Παρεμβάσεις στο λιμάνι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών

prosfyges limani pyrgos

Από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά

Συνεχίζεται η υλοποίηση των δράσεων, που συναποφασίστηκαν, την Τετάρτη 2 Μαρτίου, σε ευρεία σύσκεψη των φορέων του Πειραιά για την οργάνωση και λειτουργία αναγκαίων δομών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων, τα οποία είχαν επισημανθεί στη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τα νησιά προς τον Πειραιά.

Έτσι και ενώ σήμερα βρίσκονται στο λιμάνι περίπου 3.500 πρόσφυγες, με το συντονισμό της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά και της Παμπειραϊκής Επιτροπής Αλληλεγγύης προχωράνε οι διαδικασίες:

1. Για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
• Με την εγκατάσταση τριών μονάδων στις πύλες Ε1 και Ε2, οι οποίες λειτουργούν, με μέριμνα του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, με εθελοντές γιατρούς και υποστηρίζονται από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά και εθελοντικές προσφορές.
• Την έναρξη λειτουργίας της κινητής οδοντιατρικής μονάδας της Περιφέρειας Αττικής, η οποία στελεχώνεται από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά.
• Κινητή ιατρική μονάδα του Υπουργείου Υγείας

2. Φροντίδα υγειονομικού ενδιαφέροντος- Καθαριότητα
• Τοποθετήθηκαν νέοι κάδοι απορριμμάτων και γίνονται τακτικά εργασίες καθαρισμού σε όλους τους χώρους, που χρησιμοποιούνται στο λιμάνι.
• Προσφέρθηκε επιβατηγό πλοίο, στο οποίο οι πρόσφυγες έχουν δυνατότητα παροχής ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.
• Διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πειραιά.
• Δημιουργήθηκαν νέες παροχές πόσιμου νερού.

3. Σίτιση- διοικητική μέριμνα
• Έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή συσσιτίου με προσφορές από τα εστιατόρια του Πειραιά, την Εκκλησία, καταστήματα τροφίμων και άλλες συλλογικότητες και φορείς της πόλης.
• Δημιουργήθηκαν νέοι αποθηκευτικοί χώροι για την φύλαξη όλων των διαθέσιμων προϊόντων.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε στο χώρο του «Ταε κβο ντο» και λειτουργεί ειδικό χώρο για τη συγκέντρωση, αποθήκευση και διανομή διαφόρων προϊόντων, που προσφέρονται για τους πρόσφυγες, δίνοντας τη δυνατότητα παραλαβής και μεγάλων ποσοτήτων, τις οποίες θέλουν να προσφέρουν εταιρείες.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φορείς του Πειραιά αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης, που τους αναλογεί, είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη:
Να προχωρήσει η κυβέρνηση στον ορισμό και άλλων λιμανιών για να κατευθύνονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά και να οριστούν νέοι χώροι διαμονής προσφύγων στο λεκανοπέδιο, ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες μόνιμης διαμονής στους χώρους του λιμανιού και να είναι διαχειρίσιμος ο αριθμός των αφικνούμενων προσφύγων.

eep logo