«Στον απόηχο της Καταστροφής - Η Δίκη των Έξι»

Εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, η Περιφέρεια Αττικής και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Στον απόηχο της Καταστροφής - Η Δίκη των Έξι».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Πειραιά και τη συνεργασία της Νομικής Βιβλιοθήκης, της ΕΡΤ, της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.
Τελεί δε, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ομιλητές

  • Θανάσης Διαμαντόπουλος
    Ενδικοφανής φόνος ή νέμεση; Το ομολογίσιμο και το ανομολόγητο υπόστρωμα μιας δικαστικής τραγωδίας
  • Άγγελος Συρίγος
    Πολιτικοί παράγοντες και εξελίξεις που οδήγησαν στη δίκη
  • Ευάνθης Χατζηβασιλείου
    Η κληρονομιά της δίκης

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σημειώνει:
Στο Γουδί... Οι παλαιότεροι από εμάς ίσως θυμούνται την λαϊκή έκφραση «στο Γουδί» όταν ήθελαν να παραπέμψουν κάποιον στην εσχάτη των ποινών για οποιοδήποτε ατόπημα μικρό ή μεγάλο δικάζοντας τον ή τους ενόχους στο «λαϊκό δικαστήριο». Η αναφορά  των παλαιοτέρων στο Γουδί είχε να κάνει με ένα γεγονός, ένα τμήμα της πολιτικής ιστορίας αυτού του τόπου. Τον Νοέμβριο του 1922 η επονομαζόμενη Δίκη των Έξι, δηλαδή η δίκη οκτώ ανθρώπων και η εκτέλεση έξι εξ αυτών, ως υπευθύνων για τη Μικρασιατική Καταστροφή, συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ευτυχώς για τα σημερινά δεδομένα, όπου δυστυχώς υποφώσκει ο κίνδυνος του διχασμού του κοινωνικού συνόλου, η δίκη αυτή έχει αποτελέσει αντικείμενο τόσο δικαστικής όσο και ιστορικής διερεύνησης με την ψυχραιμία που παρέχει η απόσταση του χρόνου από τα γεγονότα αλλά και η αξιολόγηση των δεδομένων με νέες μεθόδους. Η αναψηλάφηση της Δίκης είτε από την ιστορική της πλευρά είτε από την νομική της είναι σίγουρο ότι προκαλεί το ενδιαφέρον γιατί παρέχει γνώση για την πολιτική ιστορία αυτής της χώρας σε τεταραγμένους καιρούς. Η ιστορία πάντα διδάσκει...

 

eep logo