«Nelson in his own words»

Έκθεση του Ιδρύματος Λασκαρίδη και του Εθνικού Μουσείου Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Εθνικό Μουσείο Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου (NMRN), παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση «Nelson in his own words» στο Πόρτσμουθ.

Ο Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, εθνικός ήρωας της Μεγ. Βρετανίας, αποτελεί μέχρι σήμερα πρότυπο ικανού ηγέτη και κυβερνήτη στον κατά θάλασσα πόλεμο. Οι ιστορικές νίκες του στους Ναπολεόντειους Πολέμους, με αποκορύφωμα τον θρίαμβο του βρετανικού στόλου στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (21 Οκτωβρίου 1805) – όπου βρήκε τον θάνατο – άλλαξαν τη ροή της ιστορίας.



Στην έκθεση «Nelson in his own words», περιλαμβάνεται τμήμα της πλούσιας συλλογής του NMRN σε συνδυασμό με σημαντικά τεκμήρια – κυρίως επιστολές – από τη Συλλογή Nelson του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή γύρω από τον Άγγλο Ναύαρχο που βρίσκεται εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσα από τις επιστολές αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, ξεδιπλώνεται κάθε πτυχή της ζωής του: από τις ναυτικές νίκες του έως την πολυτάραχη σχέση του με την Έμμα Χάμιλτον, ο Ναύαρχος Νέλσον «αποκαλύπτεται» στον επισκέπτη που μένει να θαυμάσει τη μεγάλη προσωπικότητα.



Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 12 Οκτωβρίου και παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες από το Ην. Βασίλειο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ην. Βασίλειο κ. Ιωάννης Ραπτάκης, ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός (ΠΝ), Έλληνες και Βρετανοί επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ο επίτιμος Γενικός Γραμματέας του IMO κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πάνος Λασκαρίδης, ο Έλληνας Ακόλουθος Άμυνας στο Λονδίνο και αξιωματικοί του ΠΝ που υπηρετούν στην Αγγλία. Κατά την εκδήλωση των εγκαινίων, ο κ. Λασκαρίδης δώρισε στο NMRN το τεκμήριο «The London Gazette, dated July 29 to August 1, 1797» από τη Συλλογή Nelson του Ιδρύματος, το οποίο έδωσε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση στον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου, Καθηγητή Dominic Tweddle.



Με αφορμή την έκθεση, το NMRN δημιούργησε ειδικό ιστότοπο, ο οποίος περιλαμβάνει διαδραστική εφαρμογή, αφιερωμένη στις επιστολές του Ναυάρχου.

Ο κατάλογος της έκθεσης είναι επίσης διαθέσιμος στο διαδίκτυο και μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ.
Η έκθεση «Nelson in his own words» θα διαρκέσει μέχρι το Πάσχα του 2023.

Στη φωτογραφία: Παράδοση τεκμηρίου της Συλλ. Nelson από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Πάνο Λασκαρίδη, στον Γενικό Διευθ. του NMRN Καθ. Dominic Tweddle

 

eep logo