Η Λαϊκή Συσπείρωση Περάματος για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

«Αρνητική εξέλιξη για τον λαό του Περάματος»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περάματος με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει τη δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ του Γιάννη Λαγουδάκη, για την διαμόρφωση ενός αντιλαϊκού και επικίνδυνου για τα λαϊκά συμφέροντα Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου».

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως «Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που από κοινού υπηρετούν και προωθούν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοτικές του αρχές.
Καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή για την πάγια τακτική της να καλεί σε Δημοτικά Συμβούλια μέσω τηλεδιάσκεψης και για την άθλια μεθόδευση, όπου αξιοποιώντας το αίτημα των δημοτικών συμβούλων για έκτακτη σύγκληση του ΔΣ για το θέμα των συμβασιούχων εργαζομένων Covid, πέρασε στα μουλωχτά την ψήφιση του ΓΠΣ!

Επίσης, τεράστιες είναι οι ευθύνες του Λαγουδάκου και της παράταξης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και «των ανεξαρτητοποιημένων» δημοτικών συμβούλων, για τη στάση τους απέναντι σε αυτή την εξέλιξη. Επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση και όχι να καταψηφίσουν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Είναι το ίδιο υπόλογοι στον περαμαϊκό λαό.
Αποτελούν σκέτη κοροϊδία οι κατοπινές δηλώσεις του Λαγουδάκου, ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιο, θα απορριφθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί ψηφίστηκε από λίγους δημοτικούς συμβούλους. Δηλαδή αυτοί που δεν παίρνουν την ευθύνη να καταψηφίσουν και να μπλοκάρουν την ψήφιση του ΓΠΣ με το οποίο υποτίθεται διαφωνούν, καλλιεργούν αυταπάτες στον λαό για μη έγκρισή του από την κυβέρνηση.

Είναι καθαρό ότι πίσω από την επιλογή τους αυτή κρύβεται η συμφωνία τους με τη δημοτική αρχή στο κύριο, ότι δηλαδή τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν εργαλεία στα χέρια του αστικού κράτους, περιφερειακών και δημοτικών αρχών για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος βέβαια του λαού.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ανέδειξε τις βαθιά αντιλαϊκές συνέπειές του για τον λαό του Περάματος.

Πιο συγκεκριμένα ότι :
• Ενισχύει το «παζλ» των μεγάλων ανταγωνισμών για τις λιμενικές υποδομές και τις συνδυασμένες μεταφορές στα πλαίσια της όλο και εντεινόμενης εμπλοκής των υποδομών αυτών στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς με επικίνδυνες για τον περαμαϊκό λαό συνέπειες σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με Κίνα και Ρωσία.
• Θεωρεί δεδομένη τη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών εντός λιμενικής ζώνης, δηλαδή της BP κάτω από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, της JETOIL, της AVIN και της ΕΤΕΚΑ.
• Διατηρεί και διαφυλάσσει για τουλάχιστον 20 χρόνια τις χωρικές εκτάσεις για λογαριασμό των εταιριών πετρελαιοειδών εκτός λιμενικής Ζώνης (CORAL πάνω και κάτω από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας και της BP πάνω από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας), παρά τις νέες χρήσεις γης που προβλέπονται, που αργότερα μπορούν είτε να τις αξιοποιήσουν, είτε να τις «μοσχοπουλήσουν».
• Δε λαμβάνει υπόψη την ανάγκη του λαού του Περάματος για ελεύθερους και προσβάσιμους χώρους στην περιοχή των πετρελαιοειδών. Αντίθετα οι νέες προτεινόμενες χρήσεις γης εντάσσονται στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, με οχλούσες δραστηριότητες (Πολεοδομικό Κέντρο πόλης, Βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης κτλ) και με «μπόλικο τσιμέντο (ο συντελεστής δόμησης αγγίζει το 1,2)».
• Προορίζει μεγάλο τμήμα του Αρμού για τουριστικά καταλύματα, χώρο τυχερών παιγνίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων αντί για ελεύθερο χώρο αναψυχής και περιπάτου. Αντίστοιχοι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί αφορούν και την περιοχή γύρω από το Δυτικό Άκρο.
• Δεν υπάρχει καμία αυτοτελής πρόβλεψη συνέχισης του δεύτερου δρόμου διαφυγής.
• Επιφέρει τεράστια δυσμενή αλλαγή στο κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό σύστημα, ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των μικρών ΕΒΕ, από μια ενδεχόμενη πεζοδρόμηση της κεντρικής εμπορικής και διοικητικής οδού της πόλης.
• Δε διασφαλίζει την ένταξη εντός σχεδίου πόλης οικισμών στο Άνω Πέραμα, αφού το δασαρχείο συνήθως δεν εγκρίνει τέτοιες διαδικασίες. Ξέρουμε ότι τα μόνο αυθαίρετα που νομιμοποιούνται σε αιγιαλούς, δάση και μάλιστα «fast track», είναι των πλουτοκρατών για ιδιωτική ή επιχειρηματική χρήση και όχι των λαϊκών στρωμάτων που η ανάγκη για ένα κεραμίδι τους ανάγκασε να χτίσουν εκεί. Για 9 χρόνια η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτούς τους ανθρώπους και τώρα προεκλογικά έρχεται να τους χτυπήσει την πλάτη, χωρίς μάλιστα να έχει λύσει κανένα από τα οξυμένα ζητήματα που θα διευκόλυναν τις εξελίξεις όπως αποχετευτικό, ύδρευση, οδικό δίκτυο κτλ, στο Άνω Πέραμα. Πρόκειται για καθαρή κοροϊδία».

Επιπλέον, καλεί το λαό του Περάματος:
«Να παλέψει ενάντια στους σχεδιασμούς αυτούς και να διεκδικήσει μέτρα που να εξασφαλίζουν τις πραγματικές του ανάγκες για ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου και αναψυχής.
Να παλέψει ώστε να φύγουν τα καζάνια από την περιοχή που δημιουργούν κινδύνους στο περιβάλλον και την υγεία του λαού και ταυτόχρονα αποτελούν ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης.
Να διεκδικήσει μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, δημιουργία παιδικών και βρεφικών σταθμών και άλλα, που να καλύπτουν τις ανάγκες του».

 

 

eep logo