ΕΒΕΠ: Έρχονται το «Καλάθι των Χριστουγέννων» και το «Καλάθι του Άη Βασίλη»

Σε εφαρμογή από τις 14 Δεκεμβρίου

Η μέση αξία για το «Καλάθι του νοικοκυριού» είναι περίπου 30% χαμηλότερη από ότι την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του. Παρά τις προσπάθειες να αμφισβητηθεί το εγχείρημα με το «Καλάθι του νοικοκυριού» η πραγματικότητα το διαψεύδει και το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό.

Καθώς μπήκαμε από τη περασμένη Τετάρτη στην έκτη εβδομάδα εφαρμογής της νέας πρωτοβουλίας, με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από τα 816 προϊόντα, τα 70 είχαν αύξηση (9%), τα 154 μείωση (19%) και τα υπόλοιπα 592 παραμένουν σταθερά (72%). Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της πρωτοβουλίας σχεδόν σε όλες τις αλυσίδες το σύνολο αξίας του «καλαθιού» ήταν περίπου στα 120 ευρώ, ενώ τώρα σχεδόν στα δύο τρίτα των αλυσίδων είναι 93 ευρώ.

Κατά την περίοδο των εορτών το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωρά με προσθήκες στο «Καλάθι του νοικοκυριού» νέων προϊόντων που αφορούν το γιορτινό τραπέζι, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί το «Καλάθι του Άη Βασίλη» με 10 κατηγορίες παιχνιδιών. Ειδικότερα, από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου 2023, την περίοδο δηλαδή των εορτών, θα υπάρχει το «Καλάθι των Χριστουγέννων». Στο ήδη υπάρχον «καλάθι» θα προστεθούν: γαλοπούλα, μοσχάρι, τσουρέκι-βασιλόπιτα και σοκολάτα.
Στο «καλάθι» αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθούν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες ώστε να μην προκληθεί αθέμιτος ανταγωνισμός προς τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία, που παραδοσιακά είναι τα μαγαζιά που πουλούν κυρίως τα συγκεκριμένα προϊόντα κατά το διάστημα των εορτών.

Σε συνεργασία με το Σύνδεσμο των παιχνιδιών στην Ελλάδα, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωρά από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 11 Ιανουαρίου 2023 στην πρωτοβουλία για το «Καλάθι του Αη Βασίλη». Το διάστημα αυτό όλα τα καταστήματα παιχνιδιών θα έχουν το δικό τους «καλάθι» για τις γιορτές. Θα περιλαμβάνει 10 κατηγορίες παιχνιδιών (επιτραπέζια-παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, παιχνίδια μίμησης, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, παιχνίδια με τουβλάκια, οχήματα τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια) και όλα τα καταστήματα παιχνιδιών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στο «Καλάθι του Αη Βασίλη» ένα προϊόν από την κάθε κατηγορία.

Σημειώνεται ότι και για το συγκεκριμένο «καλάθι» θα υπάρχει παρακολούθηση των τιμών κάθε Τετάρτη, ενώ στο e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, σε ειδικό πεδίο, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε κάθε αλυσίδα τις τιμές των προϊόντων που τους ενδιαφέρουν. Επίσης, θα υπάρχει έλεγχος από τη ΔΙΜΕΑ ως προς το περιθώριο κέρδους και για τα παιχνίδια που θα βρίσκονται στο «Καλάθι του Αη Βασίλη»

 

eep logo