Πειραιάς: Στα ύψη οι τιμές ενοικίων κοντά σε γραμμές του μετρό

Πώς θα κινηθούν οι τιμές πώλησης το 2023

«Προκαταβολές» για τις μελλοντικές υπεραξίες έχουν αρχίσει να ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου θα περάσει η Γραμμή 4 του Μετρό, με τις τιμές πώλησης και ενοικίων να καταγράφουν σταθερά αυξητική τάση, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και διψήφια ποσοστά ανόδου.

Το ίδιο συνέβη – και συμβαίνει – και σε περιοχές, όπως ο Πειραιάς και τα δυτικά προάστια, οι οποίες πρόσφατα απέκτησαν Μετρό.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αύξηση των τιμών των ακινήτων στο Αιγάλεω, μία συνοικία που ευνοείται λόγω και της κοντινής απόστασης με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΤΕΙ κ.λπ.), αλλά και το Περιστέρι.

Επίσης, μετά την άφιξη του Μετρό, περιζήτητα έχουν γίνει τα σπίτια στη Νίκαια, τον Κορυδαλλό και την Αγία Βαρβάρα.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, τα σπίτια που βρίσκονται πέριξ των σταθμών μέσων σταθερής τροχιάς, όπως μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ, «εκτινάσσονται» στην πρώτη γραμμή της ζήτησης, με τα ενοίκια να είναι αυξημένα, τουλάχιστον κατά 10-12% σε σχέση με τα υπόλοιπα ακίνητα της ίδιας περιοχής, ενώ υψηλότερες είναι και οι τιμές αγοράς. Σημειώνεται ωστόσο ότι η αγορά κατοικιών «αντιδρά» με μεγαλύτερη καθυστέρηση συγκριτικά με εκείνη των μισθώσεων.


Πώς θα κινηθούν οι τιμές πώλησης το 2023

Την ίδια ώρα στα Εξάρχεια το «πάρτι» των τιμών συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018, ένα τυπικό δυάρι 48 τ.μ. 30ετίας είχε μηνιαίο ενοίκιο στα 310 ευρώ, ενώ σήμερα κάποιος πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 380 – 400 μηνιαίως για να το μισθώσει.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι επενδυτές πιστεύουν πολύ στις γειτονιές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και σήμερα ανακατασκευάζονται αρκετά κτίρια με στόχο αγοραστές ή ενοικιαστές νεαρής ηλικίας (μεταξύ 20 και 40 ετών), που αναζητούν ακίνητο στο κέντρο της πόλης με εύκολη μετακίνηση μέσω Μετρό και μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πάνω από 10% αυξήθηκαν οι τιμές των ενοικίων και στην περιοχή του Υμηττού, ενώ υψηλός ρυθμός ανόδου καταγράφεται και στην περιοχή του Ζωγράφου.

Απλησίαστες οι τιμές στον Πειραιά

Το τι θα συμβεί στις περιοχές οι οποίες θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια Μετρό γίνεται καλύτερα αντιληπτό εάν δούμε τι συμβαίνει στις συνοικίες που συνδέθηκαν πρόσφατα με μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

Ήδη, η πύκνωση των σταθμών του μετρό στα νοτιοδυτικά προάστια της Αττικής έχει αλλάξει και την εικόνα στην κτηματαγορά των περιοχών αυτών.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Spitogatos Property Index (SPI), στο διάστημα από το 2018 μέχρι σήμερα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στην Αττική εντοπίζονται στον Πειραιά με 46,6%, καθώς σήμερα η μέση τιμή αγγίζει τα 1.765 ευρώ ανά τ.μ. από 1.204 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν πριν από 5 χρόνια.

Πολύ μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν και οι τιμές πώλησης κατοικιών στα δυτικά προάστια κατά το ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται σε 39%, καθώς πλέον φθάνει στα 1.580 ευρώ ανά τ.μ. από 1.136 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν το 2018.

Σημαντική αύξηση την τελευταία διετία έχουν σημειώσει και οι τιμές των ενοικίων. Για παράδειγμα στην περιοχή του Κερατσινίου οι τιμές ενοικίασης ενός διαμερίσματος 55 τ.μ. κυμαίνονται στα 420 ευρώ μηνιαίως, όταν το 2020 διαμορφώνονταν στα 370 ευρώ και το 2018 στα 350 ευρώ.

ot.gr

 

eep logo