Ο Γ.Μώραλης στην κοπή πίτας των σχολείων

IMG 9108

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παραβρέθηκε την Πέμπτη στην εκδήλωση της κοπής της πίτας της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των Διευθυντών και Προϊσταμένων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της πόλης, αποτέλεσε και ένα βήμα ανάδειξης των προβλημάτων των σχολείων και νηπιαγωγείων, καθώς και έκφρασης της βούλησης της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπισή τους.

Η Σχολική Επιτροπή με την ευκαιρία αυτή τίμησε, για την πολύπλευρη προσφορά τους στην εκπαίδευση της πόλης, τρεις εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα: τον κ. Αναστάσιο Κατσά, την κυρία Δέσποινα Τσιχλή και τον κ. Χρήστο Μακρή. Την πίτα ευλόγησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, πατήρ Δανιήλ, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

Ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης, στο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Εύχομαι καλή χρονιά, χρόνια πολλά σε όλους, για εσάς, τις οικογένειες σας και φυσικά και για την εκπαίδευση στη χώρα μας. Την εκπαίδευση που είναι ένας πολύ κρίσιμος τομέας με πολλά προβλήματα, που αφορούν και στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία - είτε πρωτοβάθμια είτε δευτεροβάθμια- αλλά και στα προβλήματα που κι εμείς στην πόλη μας έχουμε, όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα οποία, εσείς οι διευθυντές σχολείων και νηπιαγωγείων ζείτε καθημερινά, είναι σε γνώση μας και σε εμένα προσωπικά και στους Αντιδημάρχους και στους Διευθυντές.

Όπως έχω ξαναπεί όμως πρέπει να λέμε αλήθειες. Δεν έχουμε τα μέσα, τους πόρους και το δυναμικό για να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Καταβάλλουμε προσπάθειες. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη ακόμη προσπάθεια και μεγαλύτερη ένταση. Μπορούμε ακόμη να κάνουμε καλύτερη δουλειά, στο βαθμό των ευθυνών και αρμοδιοτήτων που έχουμε, ως Δημοτική Αρχή. Θέλω να πιστεύω, ότι το 2016 θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Έχω πει ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια προγραμματική σύμβαση με τον Ο.Σ.Κ. και εκεί θα μπορέσουμε να βοηθηθούμε σε σχέση με ορισμένα κτιριακά σχολικά συγκροτήματα, όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά θα γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις ώστε να λύσουμε σημαντικά και καίρια ζητήματα.

Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου σε όλους τους διευθυντές και σε όλους τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια που οι ίδιοι κάνουν, καλύπτοντας με την προσωπική τους εργασία και θέληση πολλά από τα κενά, τα οποία προανέφερα. 

Τα παιδιά μας είναι στα χέρια σας, είτε αφορά νηπιαγωγούς είτε δασκάλους. Είναι ελπίδα για τη χώρα. Αυτές οι ηλικίες, κατά την άποψη μου τουλάχιστον, είναι ελπίδα για τη χώρα. Θέλω να πιστεύω, ότι θα μεγαλώσουν με καλύτερη παιδεία και αγωγή ως πολίτες, απ’ ό,τι μεγαλώσαμε εμείς. Γιατί νομίζω, ότι για να λύσει τα προβλήματά της η χώρα και ο Δήμος Πειραιά θα πρέπει και οι δημότες και οι πολίτες να έχουν μια συγκεκριμένη σωστότερη συμπεριφορά. Δεν νομίζω ότι αφορά την όποια Κυβέρνηση ή την όποια Δημοτική Αρχή, η επίλυση των προβλημάτων, εάν οι πολίτες δεν συνταχθούν και δεν λειτουργήσουν με μία παιδεία και με αγωγή. Επαναλαμβάνω - και βάζω τον εαυτό μου πρώτο - εμείς μάλλον δεν πήραμε ή δεν έχουμε την κατάλληλη παιδεία και αγωγή. Ελπίζω τα παιδιά μας, που είναι στα χέρια σας, να έχουν μια καλύτερη εξέλιξη και να βοηθήσουν και τη χώρα και την πόλη περισσότερο, απ’ ό, τι εμείς.

Να ευχηθώ καλή χρονιά. Οι εκδηλώσεις για την κοπή της πίτας δεν είναι για γκρίνιες και δυσοίωνα μηνύματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι. Παρά τα σημαντικά προβλήματα μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και ως χώρα και ως πόλη. Γιατί μόνο εάν έχεις αυτό το πιστεύω μπορείς να τα καταφέρεις. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και πιστεύω όλοι μαζί του χρόνου, τέτοια μέρα που θα κόβουμε την πίτα του 2017, να έχουμε λιγότερα προβλήματα απ’ όσα έχουμε φέτος. Αυτό θα είναι μια επιτυχία. Τα προβλήματα λύνονται σιγά – σιγά. Δεν θα αγγίξουμε ποτέ την τελειότητα ή το άριστο, αλλά νομίζω ότι έχουμε τη θέληση, τη διάθεση, τη γνώση να τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ. Να είστε όλοι καλά".

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης κ. Νίκος Καλαμακιώτης, ο οποίος απένειμε την τιμητική πλακέτα στον κ. Χρήστο Μακρή, στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Θα ήθελα να ευχηθώ ευτυχία, χαρές υγεία δημιουργικότητα σε εσάς και τις οικογένειές σας. Εύχομαι το νέο έτος να είναι πιο δημιουργικό και αποτελεσματικό στο έργο μας. Στην κοινή προσπάθεια όλων μας να βελτιώσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουμε τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες στα παιδιά μας, ώστε πρωτίστως να γίνουν σωστοί και άξιοι πολίτες και εν συνεχεία να γίνουν άξιοι και ικανοί επιστήμονες και επαγγελματίες. Αυτή πιστεύω θα είναι και η μεγαλύτερη χαρά όλων μας. Η επιτυχία αυτή εξαρτάται από όλους μας: Δημοτική Αρχή, δάσκαλοι και μαθητές αποτελούμε την αλυσίδα, που εάν λειτουργήσει σωστά και αρμονικά, θα μας φέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη καλή συνεργασία μας".

Ο Αντιδήμαρχος Δόμησης, Γ.Σ.Π., Αρχιτεκτονικού και Λοιπών Τεχνικών Έργων κ. Κυριάκος Σιγαλάκος με την ευκαιρία της απονομής τιμητικής πλακέτας στον εκπαιδευτικό κ. Τάκη Κατσά, σημείωσε μεταξύ άλλων:

"Θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά, υγεία και επιτυχία στο έργο σας – σημαντικό έργο για όλη την κοινωνία του Πειραιά. Πρέπει να ξέρετε ότι για μένα είναι μια προσωπική πρόκληση να ανοίξουμε όλα τα θέματα που απασχολούν την υποδομή των σχολείων. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουμε συλλογικά να δρομολογήσουμε λύσεις. Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα λυθούν όλα και πολύ γρήγορα, αλλά είναι μια προσωπική πρόκληση που θα την αντιμετωπίσουμε. Εύχομαι να έχουμε όλοι κουράγιο. Η θέληση από την πλευρά του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι να δρομολογήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση σας διαβεβαιώνω ότι θα κινηθούμε. Ευχαριστώ".

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας, Κτηματολογίου και Μηχανολογικού - Ηλεκτρολογικού κ. Στέλιος Γαϊτανάρος, απονέμοντας την τιμητική πλακέτα στην κυρία Δέσποινα Τσιχλή, επισήμανε μεταξύ άλλων:
"Θα έλεγα πόση πληρότητα πρέπει να αισθάνεστε, που ασκήσατε επί τριανταπέντε χρόνια το μεγαλύτερο λειτούργημα, το να είναι κανείς δάσκαλος των παιδιών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Στην ηλικία εκείνη, δηλαδή, που πέρα από τη γνώση και τη μάθηση, διαμορφώνεται και ο χαρακτήρας του παιδιού. Επειδή εμένα με επηρέασε ο δάσκαλός μου στο Δημοτικό - γι’ αυτό που είμαι και που έγινα - θεωρώ λοιπόν, ότι έχετε επηρεάσει πάρα πολλά παιδιά, πάρα πολλές συνειδήσεις. Για να σας τιμούν εδώ οι συνάδελφοί σας πραγματικά σας αξίζουν συγχαρητήρια. Θα ήθελα να προσθέσω ότι θεωρώ λίγο ό, τι και να κάνουμε για τα παιδιά, όσα πολλά και να κάνουμε, όσα πολλά και να αισθανόμαστε ότι κάναμε, είναι λίγα γι’ αυτήν την ανάσα της ζωής, για το λουλούδι του κόσμου που είναι το παιδί. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι για τη δουλειά σας".

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε τα εξής:
"Εύχομαι υγεία και ευτυχία σε εσάς και τους κοντινούς ανθρώπους σας. Η προσωπική ολοκλήρωση του καθενός σας καθορίζει ουσιαστικά και την επιτυχή πορεία των σχολείων μας. Η αγάπη για το παιδί και το σχολείο είναι ένα από τα συναισθήματα που μας ομορφαίνουν. Αυτό το συναίσθημα μας ενώνει και μας αγκαλιάζει. Αυτό στηρίζει τις προσπάθειές μας. Ενεργοποιεί την εφευρετικότητα και την προσαρμοστικότητα που μας διακρίνει, ώστε να αντιλαμβανόμαστε ευκαιρίες, δυνατότητες, δυσκολίες, ανταποκρινόμενοι στους πολύπλοκους ρόλους μας.

Αγαπητοί φίλοι,
Αυτή τη στιγμή κάνοντας απολογισμό του παρελθόντος της περασμένης χρονιάς θα ήθελα να ευχαριστήσω με βαθειά συναισθήματα ειλικρίνειας, εντιμότητας, ευθύνης για τη στήριξη των σχολείων του Πειραιά. Την επομένη χρονιά θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε πολλές κοινές εργασίες και αυτό θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα με την οποία θα λειτουργήσει ο καθένας από εμάς. Δεν υπάρχουν άλλες συνταγές, μόνο συλλογική προσπάθεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επιτυγχάνουμε ό, τι θέτουμε σαν στόχο για λογαριασμό του εαυτού μας, των παιδιών μας και των σχολείων μας. Είναι δική μας η αποφασιστική συμβολή στο παρόν και το μέλλον της πόλης μας. Όσο περισσότερη καλοσύνη και αγάπη υπάρχει, τόσο πιο δυνατοί και σίγουροι θα αισθανόμαστε και τότε θα επιτύχουμε σίγουρα. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη: ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Προσόδων και Εμπορίου κ. Γιάννης Μελάς, η Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κυρία Λίνα Αθανασίου, μέλη του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ά.

 

eep logo