«Φανερός δείπνος» ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά...

Δρίτσας : Δηλώνω «παρών», αλλά αν χρειαστεί θα δηλώσω «απών»

Μετά την απόσυρση Ρεπούση από τα ψηφοδέλτια…

Κατ΄ αρχήν τα γεγονότα. Δεν ήταν ακριβώς δείπνος. Καφέδες και τσίπουρα ήπιαν το Σάββατο το μεσημέρι οι άνθρωποι στο Liberty, στην πλατεία Τερψιθέας. Το γεγονός από μόνο του δεν θα ήταν είδηση, αφού οι περισσότεροι από τους συνδαιτυμόνες, είναι θαμώνες του καφέ και ιδίως τα Σάββατα, βρίσκονται εκεί. Ακόμη κι ο επικεφαλής του δημοτικού ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας έχει πυκνώσει τελευταία τις εμφανίσεις του στο Liberty, λογικό, αφού θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Πειραιά. Η παρουσία του πρώην υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, πρώτου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια από το 2007, από μόνη της δεν θα ήταν είδηση, παρά το γεγονός ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε εξόδους σε καφέ της πόλης – χωρίς, φυσικά, αυτό να είναι μεμπτό.

Όλα αυτά έγιναν συμπτωματικά (;) την ώρα που συνεδρίαζε στην Κουμουνδούρου η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων εν όψει εκλογών. Κι ενώ είχαν επιβεβαιωθεί οι φήμες των τελευταίων δύο εβδομάδων ότι η Μαρία Ρεπούση δεν θα είναι τελικά υποψήφια! Σημειώνεται ότι η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ το 2019 είχε κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ήλθε δεύτερη, πίσω από τον Θ. Δρίτσα, αν και τελικά δεν εκλέχθηκε. Το αξιοσημείωτο είναι ότι και οι τρεις τους , Δρίτσας, Ρεπούση και Μπελαβίλας προέρχονται από το παλιό «Λιμάνι της Αγωνίας», είναι λιγότερο ή περισσότερο στενοί φίλοι και αν ήταν και οι τρεις στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα έπρεπε να «συγκρουστούν», κυνηγώντας τον «σταυρό». Αυτό δε, βάσει των υπολογισμών ότι στην 5εδρική πλέον Α’ Πειραιά και Νήσων ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκλέξει δύο έδρες με την απλή αναλογική, αλλά λογικά θα περιοριστεί στην μία στις επαναληπτικές εκλογές που εφ’ όσον απαιτηθούν θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Η απόσυρση Ρεπούση λοιπόν οδηγεί δυο παλιούς συντρόφους και φίλους στην Βουλή την πρώτη Κυριακή – αν και δεν πρέπει να υποτιμά κανείς την δυναμική της Γεωργίας Γεννιά. Πλην όμως, την δεύτερη Κυριακή ένας από τους δύο θα βρεθεί εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων, στα οποία άλλωστε θα έχει κάτσει λίγες μέρες – το 2012 που είχαμε διπλές εκλογές η Βουλή λειτούργησε μόλις μία ημέρα και στη συνέχεια διαλύθηκε.

Κάπου εδώ μπαίνει και η παράμετρος της ηλικίας. Ο Θοδωρής Δρίτσας, που είναι το φαβορί για την πρώτη θέση είναι 76 ετών. Και ο Νίκος Μπελαβίλας, που θα διεκδικήσει την δεύτερη θέση, μπήκε στα 64. Δεδομένο μάλιστα είναι το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ – τουλάχιστον όχι στην Α’ Πειραιά (η Β’ είναι άλλη περίπτωση), οι πρωταγωνιστές δεν «σφάζονται».

Όλα αυτά στάθμισε το Portnet και με αφορμή την φιλική και καθόλου «ύποπτη» συνάντηση του Σαββάτου ρώτησε ευθέως τον πρώην υπουργό Θοδωρή Δρίτσα εάν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί κάποια στιγμή υπέρ του δεύτερου, εάν αυτός είναι ο Νίκος Μπελαβίλας. Ο Θ. Δρίτσας απάντησε επί λέξει: Έδωσα το «παρών», εάν χρειαστεί θα δώσω το «απών». Και επειδή προφανώς αντιλήφθηκε ότι η απάντηση ακούστηκε λίγο σαν χρησμός, όταν ρωτήθηκε για την υγεία του είπε ότι είναι μια χαρά, αλλά πρόσθεσε : «Η αλήθεια είναι ότι βρίσκομαι σε μια ηλικία που πρέπει να αρχίσω να σκέφτομαι κάποια στιγμή την αποχώρηση μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος σχετικός σχεδιασμός…

* Για την ιστορία ας σημειωθεί ότι πέραν της απουσία της Μαρίας Ρεπούση δεν υπάρχουν άλλες εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια της Α’ Πειραιά που ανακοινώνονται την Κυριακή το βράδυ. Υποψήφιοι εκτός από τους Δρίτσα, Γεννιά και Μπελαβίλα θα είναι ακόμη, όπως έχει ήδη γράψει το Portnet, η βουλευτής (προερχόμενη από το ΜΕΡΑ25 και την Β’ Πειραιά) Φωτεινή Μπακαδήμα, η Κατερίνα Λογοθέτη (κόρη του παλιού δημάρχου, Στέλιου) και ο Χρήστος Φωτιάδης, πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη. Μία θέση θα μείνει κενή και ο/η υποψήφιος/α θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι επιλογή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μπορεί να εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο να ανακοινώσει κάποιο όνομα- έκπληξη!

 

eep logo