Χωρίς συνεργεία καθαρισμού οι αστυνομικές υπηρεσίες του Πειραιά

astynomia

Τον «σκόπελο» που υπάρχει στο Ελεγκτικό Συνέδριο επιχειρεί να περάσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για να «δρομολογήσει» άμεσα διαγωνισμούς που είναι σε εκκρεμότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις «αγγίζουν» την καθημερινότητα αστυνομικών και πολιτών όπως η καθαριότητα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Στελέχη του υπουργείου σημείωναν πως γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε σύντομα τα όποια εμπόδια να ξεπεραστούν.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά της επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος για το πρόβλημα της καθαριότητας, που ολοένα και διογκώνεται στις υπηρεσίες, όπως λέει.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει, ότι ο Ιανουάριος του 2016 βρίσκει όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, όχι μόνο του Πειραιά, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής και καθαριότητας. «Καθολική απουσία υπηρεσιών καθαρισμού, με την πολιτική και φυσική ηγεσία να αδιαφορεί παντελώς για την καθαριότητα και τις συνθήκες υγιεινής του εργαζόμενου προσωπικού, των επισκεπτών και των κρατουμένων των υπηρεσιών», επισημαίνει.

Και συμπληρώνει ότι: «Τα παρατράγουδα είχαν αρχίσει από τους τελευταίους μήνες του 2015, με το οίκημα όπου στεγάζεται το Α.Τ και Τ.Α Κερατσινίου να μην διαθέτει καθόλου καθαρίστρια. Πολλάκις είχαν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται, παράπονα από τους επισκέπτες-πολίτες και από τους συναδέλφους των υπηρεσιών για την έντονη δυσοσμία. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος χρόνος βρίσκει και τις υπόλοιπες Αστυνομικές Υπηρεσίες του Πειραιά, χωρίς συνεργεία καθαρισμού, με αποτέλεσμα ημέρα με την ημέρα να αυξάνεται ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια τόσο των συναδέλφων μας που υπηρετούν σε αυτές, των πολιτών που τις επισκέπτονται καθημερινά, αλλά και των κρατουμένων, κατά παράβαση διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας (Π.Δ. 45/2008, Ν.1568/1985).»

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι μετά από επισκέψεις εκπροσώπων της Ένωσης στις Αστυνομικές Υπηρεσίες του Πειραιά, «ενημερωθήκαμε ότι πληθαίνουν τα παράπονα των πολιτών και των κρατούμενων για την έλλειψη καθαριότητας (έντονη δυσοσμία, σκουπίδια κ.λ.π.), τόσο στους κοινοχρήστους χώρους όσο και εντός των κρατητηρίων που η κατάσταση είναι η ίδια και χειρότερη. Προφανώς, έχουμε όλοι αντιληφθεί, ότι το δικαίωμα της καθαριότητας έχει λάβει περιοριστικό-ειδικό χαρακτήρα, μιας και η καθαριότητα πραγματοποιείται μόνο από τους εκάστοτε συναδέλφους που έχουν βάρδια και κοινώς έχουν επωμισθεί κι άλλα «Καθήκοντα» την ώρα της εργασίας τους. Η εικόνα των υπηρεσιών σήμερα, μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει, ωστόσο όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, ειδικά δε όταν έχουμε ειδικό ρόλο και σιωπούμε.»

in.gr