Ημερίδα Ποινικού Δικαίου από το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων διοργάνωσε με επιτυχία το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022 επιστημονική ημερίδα με θέμα «Επίκαιρα Ζητήματα Ποινικού Δικαίου», αφιερωμένη στη μνήμη των Καθηγητών Λάμπρου Μαργαρίτη και Στέφανου Παύλου, που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας.

Οι τρεις θεματικές ενότητες της ημερίδας αφορούσαν στους ποινικούς θεσμούς που εισήγαγε ο νέος ΠΚ, την έννοια της περιουσιακής βλάβης στο νέο ΠΚ και την εφαρμογή του άρθρου 84 ΠΚ για τις ελαφρυντικές περιστάσεις.
Στην ημερίδα δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν επιστημονικό διάλογο για διατάξεις και θεσμούς του νέου ΠΚ που τέθηκε σε ισχύ το 2019.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλίας Κλάππας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Ηλίας Αναγνωστόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Π. Πολυχρόνης Περιβολάρης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εξαίρετοι επιστήμονες τόσο από τον δικαστικό και εισαγγελικό όσο και από τον ακαδημαϊκό και δικηγορικό κόσμο, όπως ο Εφέτης Αντώνης Αλαπάντας, οι Εισαγγελείς Μαρία Δάλλα και Δήμητρα Μερκούρη και οι δικηγόροι Τάκης Καζής, Βασίλης Αρβανίτης, Στέφανος Φακής και ο επίκουρος Καθηγητής Ιωάννης Ανδρουλάκης.

Τις συνεδρίες συντόνιζαν ο Καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος της ΕΕΠ, ο Ευάγγελος Καίσαρης, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά και ο ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Γιαννίδης.

Παρεμβάσεις στα θέματα της ημερίδας έκαναν οι δικηγόροι Χρήστος Βρούστης, Σωτήρης Νίκας και Κώστας Λαμπράκης.

Η ημερίδα διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Επίσης, παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν την ημερίδα: ο Βουλευτής Πειραιά Νικόλαος Μανωλάκος, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ζαμπέτα Στράτα, οι Αρεοπαγίτες Χρυσούλα Πλατιά και Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Πειραιά Ιωάννης Αποστολόπουλος, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ, η Πρόεδρος Εφετών Πειραιά Φεβρωνία Τσερκέζογλου, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Μαραγκάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Γεώργιος Δουβλέκας, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Παναγιώτα Κλειτσάκη.