσιμεντώνουμε τη φύση, να μπαζώνουμε ρέματα και να χτίζουμε στα δάση. Η κλιματική κρίση μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε από την αρχή την πολιτική προστασία σε κάθε περιφέρεια. Νέος σχεδιασμός σοβαρά έργα ουσίας, συνολικά όχι αποσπασματικά. Αναπτύσσοντας την πρόληψη, την παρακολούθηση φαινομένων και την έγκαιρη απόκριση. Η κάθε περιφέρεια πρέπει να συζητήσει πολύ σοβαρά με την κυβέρνηση αυτά τα θέματα. Σημαντικοί πόροι πρέπει να διατεθούν στη συντήρηση υποδομών. Ειδικά στην Αττική χρειαζόμαστε 500 εκ. για να συντηρήσουμε τις γερασμένες υποδομές.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής πολεοδομίας και ιστορίας της πόλης στο ΕΜΠ, Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω, Γιάννης Πολύζος, ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜΠ, Λόης Λαμπριανίδης , καθηγητής Γεωγραφίας ΠΑΜΑΚ, Πολίνα Πρέντου, ερευνήτρια Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ και Κατερίνα Χριστοφοράκη, πολεοδόμος.

Ο κύριος Ρουμελιώτης πήρε πρώτος το λόγο και τόνισε ότι τα μεγάλα προβλήματα στην Περιφέρεια είναι η έλλειψη δυναμικού κι εξοπλισμού, καθώς και ενός μηχανισμού συντονισμού των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία. Προσέθεσε πως η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να έχει το δικό της δίκτυο επικοινωνίας.

Στη συνέχεια, ο κύριος Μπελαβίλας υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας. Τα μοντέλα διαχείρισης ρεμάτων και ποταμών αντιστοιχούν στην προηγούμενη πεντηκονταετία. Ανέφερε ότι πρέπει να τριπλασιαστεί η κοίτη του Ιλισού ποταμού. Είπε ακόμα ότι το έργο του Κηφισού κατασκευάστηκε ως κυκλοφοριακό έργο και όχι πως υδραυλικό. Σήμερα ο Κηφισός είναι έργο πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα για τον Κηφισό η ανάσχεση θα πρέπει να γίνει σε υψηλότερα επίπεδα όπως για παράδειγμα στην Πάρνηθα στη Βαρυμπόμπη. Είπε επίσης ότι στην Αττική έχουμε 25% ακάλυπτων ρεμάτων. Ένα ρεαλιστικό σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την περαιτέρω διάνοιξη αυτών των ρευμάτων για να μπορούν να δέχονται περισσότερο νερό και να γίνεται καλύτερη διαχείριση- συντήρηση στο νερό που βρίσκεται κοντά στα παραλιακά μέτωπα.

Ο κύριος Λαμπριανίδης είπε ότι η περίπτωση της Θεσσαλίας ανέδειξε το πρόβλημα. Η λίμνη Κάρλα που είχε αποξηρανθεί και γέμισε και πάλι νερό δείχνει ότι έπρεπε να είχε παραμείνει ως ταμιευτήρας. Πρέπει, ανέφερε, να αναδειχθεί περισσότερο η σημασία του εθελοντισμού και της αυτοοργάνωσης του πληθυσμού.

Η κυρία Πρέντου τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των χωρών της Αττικής για τη δημιουργία πρασίνου και την προσαρμογή τους στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Η κυρία Χριστοφοράκη μίλησε την ανάγκη αποκατάστασης της γεωγραφίας των λιμνών. Είπε μάλιστα ότι οι μελέτες έχουν γίνει και πιθανότατα να σκονίζονται σε κάποιο συρτάρι. Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε τα δίκτυα τηλεφώνου και ρεύματος να παραμένουν ενεργά σε περίπτωση καταστροφών. Πρέπει να ανατεθούν ευθύνες σε άτομα από τις τοπικές κοινωνίες ώστε σε περίπτωση καταστροφών να λάβουν δράση για τις άμεσες ανάγκες.

O κύριος Πολύζος επισήμανε ότι το πλεονέκτημα της Αττικής είναι ότι υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός και ότι πρέπει οι περιφέρειες να αποκτήσουν αρμοδιότητες χωρικού σχεδιασμού όπως συμβαίνει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό περιλαμβάνει από χώρους πρασίνου μέχρι τα θέματα των ρεμάτων. Οι πόλεις μπορούν να δημιουργήσουν ελεγχόμενες περιοχές κατακλυσμού για να καθυστερούν ή να περιορίζουν τα φαινόμενα όταν αυτά συμβαίνουν .

Ο κύριος Λαγουβάρδος τέλος, είπε ότι οι περιφέρειες είναι μόνες τους και γυμνές στην Πολιτική Προστασία. Χρειάζεται ένα νέο σύστημα παρακολούθησης των φαινομένων. Πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα έργα ανάλογα με την επικινδυνότητα των περιοχών να πληγούν από μία καταστροφή. Επίσης οι φορείς που παρακολουθούν τα φυσικά φαινόμενα χρειάζεται σταθερή χρηματοδότηση για να μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους και να συντηρούν τους σταθμούς παρακολούθησης

 

 

eep logo