Συνέδριο για τα “Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες” στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

Έκθεση “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει συνέδριο με θέμα “Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες: Καταγραφή, τεκμηρίωση, ιστορική πλαισίωση”, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αρχέτυπα των ελληνικών βιβλιοθηκών, τα έντυπα βιβλία που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα. Σήμερα, εντοπίζονται περισσότερα από 550 αντίτυπα σε ελληνικές βιβλιοθήκες δημόσιες, δημοτικές, πανεπιστημιακές, μοναστηριακές, ιδιωτικές.

Στόχος του συνέδριου είναι να αποτελέσει αφορμή συνάντησης και διαλόγου επιστημόνων, ερευνητών και επαγγελματιών από τον χώρο του βιβλίου και των βιβλιοθηκών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη μελέτη των αρχετύπων εκδόσεων και ιδιαίτερα των υλικών μαρτυριών τους.

Ως συνέχεια της ημερίδας, που είχε οργανωθεί από το Ίδρυμα τον Απρίλιο του 2019 με θέμα τα αρχέτυπα των αθηναϊκών βιβλιοθηκών, το συνέδριο αυτό θα εστιάσει και θα αναδείξει τα αντίτυπα των αρχετύπων εκδόσεων των βιβλιοθηκών της υπόλοιπης χώρας, τα οποία καταγράφηκαν από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στη διεθνή βάση Material Evidence in Incunabula το διάστημα 2019-2022. Η καταγραφή των αρχετύπων, τα οποία θησαυρίζονται στις ελληνικές βιβλιοθήκες, επιτεύχθηκε μετά από ταξίδια 4 χρόνων και το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί σε ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα και εφαρμογή του Ιδρύματος, όπου συγκεντρώνονται τα συνολικά δεδομένα από τις βιβλιοθήκες όλης της χώρας.

Το συνέδριο πλαισιώνεται από την έκθεση “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”, με αρχέτυπες εκδόσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και επιλεγμένες πρώιμες αριστοτελικές εκδόσεις. Τα αντίτυπα προέρχονται από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (Συλλογή Bibliotheca Graeca του Σ. Οικονομόπουλου, Συλλογή Π. Λασκαρίδη)*. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση στα διαλείμματα των εργασιών του συνεδρίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, πρώτη μέρα του συνεδρίου.



*Η Συλλογή Αρχετύπων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη προέρχεται από τις δύο σημαντικότερες συλλογές της Ιστορικής του Βιβλιοθήκης: τη Bibliotheca Graeca του Αθανάσιου Οικονομόπουλου και τη Συλλογή του Προέδρου του Ιδρύματος Παναγιώτη Λασκαρίδη.
Περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές και ελληνικού ενδιαφέροντος εκδόσεις, καθώς και αξιόλογα δείγματα της λατινικής, μεσαιωνικής και μεταγενέστερης γραμματείας.
Σήμερα, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κατέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αρχετύπων στην Ελλάδα, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Η Συλλογή αποτελείται από 138 τίτλους σε 146 αντίτυπα, και συνεχίζει να εμπλουτίζεται.


INFO
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή (με φυσική παρουσία και διαδικτυακά).
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική εγγραφή:
Για τη δια ζώσης παρακολούθηση: Microsoft Forms
Για τη διαδικτυακή παρακολούθηση (μέσω zoom): https://tinyurl.com/2s4ffdb6
Γλώσσες συνεδρίου: ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Παρασκευή 17 Μαρτίου, ώρες 18.00 – 20.00
Σάββατο 18 Μαρτίου, ώρες 9.00 – 18.00
Χώρος: 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, 18535 Πειραιάς (5΄από στάση μετρό Δημοτικό Θέατρο)

 

eep logo