Συγχαρητήρια προέδρου ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη στον Δήμο Πειραιά

Για τη βράβευση της Ελληνικής Ομάδας Ρομποτικής στην Ολυμπιάδα FIRST Global Challenge 2022 

Με το βασικό ερώτημα «τι είναι η ρομποτική;», η πιο δόκιμη απάντηση είναι πως αποτελεί έναν κλάδο της μηχανικής, που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των μηχανών. Η ρομποτική ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη χρήση ρομπότ, καθώς και την επιστήμη των υπολογιστών, τον προγραμματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχει μια πλειάδα εφαρμογών της ρομποτικής στην βιομηχανία, σε κρίκους της αλυσίδας της εφοδιαστικής, την ιατρική, στην κατασκευή οχημάτων, ακόμη και στην διαστημική. Εφαρμογές που θεωρούμε δεδομένες χωρίς να γνωρίζουμε ότι πίσω από αυτές τις εφαρμογές υπάρχουν ατελείωτες ώρες μελέτης, σχεδιασμών και προγραμματισμού.


Ο Πρωταγόρας, γιατί σε αυτόν αποδίδεται η ρήση «πάντων μέτρον άνθρωπος» επί της ουσίας και στην προκείμενη περίπτωση φανερώνει ότι ο ανθρώπινος νους είναι εκείνος που εξουσιάζει τις μηχανές, τα ρομπότ με το σχεδιασμό και τις πράξεις που αυτά θα κάνουν. Η εξέλιξη στον τομέα των υλικών και σε άλλες τεχνολογίες έχουν επιτρέψει στα ρομπότ να βγουν από τα βιομηχανικά κελιά και πλέον να συνυπάρξουν σε περιβάλλοντα όπου υπάρχει ο άνθρωπος. Ήδη έχουν σχεδιαστεί και παρουσιαστεί «ανθρωπόμορφα» ρομπότ. Και επιστρέφω στον Πρωταγόρα. Ενώπιον μας έχουμε και τιμούμε μια ομάδα νέων ανθρώπων που αφοσιώθηκαν σε αυτόν τον τομέα. Τον πολλά υποσχόμενο...


Το Ε.Β.Ε.Π. ήταν είναι και θα είναι αρωγό σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες των νέων ταλέντων των νέων επιστημόνων που θα συμβάλουν σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε εξέλιξη. Επιστημονική, επιχειρηματική, οικονομική. Και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε αυτά τα νέα μυαλά να πλουτίσουν το γνωσιακό τους περιβάλλον για το καλό όλων μας. Ο Πειραιάς και η χώρα γενικότερα έχει ανάγκη την καινοτόμα σκέψη, τις εφαρμογές των σύγχρονων τεχνολογιών που διανοίγουν ορίζοντες. Εύχομαι ο «αγώνας» σας να συνεχίσει και η καταξίωση, που έρχεται και μέσα από τις βραβεύσεις να χαλυβδώσει την θέλησή σας να συνεχίσετε. Πολλά συγχαρητήρια από τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλη Κορκίδη στον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μόραλη για την πρωτοβουλία να τιμήσει την ελληνική ομάδα ρομποτικής με διεθνή αναγνώριση!

eep logo