Συνάντηση του Προέδρου του ΒΕΠ με τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΦΚΑ

Αίτημα για νέες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των οφειλών

Συνάντηση με τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρο Τσάπαλο είχε τη Δευτέρα, 5 Δεκέμβριου 2022, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ, μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, η ταχύτατη έκδοση των συντάξεων και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του για την εξυπηρέτηση των πολιτών έχει βελτιωθεί σημαντικά και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στη διοίκησή του, όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Την ίδια όμως ώρα, υπάρχουν βιοτέχνες και επαγγελματίες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν έγκαιρα και εξ ολοκλήρου τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια.
Τα προηγούμενα χρόνια, τα μνημόνια και η πανδημία δημιούργησαν κλυδωνισμούς που επέφεραν ανατροπές στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση πολλών μικρομεσαίων βιοτεχνών επιχειρηματιών και επαγγελματιών με συνέπεια τη δημιουργία νέων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.
Σήμερα τα ποσά που προκύπτουν από τον μηνιαίο επιμερισμό των οφειλών τους σε 24 δόσεις, απο την πρόσφατη ρύθμιση, συν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, δεν είναι δυνατό να καλυφθούν σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός και η εισαγόμενη ενεργειακή ακρίβεια έχουν προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων δοκιμάζοντας και πάλι τις οικονομικές αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών.
Ο Πρόεδρος του ΒΕΠ, τόνισε ότι, στους οφειλέτες ανήκουν χιλιάδες πολίτες που οδεύουν προς το τέλος του εργασιακού τους βίου, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα στην επικείμενη συνταξιοδότησή τους.
Ο κ. Γιώργος Παπαμανώλης - Ντόζας ζήτησε από τον κο Τσάπαλο, ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε νέες διευκολύνσεις και να δώσει τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις, καθώς αυτό είναι προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών αλλά και του ΕΦΚΑ».