Αναβίωσε ο ιστορικός Κολυμβητικός Όμιλος του Πειραιά!

Μετά από ογδόντα χρόνια ζωντανεύει ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της πόλης

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από ογδόντα χρόνια για να αναβιώσει ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία του Πειραιά, ο Κολυμβητικός Όμιλος Πειραιά. Με τις ρίζες της ιστορίας του να φτάνουν στον 19ο αιώνα, να συνδέονται με τα θαλάσσια λουτρά του Νέου Φαλήρου και να αντλούν έμπνευση από την πρώτη διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, οι ιθύνοντες του ΚΟΠ δείχνουν αποφασισμένοι να αναπτύξουν περαιτέρω στον Πειραιά, αρχικά, την κολύμβηση και, ύστερα, τα υπόλοιπα αθλήματα του υγρού στίβου. Εμπόδιο σε αυτό το όραμα αποτελεί ο μη επαρκής αριθμός κολυμβητηρίων στην περιοχή του Πειραιά.

Ο Κολυμβητικός Όμιλος Πειραιά ιδρύθηκε το 1899 και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Σκοπός του ήταν «η διάδοση των λουτρών». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 είχαν αφήσει το αθλητικό αποτύπωμά τους στους κατοίκους της Αθήνας ενώ στην περιοχή του Νέου Φαλήρου και του Πειραιά άνθιζαν τα λουτρά για τα «μπάνια του λαού». Εκείνη την εποχή ιδρύθηκαν πολλά αθλητικά σωματεία, μεταξύ των οποίων και ο ΚΟΠ. Ο Όμιλος σιγά σιγά εξελίχθηκε σε έναν από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής κολύμβησης. Το 1936, μάλιστα, κατέκτησε και το πρωτάθλημα. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν κατάφερε να επανασυσταθεί.

Μέχρι το 2019 την ιστορία του Ομίλου γνώριζαν μόνο οι φίλοι του υγρού στίβου. Εκείνη τη χρονιά άρχισαν να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για την επανίδρυσή του και, το περασμένο φθινόπωρο, ο Όμιλος άρχισε να λειτουργεί με τρεις αθλητές. Έναν χρόνο μετά, περισσότερα από 100 παιδιά φοράνε το σκουφάκι του. «Αν συνεχίσουμε έτσι θα υπερδιπλασιάσουμε τον κόσμο μας και αυτό μας δίνει δύναμη και μας γεμίζει ευθύνη. Βέβαια, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το χώρο γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο, και αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Τα ελληνικά σωματεία αποτελούν τους… αιμοδότες του ελληνικού αθλητισμού. Το θέμα είναι πως εμείς οι προπονητές, πρέπει να βγάλουμε αθλητές που θα ξεπεράσουν τους σπουδαίους που, ήδη, έχουμε. Αλλά αυτό δεν γίνεται με 12 και 14 παιδιά να κολυμπάνε σε μία διαδρομή. Γι΄ αυτό ζητάμε τη μέριμνα όχι μόνο του ιδιωτικού τομέα αλλά και της Πολιτείας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Έχουμε στο Παπαστράτειο, ήδη, μία διαδρομή, ζητήσαμε κάποιες ώρες επιπλέον, μας αρνήθηκαν, λόγω περιορισμού χώρου και χρόνου. Ο Ολυμπιακός έχει τέσσερις, ο Εθνικός τρεις, και εμείς μία διαδρομή μέχρι τις 21.15. Έχουμε στείλει επανειλημμένα γράμμα στο ΕΑΚΝ του Αγίου Κοσμά, στο οποίο υπάγεται το κολυμβητήριο», δήλωσε ο Νίκος Σίδερης, επικεφαλής προπονητής της κολύμβησης.

Με όραμα την κατασκευή κολυμβητηρίου

Τα ελάχιστα κολυμβητήρια που λειτουργούν στον Πειραιά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Έτσι, το όνειρο της διοίκησης του Ομίλου είναι η κατασκευή ενός κολυμβητηρίου για τους αθλητές και τις αθλήτριες του Κολυμβητικού Ομίλου Πειραιά.

«Από την πλευρά μου, μαζί με κάποιους συνεργάτες μου μηχανικούς, ήδη έχουμε εκπονήσει μία μελέτη, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα κολυμβητικό κέντρο. Ένα κολυμβητήριο, ένα αθλητικό κέντρο για την ομάδα. Η μελέτη υπάρχει, τα αρχιτεκτονικά σχέδια υπάρχουν, είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε και ψάχνουμε τον χώρο για να το κάνουμε. Όλη η ομάδα είναι έτοιμη, για να το φτιάξουμε. Περιμένουμε απαντήσεις. Καλούμε άμεσα την Πολιτεία να βοηθήσει, έχουμε διάθεση, όρεξη, διαθέτουμε τα χρήματα μας αλλά «τρώμε πόρτες»… Νομίζω ότι στον σύλλογό μας γίνεται μία σοβαρή δουλειά, μεγαλώνουμε ταχύτατα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κ.Ο.Π. Απόστολος Μπουκουβάλας.

Πηγή: kathimerini.gr

ETEKA_Desktop

eep logo