«Από τις παλαιές στις νέες πατρίδες»

Εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ.Ι. Ρέντη 

Εκδήλωση με τίτλο «Από τις παλαιές στις νέες πατρίδες» διοργανώνουν η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» και το περιοδικό «Αρμενικά», το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο χώρο της Πινακοθήκης (Ραιδεστού 32, Νίκαια). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας με τίτλο «1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες».

Η Τόνια Καφετζάκη, Δρ Ιστορίας - εκπαιδευτικός προτείνει έναν «Περίπατο στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα». Με τη βοήθεια χαρτών, φωτογραφιών και ταχυδρομικών δελταρίων εποχής, θα επιχειρήσει να αναβιώσει την τοπογραφία και να περιηγηθεί σε χώρους της κοσμοπολίτικης, πολυεθνοτικής Σμύρνης. Εστιάζει επιπλέον στα ίχνη των Αρμενίων της Σμύρνης, περιδιαβαίνει την κύρια συνοικία τους (Χαϊνότς/Αρμενιά), αλλά και τους αναζητεί σε άλλα σημεία της πόλης και στα προάστια. Τέλος, γίνεται αναφορά στα «Καμμένα», και στην τύχη των ελάχιστων στοιχείων της παλαιάς Σμύρνης που διασώθηκαν.

Για τους «Αρμένιους πρόσφυγες στην Κρήτη 1922-1932» θα μιλήσει η Τακουή Βακιρτζιάν, Δρ Ιστορίας της Τέχνης - εκπαιδευτικός. H ομιλία εξετάζει αρχικά τον αριθμό των Αρμενίων προσφύγων που έφτασαν στην Κρήτη μετά την Μικρασιατική καταστροφή, την προέλευση, το μορφωτικό τους επίπεδο και τους χώρους εγκατάστασής τους στο νησί. Στη συνέχεια, εστιάζει στο Ηράκλειο για να εκτιμήσει τον ρόλο της εκεί αρμενικής εκκλησίας στην υποδοχή, ενσωμάτωση και εκπαίδευσή τους. Τέλος αναδεικνύει την αλληλεπίδραση των Αρμενίων προσφύγων με την ελληνική τοπική κοινότητα σε θέματα αθλητισμού, τέχνης και ιστορικών βιωμάτων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ
"ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ"
Ραιδεστού 32, 184 53 Νίκαια
Τηλ. 210 4913588
E-mail: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ